Medlemmar: 5290 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Coqulein och Arsenal är ute ur Ligacupen.

Ungt Arsenal utslaget ur Ligacupen

tis 29 nov 2011 kl 23:06

Arsenals unga spelare kämpade och slet men fick se sig besegrade med 1-0 av Manchester City.

Wenger pratade efter 1-1-matchen mot Fulham om att van Persie, Ramsey och Walcott alla skulle komma att vilas inom en snar framtid. Sagt och gjort, i Cup-matchen mot Manchester City vilades den trötta trion, precis som resten av spelarna som tog sig an Fulham i helgen. Alla utom Johann Djourou, som tog plats till höger i backlinjen. Startelvan i övrigt såg ut på följande vis: Bakom en backlinje bestående utav nämnda Squillaci, Koscielny, vänsterbacksvikarien Miguel och tidigare nämnda högerbacken Djourou så utgjorde Lukas Fabianski i vanlig Carling Cup-ordning sista polska utpost. Det väldigt 4-4-2-aktiga mittfältet bestod av den väldigt fysiska och löpstarka duon Frimpong/Coquelin, samtidigt som Oxlaide-Chamberlain och Benayoun tog hand om flankerna. På topp bildade den gänglige marockanen Chamakh och den hale sydkoreanen Park ett klassiskt, brittiskt Big man/Little man-anfall. Bänken bestod av Mannone, Yennaris, Vermaelen, Eastmond, Özyakup, Gervinho och Arshavin.

Redan efter 10 minuter skapade Arsenal en av sina allra hetaste chanser i matchen. Frimpong avancerar i banan och får, via Chamberlain och Chamakh bollen till Coquelin. Den unge mittfältaren slår från sin position till höger om boxen ett hårt och lågt inlägg mot den bortre stolpen. Park är först till bollen och hans märkliga touch renderar sånär som i ett ledningsmål, men City-målvakten Pantilimon redde dock ut det hela via en reflexräddning av den högre skolan, och Manchester City-försvaret skicka undan i panik.

Spelet var ganska öppet matchen igenom och även om City höll bollen lite mer än vad Arsenal gjorde så kändes hemmalaget hela tiden aningen giftigare, mer konkret än vad den ljusblå serieledaren gjorde. Framför allt när man drog iväg i sina rappa kontringsattacker. Det var just genom en sådan som Arsenal och Chamberlain satte i väg i när Gunners skapade nästa heta chans i matchen.

Med en knapp halvtimme på matchuret så satte – även om hans yttre kanske vittnar om annat – den unge engelsmannen iväg mot mål från sin position på högerkanten. Ett par kroppsfinter, ett väggspel med Chamakh – och så ett tungt vänsterskott mot Pantilomons första kryss. Målvakten bjöd dock även den här gången på en fin parad och gästerna kunde andas ut ytterligare en gång.
Resten av halvleken bjöd inte på några speciellt spännande händelser.

Bortsett från en City-hörna som hade kunnat stå Arsenal dyrt, om bollen bara inte passerat samtliga spelare i boxen, efter att Fabianski hängt tvätt, så hände inte mer av värde än att Mancini tvingades till ett byte. Kolarov ut, Agüero in (även om det först såg ut som att det var Nasri som skulle lämna planen redan efter lite mer än en halvtimme i sin första match mot sin gamla klubb, på sin gamla arena).

Med Agüero på banan blev fick gästerna en klar uppryckning sista tredjedelen på offensiv planhalva, men något mål blev det inte innan det att domaren blåste av den första halvleken.
Den andra halvleken fortsätter som den andra startade – Arsenals centrala mittfält är rejält och vinner mycket boll centralt, men därefter händer det inte speciellt mycket. Anfallsparet är frapperande osynkat med resterande laget, och även om Chamakh ofta droppar ner och gör skäl för sitt gamla Bordeaux-smeknamn Väggen (med tanke på att hans ständiga väggspelande, ni vet) så är Park på tok för osynlig. De som utmärker sig verkar istället ett par pinnhåll längre ner i banan. Frimpong är utsökt i sin bollvinnarroll och sätter ofta den första passningen fint till sina medspelare. Ännu mer bakåt i planen överraskar Miguel med klokt ytterbacksspel (åtminstone defensivt) och Koscielny är kanske planens allra bästa spelare, i kamp med aningen mer flärdfulla spelare som Adam Johnson och Alex Oxlaide-Chamberlain.

Därför kommer också knappast Gervinho mot Park som allt annat än en blixt från klar himmel.

Ivorianen som efter den där avstängningen i inledningen av säsongen har växlat upp och – trots att hans avslut ofta lämnar en hel del i övrigt att önska – varit en av lagets absolut bästa spelare den senaste tiden. Arsenals nummer 27 gör heller ingen besviken den här gången.

Hans hala dribblingsräder och högkvalitativa inlägg hade säkerligen räckt för att Arsenal skulle ha kunnat avgöra den här matchen på slutet. Om man hade haft någon som varit aningen mer i slag än vad Chamakh är för tillfället och varit den senaste tiden, det vill säga.

Gervinho gör nämligen lite som han vill var och varannan gång han får känna på bollen, men när han väl letar sig till goda inspelslägen och när han väl får in bollarna i boxen – så är det tyvärr ingen som tajmar sin löpning tillräckligt bra. Ingen som har den rätta killer-instinkten.

Laget går i och för sig inte helt lottlösafrån Gervinho-attackerna under matchens slutkvart … men hörnorna som man lyckas gräva fram blir resultatlösa, och så också dess efterspel.

Eller, ja, åtminstone för Arsenals del. För i den 82:a matchminuten så fiskar Dzeko upp bollen strax utanför egen box, och då Koscielny och Frimpong både missar sina glidtacklingar så kan bosniern sätta fart relativt ostört. I höjd med mittlinjen väljer forwardsmonstret att släppa bollen på en djupledslöpande Adam Johnson. Engelsmannen som har Djourou i hasorna tar emot, vänder upp och frispelar Kun Agüero med en magisk yttersida. Ensam med en passiv Fabianski placerar argentinaren sedan in 0-1 för Manchester City. 

Wenger gör en sista ansträngning i jakten på en kvittering och byter in Arshavin till förmån för Chamberlain med fem minuter kvar, men närmare än Chamakhs utsökta nickläge efter Gervinhos inlägg i matchens slutskede kom man inte. Domaren blåste av matchen, och Arsenals Carling Cup-äventyr är över för den här gången.

MATCHFAKTA

Arsenal-Manchester City 0-1 (0-0)
Målen: 0-1 (83) Aguero
Varningar Arsenal: - Manchester City: Owen Hargreaves
Utvisningar Arsenal: - Manchester City: -
Domare: Lee Probert
Publik: 60 028

ARSENAL

Fabianski
Djourou, Koscielny, Squillaci, Miquel (80)
Frimpong, Coquelin, Benayoun
Oxlade-Chamberlain (87), Chamakh, (67)
Avbytare
Mannone, Vermaelen (80), Yennaris, Eastmond, Özyakup, Arsjavin (87), Gervinho (67)

MANCHESTER CITY

Pantilimon
Onuoha, Savic, Toure, Zabaleta,
de Jong, Hargreaves (79), Kolarov (32), Johnson
Samir Nasri, Dzeko
Avbytare
Taylor, Richards, Bridge, Razak (79), Suarez, Rekik, Agüero (32)

VIKTOR BLOM