Arsenal hade inga problem att besegra Shakthar i CL.

En riktig fem-etta mot Shakthar

tis 19 okt 2010 kl 20:55

Fem olika målskyttar för Arsenal och en gammal Arsenalspelare fick göra tröstmålet för Shakthar Donetsk på onsdagkvällen.

Arsenal ställde upp med ett väldigt starkt mittfält lett av kapten Cesc Fabregas varför förväntningarna var högt ställda på att kreativiteten och rörligheten skulle vara på topp. Shakthar Donetsk å andra sidan hade före kvällens match inte släppt in ett enda mål i årets turnering. Inledningsvis var tempot relativt lågt med ett antal felpass och avsaknad av intentioner men det skulle ändras inom kort.

Efter 17 minuter gick Chamakh upp i en luftduell som slutade i en hörna. Hörnan slogs mot Shakthars målvakt som fumlade bollen till Emmanuel Eboue som inte fick träff på bollen vilken studsade vidare till Alex Song som försökte sig på en konstspark som studsade på en glidtacklande försvarare tillbaka på Song och in i mål. Ett mycket märkligt mål men Shakthars nolla spräcktes efter 18 minuter.

Några minuter senare bjöds vi på ett riktigt Arsenal-anfall då mittfältet trillade boll i gott och väl en minut, till slut slogs en boll mot Chamakhs huvud som nickade ner bollen till Nasri, Nasri  tryckte till bollen på volley men skottet gick rätt på Shakthars målvakt som höll bollen säkert.

Wilshere som fick rött kort för en våldsam tackling bara några dagar innan matchen följde den engelska traditionen med onödigt hårda tacklingar och bentacklade en Shaktharspelare fult, dock inget kort den gången.

Det upplevt låga tempot bekräftades efter 30 minuter då skotten för respektive lag redovisades, 2 för Arsenal och ett (utanför) för Shakthar. Arsenal tryckte verkligen inte gasen i botten utan lät Shakthar slå bort bollen utan någon särskilt hög press.

Första halvlekens "go-to-guy" skulle visa sig vara Alexandre Song, kameruanen slog ett inlägg som Nasri tog hand om genom att ta emot bollen med högerfoten och vräka in den med den vänstra i nästa touch. 2-0 till Arsenal efter 42 minuter spelade och nu om inte förr slog Arsenal på autopiloten.

Direkt i andra halvlek fick Luis Adriano ett riktigt fint läge att reducera efter en pass av Mkhitaryan men Fabianski var välplacerad och behövde bara stå i vägen för skottet. Shaktar verkade ha fått order om att spela snabbare och försöka anfalla men Arsenal stod emot bra inledningsvis, återigen utan att förta sig. De gånger Arsenal faktiskt tog sig för att anfalla var det snarare ineffektivitet i anfallet snarare än bra försvarsspel som hindrade Arsenal att göra mål.

Efter 58 minuter revs Johan Djourou ner i straffområdet av Luis Adriano och domaren såg ingen annan utväg än att döma straff. Fram klev Fabregas och dundrade upp bollen i målvaktens högra kryss. På t-shirten under matchtröjan hade Cesc skrivit "Felicitas mama!" så Arsenal Sweden passar på att gratulera Cescs mor på födelsedagen!

Efter en timme fick vi se en gammal bekant hyllas som sig bör, Eduardo som såldes till Shakthar i somras fick ett riktigt varmt välkomnande av Arsenalfansen när han klev in på planen.

Efter xx minuter fick vi återigen se ett alldeles fantastiskt fint mål där Wilshere efter minst två väggspel med Chamakh och Rosicky kom helt fri med Shakthars målvakt och kunde lätta in den retfullt. 4-0 och Shakthar verkade inte ha något att sätta emot Arsenal.

Fem minuter senare chippade Nasri bollen över halva Shaktars lag som gick till en alldeles fri Marouana Chamakh som kunde sätta bollen i nät. Alla utom linjedomaren verkade överraskade av att Chamakh inte stod offside men reprisen gav domaren helt rätt, en slö back upphävde offsiden och nu stod det hela 5-0 med 20 minuter kvar att spela. Så långt hade Arsenal skjutit 6 skott på mål och på dessa skott gjort 5 mål.

Ödet ville att Eduardo skulle få komma tillbaka till Emirates Stadium och göra ett riktigt "fox in the box"-mål, på ett inlägg rusade Eduardo in i straffområdet och placerade bollen med vänsterfoten till höger om Fabianski. Aldrig har väl Emirates Stadium hyllat ett baklängesmål som Eduardos, men vid ställningen 5-1 gjorde publiken ett undantag.

Efter målet hände inte mycket av värde, Arsenal spelade av tiden och Shakthar hade några halvhjärtade anfall utan att lyckas penetrera försvaret än en gång. Slutresultatet skrevs till 5-1 och en mycket bra dag på jobbet för Arsenal.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "I believe we made it easy because we had a good team performance. The goals came naturally through the game through great technical quality and overall I believe as well that our technical quality slowly got them tired and, especially in the second half, the goals came with one-twos or possession. I felt they had given a lot in the first half to chase and be focused to defend well, and we took advantage of that in the second half. Johan is doing very well at the moment and Squillaci is a leader. He is a quiet one but he speaks a lot when you observe the game, he speaks to the midfielders, to Johan a lot, to the full backs. He has a quiet, reassuring presence at the back.