Medlemmar: 5432 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Här sänker Vermaelen Newcastle på stopptid.

Nytt sent avgörande från Arsenal

mån 12 mar 2012 kl 22:27

Det var ytterst nära ett onödigt poängtapp. Men i den 95:e matchminuten forcerade Thomas Vermaelen in målet som gav Arsenal en ny stark trepoängare i Premier League.

Det var ett formtoppat Arsenal mot en av årets överraskningar i Premier League Newcastle som skulle kampera om poängen på Emirates under måndagskvällen. Newcastle sexa och i kamp om Europa-platserna. Men Arsenal, med 15 mål på sina senaste tre hemmamatcher i ligan, tog emot gästerna som befogad favorit.
Tillbaka på bänken för Arsenals räkning var André Santos som varit borta sedan i december. Brassen fick se hela matchen från bänken. Han fick också se Theo Walcott inleda piggt på sin kant och bara efter tre minuter var engelsmannen nära att hitta Robin Van Persie i mitten men holländaren lyckades inte nå bollen.

Under en ganska chansfattig första halva av matchen var det gästande Newcastle som skulle ta ledningen efter fjorton minuters spel. Thomas Vermaelen slog en felpass på mittplan som ledde till en omställning på högerkanten. Hatem Ben Arfa utmanade Kieran Gibbs och använde vänsterfoten för att ge gästerna ledningen.
Men Alan Pardew fick inte visa sitt perfekta Pepsodent-leende allt för länge. Arsenal använde även de sin högerkant till att omgående skapa oro. Theo Walcott slog in bollen i box där Van Persie i kamp med Mike Williamson skapade fritt läge nära mål. Med ett hårt och lågt avslut såg han till att Tim Krul inte hade en chans till att avvärja kvitteringen. 1-1 efter femton minuter.

Det var ett bollinnehav som sakta men säkert ökade från Arsenals sida. Man hade långa stunder mängder med passningar utan egentligen komma någonstans. Det var inte fören med två minuter kvar som man lyckades skapa något. En vänsterhörna nådde Alex Song som efter en nick och efterföljande flipperspel fick fram bollen till Walcott. Walcotts avslut var dock inte bättre än att gästerna kunde rensa bort bollen och se till att det stod 1-1 i halvlek.
Andra halvlek var betydligt bättre. Redan efter fem minuter skapade Arsenal ett bra läge då Walcott återigen presterade ett bra inlägg från sin kant. Denna gång var det Tomas Rosicky som nickade men Tim Krul fick nicken mitt på sig och kunde rädda målet från påhälsning.

Några minuter senare tog Mikel Arteta över Walcotts manuskript och slog ett högerinlägg som Van Persie mötte på volley. Holländarens högeravslut räddades dock utan större problem. Newcastle skapade ingenting och Arsenal var heta och skapade halvchanser nästan hela tiden, ofta regisserade av Tomas Rosicky.
Rosicky skulle själv få nästa stora chans. Med 25 minuter kvar att spela jobbade tjecken fram bollen till Walcott. Som utmanade i straffområdet och serverade bollen tillbaka till Rosicky. Men dessvärre hamnade serveringen på tjeckens vänsterskott och något avslut som kunde hota Krul blev aldrig av.

När klockan närmade sig åttio minuter spelat så började Arsenal men en strålande slutforcering av sällan skådat slag. Robin Van Persie hotade vid flera tillfällen. Gervinho var ett tämligen enkelt avslut från att ge hemmalaget ledningen i 83:e minuten. Vermaelen har två nickar som tvingade fram bra räddningar av Newcastles holländske burväktare.
Men det skulle bli tre poäng för Arsenal, Theo Walcott måttade ett inlägg i 95:e minuten. Ett inlägg som nådde Thomas Vermaelen efter att Aaron Ramsey vunnit en luftbatalj. Belgaren visade att han är mittback och fullständigt vräkte in ledningsmålet.

Målet betydde att Arsenal tog en ny seger. Det betyder att man är tre poäng framför Chelsea. Det betyder att man är åtta poäng föra Newcastle, man är tretton poäng före Liverpool och en poäng bakom Tottenham som redan börjat kalkylerat på sin resa i Champions League till nästa år.
Nästa match för Arsenal är Everton borta. Ett Everton som imorgon spelar ett trevligt derby mot Liverpool.

MATCHFAKTA

Arsenal-Newcastle United 2-1 (1-1)
Målen: 1-0 (14) van Persie, 1-1 (14) Ben Arfa, 2-1 (90) Vermaelen
Varningar Arsenal: Laurent Koscielny, Robin van Persie Newcastle United: Tim Krul, Jonas Gutierrez, Cheick Tiote
Utvisningar Arsenal: - Newcastle United: -
Domare: Howard Webb
Publik: 60 095

ARSENAL

Szczesny
Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs
Walcott, Arteta, Rosicky (76), Song, Oxlade-Chamberlain (68)
van Persie
Avbytare
Fabianski, Santos, Djourou, Ramsey (76), Benayoun, Gervinho (68), Chamakh

NEWCASTLE UNITED

Krul
Simpson, Williamson, Coloccini, Santon
Obertan (61), Gutierrez, Cabaye, Tiote (81), Ben Arfa
Demba Ba
Avbytare
Elliot, Perch (46), Gosling, Vuckic, Guthrie (81), Ameobi (61), Cisse