Medlemmar: 8876 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Wenger om hur han utvecklade sitt fotbollskunnande.

"Puben lärde mig om fotboll"

fre 25 sep 2009 kl 07:37

Arsene Wenger berättar att det mesta han kan om fotboll lärde han sig på puben.

"In vino veritas", brukar man säga - "i vinet finns sanningen". I Arsene Wengers fall verkar det stämma ovanligt bra, men kanske inte på det sättet man kan tro. I en artikel i The Guardian i dag berättar Wenger att han redan som fem-sex-åring började lära sig dels hur det mänskliga psyket fungerar, men också mycket om själva spelet fotboll. Och han gjorde det på puben.

Nu är inte det hela fullt så dramatiskt som det låter. Saken är den att Arsenes föräldrar ägde en pub, och att familjen Wenger helt enkelt bodde ovanpå nämnda pub. Den unge Arsene såg därför de äldre farbröderna dricka vin och diskutera fotboll och detta gav en inblick i hur människor agerar i konfliktsituationer, säger Wenger själv i dag:
"Det finns ingen bättre utbildning i psykologi än att växa upp på en pub, därför att när du är fem-sex år gammal träffar du på alla sorters människor och hör hur elaka de kan vara mot varandra. Från en tidig ålder får du en praktisk utbildning i hur människor fungerar."

Han fortsätter:
"Jag lärde mig om taktik och laguttagningar genom att lyssna på de som pratade om fotboll på puben - vem spelar på vänsterkanten och vem som skulle tas ut till laget."

Denna tid formade även Arsenes syn på alkohol och idrott ("en spelare bör inte dricka alkohol överhuvudtaget"), och antyder samtidigt, om man vill tolka det hela välvilligt, att han kan bli kvar många år ytterligare i Arsenal:
"Jag hade ursprungligen för avsikt att dra mig tillbaka vid 50 men numera tror jag inte på pensionering. I mitt yrke måste man vara som ett djur, du behöver en viss fysisk kraft för att övertyga spelarna om att de kan vinna. När du har tappat den styrkan blir du handikappad men du kan använda din erfarenhet för att väga upp det."

Själv är jag förvisso med mina 36 år lite äldre än fem-sex år, men jag sitter på puben snart sagt varje helg och ser på fotboll och hör folk argumentera om huruvida Bendtner och Denilson ska spela eller inte, så kanske man skulle skicka över ett CV till Arsenal och anmäla sitt intresse för att ta över den dag Wenger inte vill fortsätta längre? Jag har ju uppenbarligen till stora delar samma utbildning som Wenger, menar jag ...