Medlemmar: 7228 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

van Persie gjorde Arsenals mål i Portugal.

Rejäl genomkörare mot Benfica

lör 6 aug 2011 kl 22:15

En bra första halvlek följdes av en mindre lyckad andra, till stor del till följd av de många byten som gjordes.

Säsongens sista träningsmatch är nu avklarad, och det blev en rejäl genomkörare för Arsenal. Uppenbarligen hade någon glömt att tala om för Benfica (som redan är ett par veckor in i sin tävlingssäsong, de har tex redan spelat en kvalomgång till Champions League) att det var en träningsmatch, de kom ut som retade tigrar och satte stenhård press på Arsenal från första början. Detta störde inledningsvis bortalaget en del som inte fick till något riktigt anfall förrän efter fem minuter.

Hemmalaget å sin sida skapade ingenting alls trots allt springande och jagande, det närmaste man kom var när en hemmaspelare föll teatraliskt i närheten av Szczesny (varför filmar man i en träningsmatch???) men domaren gick inte på den i ärlighetens namn rätt usla skådespelarinsatsen.

Efterhand tog Arsenal över mer och mer och både Gervinho och Robin van Persie var framme i fina lägen som missades med liten marginal, och efter en halvtimme kunde Arsenal också ta ledningen. Det var ett fint mål som startade med en snabb skarvning av Rosicky på mittplan, varpå van Persie tog över bollen, släppte den till Arsjavin som inväntade Gibbs på överlappning varpå denne på ett tillslag spelade bollen inåt i boxen där Robin van Persie (som för övrigt fyllde år i dag, grattis!) kunde bredsida in 0-1 i öppen bur.

Arsenal fortsatte att ligga på men några fler riktigt heta chanser skapades inte. Mot slutet av halvleken hettade det dock till när en hemmaspelare (Garay, tror jag det var) satte in en riktigt ful stämpling på Robin van Persie som blev liggande. Robin återkom i spel efter ett par minuter och var inte glad på sin motståndare. Det delades ut en del knuffar och hårda ord och det var svårt att tro att det var en träningsmatch vi tittade på - och vi hoppas nu förstås för allt i världen att inte vår holländare är skadad igen.

I den första halvleken hade Arsenal spelat med vad som enligt Wenger skulle kunna vara en startelva nästa lördag mot Newcastle, men i den andra halvleken var det inte mycket bevänt med det. Sex byten gjordes redan i paus och vid full tid var det bara Aaron Ramsey och Gervinho som inte var utbytta. Även Benfica gjorde många byten, och spelkvaliteten var i den andra halvleken inte i närheten av vad den var i den första halvan av matchen.

Mindre än fem minuter in i halvleken kvitterade hemmalaget. Gibbs blev bortgjord på vänsterkanten, och bollen spelades in i mitten där alla utom inbytte Carl Jenkinson flyttade upp för att ställa offside, vilket fick till följd att det blev fritt fram för Pablo Aimar att rulla in bollen bredvid likaledes inbytte Fabianski. Man kan anmärka på Jenkinsons seghet här, men också det kloka i att ha som taktik att försöka trycka upp linjen när man redan är en bit nere i eget straffområde.

Spelet var väldigt hafsigt genom hela andra halvlek, och i takt med att Arsenal bytte ut allt fler startspelare så blev det mer och mer oorganiserat i bortalaget. 2-1 till Benfica kom därför inte särskilt oväntat, målet kom efter ca 60 minuter och här svarade Squillaci inte direkt för karriärens bästa insats när han sålde sig totalt och gav Nolito fritt skottläge. Fabianski var chanslös, och ledning hade blivit underläge.

Det är sedan närmare 3-1 än 2-2, så Benfica vann matchen och därmed det som kallades Eusebio Cup - en cup som alltså bara bestod av en enda match...

Försäsongen är därmed slut. Jag lägger personligen ingen större vikt vid att vi tappade i andra halvlek, dels är Benfica som nämnt redan igång med sin tävlingssäsong och dessutom spelade vi i den andra halvleken med ett lag som det krävs en hel hög med skador för att vi ska se i Premier League eller Champions League. Mot slutet av matchen spelade vi näst intill med ett juniorlag, och det kommer vi inte att göra i ligan.

MATCHFAKTA

Benfica-Arsenal 2-1 (0-1)
Målen: 0-1 (33) van Persie, 1-1 (49) Aimar, 2-1 (60) Nolito
Varningar Arsenal: Thomas Vermaelen, Tomas Rosicky Benfica: -
Utvisningar Arsenal: - Benfica: -
Domare: M Rebelo
Publik: 40 883

SÅ SPELADE ARSENAL

Startelva
Wojciech Szczesny (45)
Bacary Sagna (45)
Thomas Vermaelen (85)
Johan Djourou (45)
Kieran Gibbs (56)
Tomas Rosicky (65)
Aaron Ramsey
Alex Song (45)
Andrej Arsjavin (45)
Gervinho
Robin van Persie (45)

Avbytare
Lukasz Fabianski (45), Sebastien Squillaci (45), Carl Jenkinson (45), Marouane Chamakh (45), Armand Traore (56), Emmanuel Frimpong (45), Ryo Miyaichi (45), Henri Lansbury (65), Ignasi Miquel (85)