Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Rüstü valde Barcelona - illa tycker Ponka.

Kronika: Silly Pontus

ons 18 jun 2003 kl 07:12

Silent market? Ja, nog har det varit extremt lugnt och tyst på transfermarknaden.

Den senaste tidens drev efter Beckham fick igår sin logiska lösning då han går dit alla andra affischnamn hamnar, Real Madrid. Men förutom denna transfer så anser jag att det varit ovanligt lite övergångar till dags datum 18 juni. I början av juli sätter träningen igång igen och jag skulle personligen vilja ha något namn klart tills dess.

Egentligen är det väl inte så konstigt då klubbarnas ekonomi inte hänger med de skenande övergångspengarna och spelarlönerna. Detta och att det inte skrivs lika lukrativa avtal med sponsorer, tv rättigheter mm har försvårat det för många klubbar i Fotbollseuropa.  
Man Utd står som egen herre på täppan och skulle i praktiken kunna köpa precis vad dom vill. Hur Real Madrid kan finansiera köpet av Beckham är för mig en gåta. En sak är i alla fall säker jag har inte samma generösa bank, kanske är det tur det.

Vad det gäller vårt kära Arsenal så finns det ju som bekant £10 miljoner att spendera. Detta då den i mina ögon absolut nödvändiga stadion håller på att byggas.

På prioriteringslistan står målvakt, mittback och en anfallare. För att klara ut denna ekvation måste förutom dom befintliga transfer miljonerna även ett par spelare lämna nuvarande trupp. Men det är klart skall någon lyckas göra något bra med befintliga resurser så är det Arsene Wenger (tänker då på Vieira och Anelka).
Jag anser att alla dessa tre är behövliga men framför allt en ny mittback.

Vad det gäller målvakt så hade det varit idealiskt om vi värvat Rüstü Recber. På så sätt hade vi haft en bra målvakt och fortfarande £10 miljoner att köpa en mittback för. Men Barcelona lockade mer och nu finns inte det alternativet längre. I och med detta anser jag att vi nu får köra med Taylor och Shaaban och hoppas att dom når oanade höjder. För ärligt talat vad får vi för målvakt som kostar under £10 miljoner som är bättre än dessa två?, mitt svar på den frågan är ingen. Många har på forumet förespråkat Robinson. Visst han är en mycket lovande målvakt men jag anser att Richard Wright var en större talang när han var i samma ålder. Inte har han blommat ut till någon världsmålvakt direkt.

Att engelsmännen skriver upp Robinson är ju inte lustigt det ligger i deras natur. Engelska landslaget har ju varit världens bästa sedan spelet uppfanns i deras ögon.

Wenger fick ta över Europas bästa försvar när han anlände. Idag finns bara Keown kvar av dessa spelare och även han sjunger på sista versen. Försäljningen av Upson retade många och förbryllade en del, inte mig. Han var inte tillräckligt bra och var inte beredd att sitta på bänken, håva in pengarna och köp en ny punkt slut. Bland de namn som nämnts som ny mittbackskollega till Campbell förespråkar jag Mexes. De övriga namnen som Terry, Gallas, Mellberg och Chivu är lysande spelare men jag tror att samtliga skulle bli för dyra. Vi kan väl även hålla tummarna för att Philippe Senderos kan vara med och slåss på allvar om en plats i startelvan.

Mittfältet är där vi har minst bekymmer inför nästa säsong, Pennant kan bli nästa års stora utropstecken. Tror även att Silva och Vieira kommer göra en lysande säsong tillsammans.
Det som jag då anser vara märkligt är att vi tagit kontakt med Leeds angående Kewell. Tro mig det vore underbart med Kewell i laget men återigen inte för dom pengarna när vi måste få en försvarare av yttersta klass. Anser inte att Edu, Parlour eller Toure håller tillräckligt hög klass för en ordinarie plats men då vi behöver behålla bredden bör vi inte sälja av någon av dem.

I anfallet skulle en ny kompanjon till Henry vara önskvärd. Trezeguet vore en dröm men han lär väl kosta en sisådär tre till fyra hundra miljoner så han lär väl inte vara aktuell. Av de anfallare vi har så är väl Wiltord bästa alternativet trots att jag inte är speciellt förtjust i honom. Både Bergkamp och Kanu besitter utsökt teknik men det finns ingen given plats för dom i startelvan. Önskar vi fick spela med tolv spelare så att Bergkamp kunde ligga bakom våra anfallare och förse dom med obeskrivliga genomskärare. Om jag visste att vi kunde få en riktigt bra anfallare till rätt pris skulle jag utan att tveka sälja av Wiltord och Jeffers. Vad det gäller Kanu kanske det är dags att sälja redan nu och hoppas på Aliadiere.

Så här kommer en sammanfattning:
Om vi endast har £10 miljoner köp in en ny mittback. Behåll befintlig trupp med undantag för Kanu och Stepanovs.
Om vi hade £100 miljoner köp in en Chivu, ny högerback (skola om Kieron Dyer), Kewell och Tretzeguet. Framförallt se till att konkurrensen om platserna blir betydligt större.
Om vi får drömma, vi kan plocka upp fler spelare i klass med Ashley Cole från juiorlagen.
Nästa år hoppas jag i första hand på vinst i ligan även om jag tror att stora framgångar i champions league är viktigt för att kunna behålla Patrick Vieira och kanske även Wenger.
Ingen spelare är ju större än klubben men visst är det lite roligare med Vieira på mittfältet än John "Faxe" Jensen.
Upp till debatt!