Medlemmar: 8807 st.
Visa menyn

Victoria concordia crescit

mån 24 feb 2003 kl 07:21

Victoria concordia crescit. Seger kommer ur harmoni är en ungefärlig översättning. Mottot har förvisso plockats bort ur klubbmärket men i dessa dagar visar det sig var mer aktuellt än någonsin.

Interna konflikter som grundar sig i grava meningsskiljaktigheter och ett respektlöst bemötande av och från sina med medmänniskor har aldrig varit och kommer aldrig att bli en vinnande väg. Vi har, så subjektivt vi någonsin kunnat, jämfört ?våra? killar med fienden, ställt spelare mot spelare, taktik mot taktik. Till och med företagsekonomiska principer hos olika klubbar. Någonstans har vi ändå vetat att den grundläggande skillnaden har varit en annan. Jag är inte bara Arsenalsupporter, jag är kvinna också. Öhh? nej det var Gudrun. Jag är småbarnsfar. Pappa till Smilla 4 år och Meja 8 månader. Det har föranlett ett antal besök på mödravårdscentraler, barnavårdscentraler och andra liknande institutioner. Någonstans hängde en plansch där det stod ungefär så här:
Ett barn som blir slaget lär sig att slåss.
Ett barn som förtrycks lär sig att förtrycka.
Ett barn som får stöd lär sig att stödja.
Ett barn som får höras lär sig att lyssna.
Ett barn som får misslyckas lär sig att våga.
Ett barn som får förtroende lär sig tillit.

Byt ut "barn" mot "fotbollsspelare" så förstår ni vart vi är på väg. Tack och lov så representerar Arsene Wenger ett modernt ledarskap liksom t ex Sven-Göran Eriksson. Jag skall inte påstå att jag står Le Boss särskilt nära men jag ser hur han i varje given situation står bakom och supportar sina spelare. Utdelas det kritik görs det internt. Jag ser en man som säger: "Jag försöker ge mina spelare bästa möjliga förutsättningar genom att se till att de är väl förberedda, förser dem med en spelidé och ramar för hur de ska bete sig inkluderat förslag på lösningar till tänkbara problem. Men sedan är det upp till dem att lösa uppgiften ute på planen utifrån varje enskild individs kreativitet och förmåga".
Jag får en bild av en spelartrupp som har förtroende för sin chef. Som vågar misslyckas därför att de vet att det är ok så länge de gör sitt bästa. Man känner trygghet och harmoni.

Jag ser en motpol också. En här icke namngiven skotsk manager som leder sina trupper utifrån en gammal skola. Management by fear. Fan ta den som inte gör exakt som jag säger. Fan ta den som säger emot. Ja, fan ta den som överhuvudtaget ger minsta antydan av att anse att jag har det minsta fel. Hot, hån, spott och spe är en del av vardagen. När resultaten inte längre går rätt väg bubblar snart konflikterna upp till ytan med enda resultat att gruppen blir splittrad och inte längre drar åt samma håll varpå man får ännu svårare att prestera tillsammans. Det fanns för ett per år sedan en chef på ett mindre sydsvenskt företag som inför en omorganisation krävdes på en MBL-förhandling (MBL = medbestämmandelagen, reds anm.) av en förtroendevald facklig representant ur personalen. Han svarade med att trycka upp vederbörande mot en lagerhylla och säga: ?Här har du din jävla MBL-förhandling. Nu blir det som jag har sagt!? Någon som tror att produktiviteten hos den anställde ökade efter den incidenten?

Nu är denne fortfarande icke namngivne man ingalunda ensam. Det finns fortfarande ett par till med tränarexamen från 1800-talets andra hälft. Närmast tänker jag på en annan skotte med förflutet bl a i Coventry. Det förvånar i alla fall inte mig att andelen ickebrittiska tränare bara ökar i PL.

Victoria concordia crescit.

***

En härlig femetta gav en ledning på fem pinnar. Jag står dock fast vid mitt tips att marginalen kommer att vara åtta poäng innan det här är över.

***

Någon mer som tycker att Keegan nu kan sluta jaga anfallare och börja fundera över försvarets agerande istället?

***

Har sett Birmingham i några matcher nu. Förstår att Wenger ville ha kvar Upson. Förstår också varför han aldrig blev ordinarie i Gunners. Förstår att han gick.

***

Har sett Parma också. Frey har inte direkt imponerat.

***

Jag vet att det bara var en match. Jag vet att det var en del så kallade tv-räddningar. Jag vet att han behöver få mer pondus och bli säkrare i luften samt igångsättandet av spelet. Ändå så lägger jag ett vedträ på brasan, köp ingen ny målvakt till sommaren ty Seamans efterträdare är redan här. Taylor is on fire! Eller vad säger du Eld?

***

Kom igen nu! Någon måste veta historien bakom sexkanten med ett A, ett C och en boll. Det har figurerat på Arsenals matchtröja mellan 1933 (första tröjan med vita ärmar) och 1950. Har gått igenom all historia jag kommit över utan att hitta någon bakgrund eller förklaring. Det verkar aldrig ha varit det officiella klubbmärket men finns lika fullt ovanför ingången till east stand på THOF. Nå, vem, hur och varför? Tell me!

***

Gullbrandstorp AIS inledde årets matchande med en internmatch. GAIS gul vs GAIS röd, 1-1. Jag har träningsvärk. Min gamla klubb Slättåkra står för motståndet på blåshålet i Getinge på lördag.

***

Appropå Birmingham 2, Liverpool 0:
"There's a snap about Liverpool that just isn't there!"
RON ATKINSON, ITV

SUPER-MAC