Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Krönika: It ain't over til the fat lady sings

ons 7 maj 2003 kl 11:03

It ain't over til the fat lady sings. Och den feta damen sjöng. Falskt skulle det visa sig, i form av Australiensaren med det snygga förnamnet.

Efter tre träträffar och en boll på mållinjen samt ett dussintal andra chanser blev det ridå ner för våra röda hjältar trots att försvaret bara släppte till totalt tre målchanser för the pride of Yorkshire. Grymt onekligen. Särskilt om man betänker att på dessa tre chanser gjordes bara två mål vilket ger ett facit på tre mål på två chanser i baken. För ett tag sedan konstaterades det på forumet att den där Kewell är nog inget att ha. Hmm?

Nåväl, det var inte i helgen som var som vi tappade titeln. Knappast heller mot Bolton. En tanke som har slagit mig när jag lite slött har sneglat i backspegeln är att vårens lag ofta har en tendens att bli årets lag. Tuff-tuff-tuff, det går som tåget. Får man snurr på ruljangsen i trakterna av februari så är det bara att hänga med så trillar pinnarna in. Däremot verkar det inte spela någon roll hur framgångsrik man har varit innan jul. Har man aldrig så lite motlut så är det nog så svårt att räta ut nivån, än värre att hålla undan för någon som har konstant nedförsbacke.

***

Förberedelserna inför nästa säsong är redan i full gång. I alla fall hos alla oss som inte är direkt inblandade. Vad bör hända nu? Mycket hänger ännu i luften. Främst beror det på två personer, David Seaman och Dennis Bergkamp.

Orkar Ponytail ett varv till? Håller han? Första frågan kan han rimligen bara besvara själv och det svaret tror jag blir helt avgörande. Om han håller? Med ålderns rätt har han blivit mer skadebenägen och drabbas av längre rehabiliteringstider. Där ligger min största oro. Håller han klassen? Don?t make me laugh. Nu vet jag att det blir mothugg från flera håll men kom igen bara säger jag. Någon som kommer ihåg Sheffield United-matchen? Naturligtvis vore det bra om han backade ur landslaget för att få lite mer vila. Frågan är som sagt bara om han får vara skadefri så han känner lite kontinuitet i sitt spel. Tappar han speltid på grund av konkurrensen är problemet ändå löst. Men alla ?tabbar? då? lipar ni. Det orkar jag inte gå igenom en gång till. Safehands har under en längre period visat att han är väl så bra som innan VM och att shit happens, men bara vid enstaka tillfällen. Målen mot Leeds är knappast värda att diskutera. Ettan är en kanonavslutning som inte görs om i första taget och tvåan sätter Cole snyggt vid stolpen. Det största haken är dock att ett lämpligt, realistiskt alternativ saknas på transfermarknaden. Titta bara på Man Us hattande efter Peter den stores sorti från OT. Jag har inga problem med ett målvaktsköp om det blir ett namn i klass med Buffon eller Dudek. Risken är dock ganska liten dels på grund av den ekonomiska situationen men också tack vare (?) Wengers värvningspolicy. När man ändå är inne på namn så var det väl knappast någon som gjorde vågen av Robinsons uppträdande i helgen. Taffligt var ordet sa Bull. Rüstu? Tja, kanske. Kommer dock knappast bli den värvning som tar oss till CL-final. Den som förespråkar den krigsmålade turken bör känna till att där finns minst lika många tavlor i garderoben som hos Ponytail. Då har den sistnämnde ändå hållit på lite längre? Resultatet av Taylors och Shaabans utveckling tror jag därför blir avgörande på sikt.

Bergkamp är om möjligt ännu svårare att ersätta. Ett år till, snälla! Sen tar vi Zlobban, f'låt, Zlatan. Skulle gärna se ett komplement i form av kraft och huvudspel. Typ Vieri (går för övrigt rätt bra ihop med Vieira). Tänker på hans mål mot Sydkorea i VM där den stackars backen höll på att slita av honom tröjan när han skallade in kulan vid den bortre stolpen (eller var det främre?). Den urkraften kan jag sakna i Arsenal. Sen lär han knappast heta Vieri när och om han dyker upp i rödvitt, av uppenbara orsaker men det är en annan sak. Carew?

