Medlemmar: 8810 st.
Visa menyn

Det blir ett tvåhästarslopp

mån 20 jan 2003 kl 15:31

Nu är det således bara två kusar kvar i racet. Chelsea spelade bort sig, alternativt blev bortspelade i helgen. Eller som Tommy Söderberg skulle ha sagt: galopperade som slagna. Newcastle räknar jag inte med trots att de hänger på bättre än förväntat men ska man vinna PL behövs ett betydligt bättre bortafacit.

Ni kanske såg jämförelsen mellan Liverpool och Arsenal på thisisanfield.com i veckan som gick? Här kommer istället en motsvarande men mer relevant jämförelse med det enda lag som enligt min uppfattning kan utmana oss om titeln:

Målvakter

Jämnt. Låt oss bara konstatera att pajasen Barthez så här långt har gjort en helt okej säsong och därmed höjt sig något snäpp. Seaman har väl, som alla redan har konstaterat, inte direkt nått sin peak så här långt så vi kallar det oavgjort. Med reservation för vad som eventuellt kommer i dagarna.

Försvar

Campbell har gjort det som Ferdinand inte har lyckats med, dvs leva upp till alla höga förväntningar. Rio är förvisso ?hyfsat duktig? men har inte på något sätt gjort sig förtjänt av en prislapp på över 400 miljoner. Silvestre är nog så bra som Cole om än inte så rapp i offensiven. Inte heller inblandad i särskilt mycket tjafs eller avstängningsdiskussioner heller för den delen. Keown har visat att han håller väl så bra fortfarande till skillnad från Blanc.

Två frågetecken vill jag plocka fram kring den här lagdelen, ett för vardera lagen. Varför bygger inte Ferguson sin försvarslinje kring Gary Neville, som i mina ögon är den bästa backen i Man U idag? Stackars Gary får spela ytterback ena matchen, mittback i nästa och sitta på bänken i den tredje. Mycket märkligt. För Gunners del kretsar frågetecknet kring Lauren. Utan tvekan en av ligans offensivt bästa ytterbackar. Dock lite tafflig och mycket nonchalant i defensiven. Minns hans klackspark i höjd med eget straffområde i första halvlek mot Hammers. Kunde gått mycket illa.

Summa summarum så håller jag Arsenal som en knapp men klar vinnare i den här lagdelen.

Mittfält

Här fuskas det ju lite efter som United allt som oftast spelar med 4,5 ? 5 mittfältare. Vi får väl se om vi får ihop det. Vi börjar med Keane vs Gilberto. Jag skulle inte vilja byta för allt smör i Småland. Gilberto har en helt annan finess så väl framåt som bakåt. Visst, Keane är en sjuhelsikes pådrivare och mycket viktig för de röda djävlarna i rollen som ledargestalt men de egenskaperna har vi på annat håll (läs Vieira).

PV4 torde vara oomstridd som planetens bäste på sin position.

Beckham är onekligen en hejare på krossbollar och frisparkar men saknar den speed och kreativitet som t ex Pires innehar. Lägg därtill att Uniteds bäste passningsspelare, Veron, allt som oftast behöver både tre och fyra tillslag innan han får iväg bollen så blir det en klar victoria för londongänget även i den här matchen. Och då behöver jag inte ens nämna Ljungberg. Till skillnad från försvaret så finns här nämligen inga som helst frågetecken kring Arsenals mittfält i och med bytet Grimandi - Gilberto.

I rivalerna från Manchester ser det däremot ibland lite förbryllande ut. Giggs verkar ha hamnat i frysboxen av en eller annan anledning. Jag är inte säker på att Sir Alex har stängt locket än men nog drar det lite kallt om fossingarna Ryan? Dessutom Ole Felskär som yttermittfältare? Eller "skyttekungen" Forlan? Förlåt men jag köper inte det. Som jag ser det vore det mer naturligt att spela med ett rakt fyrmannamittfält bestående av Giggs, Veron, Scholes (som för övrigt är den Unitedspelare jag skulle plocka först till Arsenal om jag fick möjlighet) och Beckham. Alternativt spela med tre centrala med Scholes som offensiv kraft, Veron och Beck som framspelare/kreatörer och Keane som "städare".

Därtill följer Arsenal upp med Edu, Giovanni, Razor och Wiltord mot Phil Neville, Fortune och Butt. Överlägsen Londonseger även på bänken således. Ja, Edu inräknat.

Anfallet

Ren och skär klasskillnad. Van Nistelsnubbel är en äkta straffområdesspelare som vi inte har i Arsenal om man bortser från en viss "Mouse in the box", javisst. Men han förlorar stort i värde på sitt smala register. Henry har en helt enastående förmåga att själv skapa chanser som Ruud saknar. Det syns också i skytteligan, vilket jag är övertygad om att det hade gjort även om Holländaren varit skadefri hela säsongen.

Bergkamp är som Vieira. Top of the class och utan motstycke. Eller som kollegan på thisisanfield.com uttryckte det ?don?t make me laugh!?. Funkar i jämförelse med vem som helst.

Åter igen - Ole-Gunnar som yttermittfältare? Sure.

Bredden? Tja Forlan har ju gjort ett par baljor nu men nä. Jordskredsseger till Arsenal.

Slutsats

Vi vinner igen. 8 pinnar tippar jag marginalen blir och vi avgör hemma mot just United i april.
Skillnaden är för stor. Framför allt beroende på förmågan att flytta boll i högt tempo. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Vi har kapacitet att göra det i högre fart än alla andra. Det gäller då inte bara snabbheten i benen avseende löpning utan även förmågan att spela på ett tillslag och ställa om innan motståndet ens har begripit att deras anfall är över.
Vi kommer snabbare skulle man kunna säga?

***

Måste erkänna att jag är registreringsskyltsfetischist (mitt stavningsprogram reagerade i alla fall inte på det ordet). Därför hajade jag till när jag såg kombinationen EDU 117 häromdagen. Tänk om det bara hade stått EDU 017 istället. Jag hade köpt den direkt!

***

Försäsongsträningen i Gullbrandstorp har dragit igång. Tränaren har bestämt sig för att försöka skaka liv i sin törnrossovande ?karriär? och degraderat sig själv till spelare. Tro mig på mitt ord. Det är tungt! Speciellt om man som undertecknad för närvarande har samma matchvikt som Mats Hallin hade under sin karriär. För den som inte känner till den (fast det gör väl alla?) så stod det i SSK:s matchprogram när det begav sig: Vikt: 0,1 ton.

***
Omgångens "saker-som-inte-borde-ha-sagts": "They (Liverpool) may slither through the cup -- not this one, but not another one."
JIMMY HILL, BBC1

Även om det var ett tag sedan det ursprungliga uttalandet är det onekligen lika aktuellt idag.

SUPER-MAC