Nasri skriker ut sin glädje efter ledningsmålet mot City.

Tre tunga poäng mot City

sön 24 okt 2010 kl 18:53

Alexandre Song, en av Arsenals tre målskyttar i bortamatchen mot Manchester City.

En utvisning, en missad straff och ett mål! Den första halvleken i denna i förväg mycket upphaussade match mellan storsatsande Manchester City och Arsenal bjöd på stor dramatik. Matchen rivstartade i ett högt tempo. Redan efter tre minuter hade firma Tevez/SIlva för Manchester City visat att Arsenals 3:e och 4:e val på backpositionen skulle få det tufft idag. Däremellan hade Fabregas hunnit friställa Arsjavin som dock var offside.

Citytränaren Mancini hade något oväntat valt att starta med oprövade 19-åriga belgaren Dedryk Boyata på högerplatsen. Fyra minuter fick han, sedan gjorde han ner Chamakh i ett friläge och blev därefter utvisad. Detta borde ha avgjort matchen kan man tycka, City ville annat dock. Större delen av första halvlek kändes det som att om något lag hade en man mer på planen var det Manchester City. Redan i sjunde minuten hade domare Clattenburg chansen att jämna ut antalet spelare på plan när Denilson kom in fel i en tackling. Han nöjde sig dock med gult kort.

I den tjugonde minuten fick så Arsenal äntligen utdelning, Sagna och Nasri passade sig fram på kanten och Nasri väggade sig fri i straffområdet med hjälp av Arsjavin. Väl igenom avslutade fransmannen mycket bra. 1-0 till Arsenal! Wenger hade i förväg uttalat sig om mötena mellan storlagen och konstaterat att i 72 % av fallen vinner de lag som tar ledningen. Inget undantag denna afton.

City skapar dock flera riktigt farliga chanser efter Arsenals mål bland annat i 27:e minuten när Micah Richards grundlurar Djourou två gånger om och skjuter strax utanför. Mot slutet av halvleken får Kompany frispel och kapar Fabregas i ofarligt läge i yttre delen av straffområdet. Arsenalkaptenen som redan tidigare markerat att han har ont från en brysk tackling (oväntat?) från De Jong, väljer att slå straffen själv. Hart i citymålet räddar straffen som i bästa fall kan klassificeras som okej.

Första halvlek sammanfattning: Arsenal lyckas inte alls utnyttja sitt numerära antal. City spelar mycket bra och är konstant farliga längs kanterna och framför allt David Silva och Carlos Tevez hotar vid flera tillfällen. Arsjavin är väldigt anonym och Arsenal lyckas inte använda kanterna särskilt bra. Överläget i paus känns inte särskilt tryggt.

Andra halvlek börjar bra för Arsenal som redan i 47:e minuten får en kanonchans där Chamakh och Fabregas tillsammans med Nasri skapar en möjlighet. Fabregas avslut blir för klent dock. Arsenal har dock tydligt tagit tag i taktpinnen och styr andra halvlek på ett helt annat sätt än första. i 51 minuten byts en viss Adebayor in och med tanke på det minimala övertaget känns detta oroväckande. Adebayor kom att få två jättechanser under halvleken med lyckades inte få ett enda avslut på mål.

I 65:e minuten ökar Arsenal på sin ledning till 0-2 genom ett mönsteranfall där Song avslutar i krysset. Arsjavin, Nasri och Fabregas är inblandade innan Song får läget i straffområdet. Därefter är matchen avgjord. Arsenal kontrollerar spelet tryggt och får rejäla ytor när City med två anfallare fortsätter att jaga sitt första mål.
Inbytte Bendtner får slutligen chansen i 88:e minuten på en delikat pass från Nasri att Fri med Joe Hart göra sitt första mål för säsongen. Inget misstag från dansken och 0-3!

Matchsammanfattning: Trots en man mer och en straff i första halvlek var matchen mycket jämn i paus. I andra halvlek lade dock Arsenal in en högre växel och körde över City som kroknade rejält. Många glädjeämnen finns att ta med sig från matchen. Nasri i fin form, Fabregas närmar sig sin forna form, Chamakh fortsatt stabil och bra, Fabianski gör en kanonmatch i mål. Arsenal har nu mött tre av fyra storlag på bortaplan och har med sig fyra poäng där. Skadeläget ser riktigt bra ut för första gången denna säsong och jakten på Chelsea är i högsta grad igång.
Go Gunners!

Matchens frågetecken: Vad gör Song så högt upp i banan hela tiden?

Matchens utropstecken: Samir Nasri gör en riktig kanonmatch. Ett mål och en assisst. Inblandad i samtliga mål.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "It is always difficult against 10 men but we have shown our intelligence, and we slowly took over the game [...] He [Fabianski] was important as he did everything right, the first chance was for them and he saved it in the first minute and I cannot fault him on anything."

ROBERTO MANCINI: "I think it (the sending off) was decisive in the game because it was at the worst moment [...}  I think that 11 against 11 we would have won this game.  I think after today we must say that we are one of the best teams in the Premier League."