Medlemmar: 8836 st.

Bendtner sänkte Dynamo Kiev.

One-nil to the Arsenal

tis 25 nov 2008 kl 23:16

Det satt hårt åt, men till sist löste det sig tack vare att kapten Cesc lurade elva motståndare på samma gång.

Ja, Arsenal är alltså efter många om och men nu kvalificerade för åttondelsfinalerna i Champions League, och det ska sägas på en gång: det här var ingen stor match, men det kan ha varit en stor seger.
Stor seger? Ja, inte för att vi besegrade en motståndare som alla förväntade sig att vi skulle vinna mot utan för att segern kom till trots långa stunder väldigt stelt och krampaktigt spel i ett läge där det låg en enorm press på Arsenal och kanske kan det få en del nervknutar att släppa i laget.

Det syntes tidigt i matchen att Dynamo Kiev inte hade kommit till Emirates för att spela anfallsspel. Det var dubbla fyrbackslinjer framför ett enmansmittfält och en ensam anfallare som ibland vågade sig så högt upp som strax nedanför mittcirkeln. Arsenal försökte ta sig fram genom att rulla runt, men det saknades löpningar så de flesta passningar gick bakåt eller i sidled. Det blev mest halvchanser, men vid ett tillfälle borde det ha resulterat i mål - en frispark från Robin van Persie slogs med näst intill perfekt precision in mot målområdet och där dök Mikael SIlvestre upp och behövde bara styra in bollen i öppen bur men han lyckades knäa den högt, högt över målet från tre meter.

Den allra farligaste chansen i den första halvleken stod dock bortalaget för. William Gallas, som alltså hade tagits till nåder igen av Wenger, bjöd en bortaspelare på ett friläge från högerkanten, men avslutet i lite halvdålig vinkel träffade tack och lov utsidan av stolpen och ut till inspark.

I den andra halvleken fortsatte Arsenal att köra fast i köttmuren framför mål. Det rullades runt, runt men aldrig in i boxen, för där fanns det aldrig någon att passa till, och ju längre matchen led desto modigare blev Kiev som nu klev upp och försökte anfalla. I den 77:e minuten var det också oerhört nära att de skulle ha tagit ledningen då Mikael Silvestre helt tappade bort sin gubbe som fick chansen att avsluta helt ensam med Manuel Almunia som dock var mycket snabbt ute och blockerade skottet.

I stället kunde till sist Arsenal göra segermålet. Efter att domaren hade släppt ner bollen efter avbrott pga skada såg Fabregas att Bendtner löpte sig fri och en 40-meterspassning senare var Bendtner sopren med målvakten och smällde in 1-0 med vänsterfoten. Kiev-spelarna protesterade vilt, men jag lyckades aldrig uppfatta varför de gjorde det för ingen repris visade något som skulle ha kunnat vara fel - och minuten efter målet svarade Alexander Aliyev för en tämligen korkad manöver då han i ett läge när Kiev hade en ganska farlig frispark försökte knuffa undan domaren från bollen. Det gula kortet var givet och då det var hans andra fick han syna det röda. Frisparken slogs sedan bort totalt och slutade i inspark för Arsenal. Matchen var nu i praktiken över och tre poäng var bärgade.

Vi fick dock se en rekordnotering i den här matchen. När Jack Wilshere i den 76:e minuten blev inbytt mot Carlos Vela blev han den yngste spelare att spela europeisk cupfotboll för Arsenal.

Arsenal v Dynamo Kiev 1-0 (0-0)
1-0 (87) Bendtner
Domare: Alain Hamer, Luxemburg