Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Clichy är spelklar igen.

Tre poäng ett måste

lör 16 jan 2010 kl 11:08

Bolton Wanderers tar emot Arsenal på Reebok Stadium på söndagen, och inget annat än tre poäng duger för Arsenal.

Hela säsongen har det talats om perioden i slutet av januari som Arsenals verkliga utmaning, och nu är vi där. Den uppskjutna hemmamatchen mot Bolton spelas på onsdag, vilket innebär att vi nu har ett spelschema som ser ut så här den närmaste tiden:

17/1 Bolton (b)
20/1 Bolton (h)
24/1 Stoke (b) (FA-cupen)
27/1 Aston Villa (b)
31/1 ManU (h)
7/2 Chelsea (b)
10/2 Liverpool (h)

Det är alltså ganska enkelt att konstatera att Arsenal har en rejäl utmaning framför sig, och att det gäller att plocka sex pinnar i dubbelmötet med Bolton.

Normalt sett så ska vi förstås också ta dessa sex poäng. Men inför söndagens bortamatch finns två stora riskfaktorer: Arsenals skadelista och att Bolton precis har anställt Owen Coyle som ny manager efter att ha gett Gary Megson foten för ett par veckor sedan. Även om Bolton på varje position utom möjligen i målburen är ett sämre lag än Arsenal så finns förstås risken att Bolton-spelarna gör årets match som det ju ibland blir första matchen med en ny manager. Sedan är det förstås också ett stort problem att vare sig Alex Song eller Denilson (som ska testas idag, lördag, men chansen att han ska kunna spela är liten) finns tillgängliga, och frågan är hur det tomrummet ska fyllas? Blir det Diaby? Nja, han är ingen defensiv mittfältare. Nasri? Känns inte heller riktigt bra. Fabregas? Nej, honom vill vi ha högre upp i banan. Men någon av de tre måste ta en defensiv roll, för det är de enda tre mittfältare vi har att tillgå just nu - för även Aaron Ramsey har dragit på sig en skada, en "upper thigh injury", och även Jack Wilshere är borta.

Dessutom blir det hela inte enklare av det faktum att om Nasri spelar på mitten så uppstår en lucka i anfallet, en lucka som möjligen skulle kunna fyllas av Rosicky men är han redo för att spela från start? Av det skälet skulle det kanske kunna bli så att Wenger väljer att chansa på att ge Craig Eastmond chansen i Song-rollen eller, vilket jag dock ser som väldigt osannolikt, spela Silvestre som mittback och flytta upp Vermaelen som innermitt (han har spelat på den positionen i Ajax) men jag tror ärligt talat inte att Wenger litar på Silvestre tillräckligt mycket för att göra det.

Allt är dock inte nattsvart. Gael Clichy är tillbaka i laget och kommer att ingå i truppen och kanske också spela från start. Om Sol Campbell anses redo för att sitta på bänken återstår att se, men jag blir inte överraskad om han sitter där.

Under alla omständigheter så gäller det att offensiven funkar för bakåt kommer det att bjudas på lägen hur vi än gör. Arsenal har faktiskt inte hållit nollan i en enda av de tio senaste bortamatcherna i ligan, CL eller FA-cupen och där måste det bli bättring. Vi är många som anser att Almunia har gjort sitt och att Fabianski ska få chansen, men jag tror inte att det kommer att ske i den här matchen.

Jag ger mig inte på någon gissning angående laget för det känns snudd på omöjligt. Jag konstaterar helt enkelt att det här är långt ifrån den enkla match
man kan tro att det är, oavsett vilka som står på banan för Arsenal så gäller det att vara med redan från start och inte ge Bolton något syre.

Nu går tåget - tänker Arsenal vara med på det?