Cygan är jag beredd att ge ett år till. Det vore inte första gången som Wengers värvning blommade ut efter lite anpassning. Annars är det framförallt farten som saknas i det centrala försvaret.

Klart är i alla fall att det måste jobbas en hel del med försvarsspelet. Tänker först och främst på de internationella matcherna. Här behövs en uppstramning över hela banan! Lauren vet ni vad jag anser om vid det här laget. Lysande när motståndet är mediokert men tappar bakåt när det hettar till. Lite tuffare kantspel när matcherna ska stängas. Som antytts ovan är alltså inte min första värvning en mittback som det vanligtvis ropas efter. Här kommer istället min prioriteringsordning:

1.    En tvåvägs högerback.
2.    Forward med bra huvudspel, ett kraftpaket.
3.    Mittback, snabb.
4.    Målvakt.

***

Kommer ni ihåg krönikan "Super-Mac spekulerar" från augusti? Ungefär så här blev utfallet:

Fråga: Kommer Silva/Vieira bli det givna och fruktade radarpar på mitten som vi alla hoppas på?
Svar (i sammandrag): Förmodligen
Facit: Jepp. En sak som krönikör Lander dock faktiskt har rätt i, i sin senaste krönika, är dock att killarna bakom inte har lyckats fylla luckan när det har behövts. Kanske beroende på att de inte har räckt till. En annan teori är att Le Boss har roterat för dåligt så de som har kommit in fortfarande har bänkflisor i röven när de väl kommit in på planen.

Fråga: Hur lång acklimatiseringsperiod behöver Cygan?
Svar: Lite längre än Silva
Facit: No kidding. It ain't over yet.

Fråga: Räcker köpet av Rio för att stabilisera Uniteds försvar?
Svar: Kanske, kanske inte.
Facit: Close enough. Uppenbarligen.

Fråga: Hur kommer Liverpools anfall att fungera?
Svar: Tveksamt
Facit: Typ huvudet på spiken. Heskey och Diouf har ju inte öst in mål precis. Owen får ensamt godkänt, men inte mer, av Pools anfallare. 60 gjorda mål är ok efter 37 omgångar. Om man är nöjd med att vara femma.

Fråga: Hur långt räcker Man Citys satsning?
Svar: Mitten
Facit: Åtta med en match kvar. Kan inte nå 7:e-platsen men kan tappa ett par placeringar. Rätt igen alltså.

Summering: 4,5 av 5 möjliga (med min egna subjektiva bedömning) får anses som klart godkänt. Bara ett halvt rätt från orakelstatus med andra ord.

Som sämsta Super-Mac-profetia 2002-2003 tävlar uttalandet om att Leeds hamnar strax under de absoluta toppen med ett, dessutom betydligt senare, påstående om att vi vinner ligan med åtta pinnar. Å andra sidan visste jag inte då att hela Leeds skulle säljas.

***

Kanske är det dags att håva in slantarna på Pires? Självklart vill jag egentligen behålla honom men har han svårt att acceptera den nya lönen så? Han har heller inte hållit samma höga klass som 01-02. Förvisso av goda anledningar men let?s face it, defensiven är knappast av någon högre kaliber. Och vi har alla sett hur det går när man försöker sätta in en mer försvarsorienterad spelare sista kvarten.

***

Var det bara jag som tyckte att Oleg var mycket bra mot Leeds? Fick mig att undra om han har fått för lite speltid i allmänhet och som mittback i synnerhet. Grattis Charlton om han nu skulle hamna där.

***

Gullbrandstorps AIS håvad in årets första trepoängare i och med 6-3 mot Falkenbergslaget Rinia i fredags. Nu har man lika många segrar som under hela förra året?

***

Ingen "saker som inte borde ha sagts" den här gången. Istället tipsar jag om en rolig länk: www.avspark.net. Förvisso väldigt allsvensk, men ändå.

Med detta vill jag passa på att tacka alla trogna (?) läsare för i år. Räkna dock med att jag förgyller forumet även under sommaren, även om tempot sjunker lite. Nu hoppas jag bara på en hyfsad bakfylla den 18:e maj.

It ain't over til the fat lady sings.

SUPER-MAC