Medlemmar: 8817 st.
Visa menyn

Mer Lagerbäck i Arsenal

ons 7 sep 2005 kl 17:31

Lasse Lagerbäck är en bättre tränare än Arsène Wenger. I alla fall i ett avseende. Wenger misslyckas år efter år i bortaspelet på kontinenten. Lagerbäck lyckas år efter år.

Inför Sveriges match mot Ungern ikväll har Lars Lagerbäck aldrig förlorat en tävlingsmatch med Sverige på bortaplan. Visst har spelet ibland varit tråkigt och stereotypt, men vem bryr sig egentligen om det när laget man håller på kammar hem tre poäng. Segrar på bortaplan är avgörande i internationella turneringar.
Detta är man som Arsenalsupporter smärtsamt medveten om.
The Gunners, till skillnad mot det svenska landslaget, vinner bara i undantagsfall bortamatcherna i andra länder.
Varför?

Det handlar om defensiven. Svenska landslaget skulle kunna vara lika offensivt som Arsenal, för visst skulle Kim källström Kunna spela som defensiv mittfältare när Anders Svensson är frisk och peta städgumman utan haka Tobias Linderoth. Och visst skulle Niklas Alexandersson vara ett bra offensivt vapen som högerback.
Lagerbäck jobbar inte så.
Först när defensiven är säkrad, och kanske rentav dubbelsäkrad, då börjar han laborera med offensiva lösningar.
Wenger gör tvärtom. Först försäkrar han sig om att han har åtminstone åtta spelare på planen som är überoffensiva, och därefter slänger han in Sol Campbell eller Pascal Cygan för att ge sken av något som helst defensivt tänk.
Uppenbarligen fungerar inte den taktiken i bortamatcherna i Champions League.

Nu säger ni att det är mycket enklare att vinna en bortamatch i Azerbadjan för Sveriges landslag än vad det är för Arsenal att vinna borta i Champions League. Det finns säkert någon sanning i det, men i ärlighetens namn: Ska inte skillnaden mellan Arsenal och Rosenborg – spelare för spelare sett – vara jämbördig skillnaden mellan Sverige och Azerbadjan? Och vi vet ju alla hur det gick i Trondheim förra hösten.

Wenger måste helt enkelt lägga om taktiken i Champions League. Arsenal kommer fortfarande skapa chanser, och säkerligen göra mål, även om coachningen från start är mer försiktig. Gör inte Le Boss det är det bara att se fram emot ett nytt uttåg ur Europas finaste turnering just när det börjar bli spännande, medan Chelsea och Liverpool lagerbäckar sig fram mot finalen.

Svenska landslaget behöver inte mer av Wengerandan i spelet.
Däremot behöver Arsenal mer Lagerbäckanda.
I alla fall på bortaplan.