Medlemmar: 8795 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Det blev en lång kväll i Rom - men Arsenal vann efter straffar.

Arsenal straffade Roma

tor 12 mar 2009 kl 10:12

Det krävdes straffläggning för att Arsenal skulle rå på Roma i åttondelsfinalens andra match. Nagelbitare var bara förnamnet.

Jag hade fel. Jag var så överoptimistisk inför matchen, helt säker på att Arsenal skulle göra mål och att Roma skulle få svårt att få sitt spel att fungera. Den illusionen slog Juán hål på i den nionde minuten då Arsenals försvar stod och sov och lät bollen rulla i sidled genom hela backlinjen. Där stod nämnde Juán och kunde inte gärna missa. Almunia hann inte ner i tid och Roma i ledning 1-0 så tidigt i matchen fick Arsenal att helt tappa sitt fotbollskunnande.

Romas publik fick givetvis blodad tand och det var bra liv på läktarna. Arsenal stod efter målet att känna igen då de föll tillbaka i gamla vanor att passa fel och ta felbeslut i avgörande offensiva lägen.

Vi fick flera tillfällen att bryta Romas uppspel och starta en kontring, men varje gång togs fel beslut eller inga som helst löpningar. Bendtner och van Persie kom stundtals helt bort och jag måste säga att van Persie verkar sakna allt självförtroende.

Att Arsenal startade matchen med exakt samma startuppställning som i hemmamatchen var kanske ganska väntat även om jag och många med mig gärna haft exempelvis Walcott med från start, en spelare som vi vet kan störa Romas backlinje med snabbhet och kreativitet. Bendtner är fysiskt stark och slog en del inlägg som är hyfsade, men hans bollmottagning är bedrövlig.

Diaby och Denilson på innermittfältet skapar ju ingenting framåt och om det ska vara godtagbart så ska de vara som en vägg bakåt, det är tyvärr inte fallet. Denilson slog bort vansinnigt mycket till synes enkla passningar och tappade på så sätt boll. Arsenal kunde inte skapa det där trycket mot Roma som vi behövde utan fick faktiskt jaga ganska mycket under matchen, något jag inte tror de hade förväntat sig. Vi var uppenbart störda.

Nasri får idag betyget underkänt då han var helt osynlig och jag var förvånad över att han fick stanna kvar på plan hela matchen, Eboué var mer företagsam på högerkanten även om han också är sanslöst slarvig i passningsspelet. När han blev utbytt stod det att han hade en passningsprocent på 62%. Givetvis alldeles för dåligt för en Champions Leaguespelare. Arsenals snitt låg under kvällen på 78%; att då ha en spelare som presterar statistiskt 20% under det är inte okej. Bendtner låg på 65% vilket också är riktigt dåligt. Här finns klar statistik för Wenger att begrunda när han ska ut och handla i augusti.

Roma hade fina chanser och Almunia höll oss kvar i matchen flera gånger. Den allra bästa chansen hade de dock inte förrän på övertid då Baptista får helt fritt mål efter att vårt försvar än en gång gått bort sig och lämnat luckan i mitten. Gudskelov visade Baptista varför han inte skulle få stanna i Arsenal och missade i stort sett bollen.

Matchen går inte till historien som den mest sevärda, men en vinst är ju ändå skön så här i efterhand. Straffläggningar är nog det värsta sättet att avgöra fotbollsmatcher förutom lottning. 

Arsenal startade i mitt tycke med en oroväckande femling som skulle sätta straffarna. Jag menar att låta Walcott och Denilson slå straffar före Gallas kändes som en chanstagning grande. Tyngden på Denilsons axlar måste ha varit enorm och för en relativt orutinerad spelare utan erfarenheter från de här sammanhangen kan det till och med vara förödande om de missar.

Eduardos straff satt lite för nära Doni som gick åt rätt håll. Van Persies var nästan en kopia, men där gick Doni åt andra hållet. Vucinics miss var humor i den större skalan där Almunia faktiskt ser ut att trilla rakt ner där han står, Vucinic slår en lös bredsida mitt i målet och Almunia kan knappt ha trott det själv.

Almunia fick kritik i Malmö för sitt svaga agerande vid straffarna där han mer eller mindre bara lade sig ner. Man måste chansa åt ett håll och åtminstone försöka ta straffen.

Ju längre det led ju värre blir dett titta på och vi var lika säkra inför varje ny straffskytt på att de skulle missa. Romas straffskyttar var mer rutinerade och verkade säkrare. Hoppet stod till att Riise skulle missa, men när han satte den var det kört. Fram steg Diaby som satte den helt säkert och när Tonetti går fram och slår sin straff högt högt över jublade Arsenalsupportrarna i högan sky. Det kändes nästan som efter FA-cupfinalen 2005. Vi är straffspecialister vi. 

Roma - Arsenal 1-0 (6-7 efter straffar)
1-0 (10) Juan.

Straffsparksläggningen: 
Eduardo: Miss
Pizarro: Mål
Van Persie: Mål
Vucinic: Miss
Walcott: Mål
Baptista: Mål
Nasri: Mål
Montella:Mål
Denilson: Mål
Totti: Mål

Sudden death:
Touré: Mål
Aquilani: Mål
Sagna: Mål
Riise: Mål
Diaby: Mål
Tonetto: miss

BETYG:
Arsenal:
Almunia (8), Sagna (7), Toure (7), Gallas (7), Clichy (6), Diaby (6), Denilson (5), Eboue (7) (Walcott 74 (7), Nasri (5), Bendtner (6) (Eduardo 85 (6)), Van Persie (5).
Subs Not Used: Fabianski, Djourou, Gibbs, Vela, Song Billong.

Varnade: Diaby.

Att: 81 000

Ref: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (Spanien).

(10: Världsklass , 9: Strålande, 8: Mycket bra, 7: Bra, 6: Godkänd, 5: Sådär, 4: Underkänd, 3: Dålig, 2: Miserabel, 1: Spursklass)