Medlemmar: 8849 st.

van Persie var galen efter sin utvisning. Fullt förståeligt.

Arsenal räckte inte till

ons 9 mar 2011 kl 03:42

Arsenals äventyr i Champions League är över för denna gången. Efter 90 minuters försvarsspel vann Barcelona med 3-1 och förpassade Arsenal ut ur turneringen.

Förutsättningarna var uppenbara. Arsenal vann första matchen i åttondelsfinalen med 2-1 hemma på Emirates efter mål av van Persie och Arsjavin. När laguppställningarna släpptes timmen innan match kunde det konstateras att van Persie, smått mirakulöst, återhämtat sig från sin knäskada, och att även Fabregas stod redo för möte mot katalanerna. Barcelona, som bubblat av självförtroende i veckan, kom till spel utan båda mittbackarna Puyol och Pique.

Det tog en minut innan Clichy tacklat Xavi ut ur Nou Camps rektangel. Det tog ytterligare någon minut innan Nasri delade ut en smäll. Efter fem minuter hade även Wilshere offrat sig likt en kamikazepilot två gånger om. De inledande minuterna var fysiska av Arsenal i ett försök att sätta sig i respekt.

Men första halvlek handlade mestadels av hemmalaget. Med ett stort bollinnehav tillät man aldrig Arsenal att anfalla och gästerna fick istället rikta in sig på idel försvarsspel vilket man bemästrande med den äran. De flesta av Barcelonas chanser bestod av bolltrillande innan man gjorde försök att nå en katalan i djupet.
Efter 15 minuter avlossade brassebacken Dani Alves en hård frispark som Szczesny enkelt kunde hantera. Dock så skadade sig polacken i situationen vilket ledde till att Manuel Almunia ersatte 20-åringen mellan stolparna.

Arsenals försvarsspel bar frukt vilket ledde till att Barcelonas första målchans skapades efter 27 minuter. Lionel Messi, vem annars, måttade bollen över Arsenals mål efter en anstormning från hemmalaget. David Villa kunde fem minuter senare även han testa Almunia efter en djupledsduell med Johan Djourou, men avslutet var klent och enkelt avvärjt från spanjoren i Arsenals mål.

Efter 41 minuter visade Arsenal tillstymmelse till anfallsspel och kunde även ett par minuter senare skapa sig en hörna, dock utan resultat. Istället kunde Barcelona i den 48:e minuten ta ledningen. Efter ett nonchalant agerande av Cesc Fabregas som klackade bollen i gapet på Andres Iniesta fick Messi fritt läge.
Argentinaren bjöd efter det på ett imponerande konsttycke när han skickade bollen över Almunia och efter det förpassade bollen in i mål till ledning för hemmalaget. 1-0 halvlek.

Andra halvlekens början visade tillstymmelse till ett något mer anfallsvilligt Arsenal. Nasri visade bra självförtroende när han skrapade ihop en hörna efter duell med tre hemmaspelare. En hörna som ledde till en kvittering. Nasris hörna förpassades in bakom Valdes av Sergio Busquets. Ett självmål som gav Arsenal ett briljant utgångsläge när 40 minuter återstod.
Men i den 55:e minuten hände något som skulle ge resterande matchen ett helt annat utgångsläge. Efter att Robin Van Persie avslutat efter avblåsning tilldelades holländaren sitt andra gula kort och förpassades därmed ut ur åttondelsfinalen. Det röda kortet från Massimo Busacca får ses som en chansning då han inte kan veta om Van Persie hörde signalen bland 99 000 åskådare.

Anstormningen var total från Barcelona som behövde näta två gånger om för att undvika en förlängning. David Villa och Dani Alves fick båda lägen att åter sätta Barcelona i förarsätet men misslyckades.
När 20 minuter återstod av ordinarie tid kom då otursminuterna. Efter ett anfallsspel i absolut toppklass kunde Xavi se till att Barcelona återigen var i ledning. Målet var till största delen regisserat av Andres Iniesta men kunde, efter en direktpassning av Villa, avslutas av kapten Xavi. Två minuter senare var det dags igen, Pedro föll i straffområdet vilket resulterade i en straff. Straffen kan diskuteras, något som Messis kyla från straffpunkten inte kan. 3-1 och uppförsbacke storlek large.

Trots att Wenger bytte in Arshavin och Bendtner så förändrades inte matchbilden. Barcelona hade mängder av chanser att slå i den klassiska spiken i kistan men Manuel Almunia höll kvar gästerna i matchen. Almunia parerade bort avslut från Messi, Affelay och Alves.
Arsenal skulle dock få ett läge. I den 88:onde minuten erövrade man bollen och förpassade den till Wilshere ute till höger. Inspelet var perfekt och en framrusande Bendtner kunde, med en bättre första touch, skapat sig ett jätteläge. Men efter att dansken drabbats av en ”lövfot” kunde Mascherano agera räddande ängel.

Resterande delen av matchen ägnade sig Barcelona av att spela kvadraten. Segern var rättvis, men eftersmaken ändå bitter. TÄNK om Arsenal kunnat hålla 0-0 till halvlek. TÄNK om Arsenal fått spela med elva man hela matchen. TÄNK om Bendtners första touch varit bättre. Men visst, finns minst lika många tänk om till Barcelonas fördel.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENÈ WENGER: "Två typer av människor kan vara olyckliga efter matchen. Dels de som älskar Arsenal. Men även de som älskar fotbollen kan vara olyckliga över domarens agerande. När han han tog beslutet att visa ut van Persie var matchen i ett väldigt intressant skede. Men vi förlorade mot ett mycket bra Barcelona och jag önskar dem all lycka i framtiden. Jag är övertygad om att vi vunnit med elva spelare. Vi var underlägsna i första halvlek men var på väg tillbaka och jag visste att vi hade kommit tillbaka in i matchen. Angående Szszesny har han ett stukat finger och kommer undersökas i dagarna".

PEP GUARDIOLA: "Arsenal kan mena att man åkte ut ur turneringen på grund av utvisningen. Eller så kan man vara objektiv. Vi hade 70 procent av bollen, de hade inte ett skott på mål och knappast tre passningar i rad någon gång. De ligger tvåa i engelska ligan, det säger en del av våran prestation ikväll."

MATCHFAKTA

BARCELONA-ARSENAL 3-1 (1-0)
Målen:
1-0 (45) Lionel Messi, 1-1 (52) Sergio Busquets (självmål), 2-1 (68) Xavi, 3-1 (71) Lionel Messi