Medlemmar: 8855 st.

Det här var inte vad Rosicky och Arsenal hade hoppats på.

Tungt poängtapp efter usel start

mån 16 apr 2012 kl 21:44

Arsenal hade ingen rolig kväll hemma på Emirates. Gästande Wigan Athletic tog med sig alla tre poängen hem efter mål av Jordi Gomez och Franco Di Santo.

Tabellmässigt var det två lag som kom med helt annorlunda utgångslägen. Arsenal krigar på i toppskiktet för att nå en plats i nästa års Champions League medan Wigan kämpar för att även nästa år kunna vara en representant av Premier League. Gemensamt för de bägge lagen var dock vitaliteten av poängen, och att båda lagen kom till match med en väldigt bra form.

Och det skulle bli en väldigt avgörande start av matchen. När Arsenal var på gång att etablera ett sedvanligt hemmatryck chockade Wigan. En misslyckad hörna från Arsenal och en dålig nickpassning av Bacary Sagna ledde till att gästerna anordnade en kontring modell större. En kontring som till slut nådde en fri Franco Di Santo som, efter ett vunnet motlägg med Szczesny, kunde förpassa bollen i tom bur.

0-1, men det skulle bli värre. Två minuter senare var det dags igen. Victor Moses lurade flätorna av Bacary Sagna på högerkanten innan han förpassade bollen snett inåt bakåt till först McArthur vars styrning resulterade i ett läge för Jordi Gomez. Gomez tog till samma motläggsmetod som Di Santo gjort precis och kunde även han forcera in 0-2 i öppen kasse.

Tung start för Arsenal som toppades med en skada på Mikel Arteta som ersattes av Aaron Ramsey direkt efter det andra målet. Föga oväntat så inleddes nu en press modell större av hemmalaget. Ett massivt bollinnehav men också en hel del skapade målchanser. Efter 16 minuter nådde Yossi Benayoun högst på ett inlägg från Rosicky. Israelitens nick kunde dock vackert räddas av Ali Al Habsi i Wigans mål.

Arsenals tryck skulle dock bli omöjligt för Wigan att stå emot. I den 21:a matchminuten kom reduceringen. Tomas Rosicky måttade ett inlägg som Thomas Vermaelen läckert knoppade in. Den belgiske mittbacken var uppe i Wigans straffområde väldigt mycket under matchens gång.

Denna reducering följdes upp av flertalet kvitteringschanser. Ramsey sköt över efter kontring. Johan Djourou var centimeter ifrån att volleyskjuta in kvitteringen efter att Vermaelen krigat fram bollen till honom. André Santos bjöd på brasiliansk dans i straffområdet men det efterföljande avslutet letar fortfarande Emirates bollkallar efter.

Trots massiv press från Arsenal kom det ingen kvittering innan halvlek. Pressen fortsatte dock efter spelarna fått i sig halvtidsdrycken. Redan efter en minut var André Santos ånyo uppe och oroade i offensivt territorium. Vänsterbackens skott räddades dock av Al Habsi.

Men på något sätt så gick luften ur Arsenal tämligen snabbt. Om anledningen var frustration eller att man blev trötta är oklart, men efter en pigg inledningen skapade man inte något oerhört tryck. Trots ett bollinnehav på 74/26 så var det Wigan som kontrade och skapade farligheter. Victor Moses slet sig förbi Sagna och måttade ett hårt skott som Szczesny klarade.

Arséne Wenger försökte att ändra matchbilden med byten. Gervinho kom in med halvtimmen kvar. Och med kvarten kvar så slängde man även in Alex Oxlade-Chamberlain istället för Johan Djourou. Wigan spelade smart och skapade mängder med enkla frisparkar för att tiden skulle försvinna. Arsenals bästa kvitteringschans kanske var den i 95:e minuten där Robin Van Persie är en riktigt usel nedtagning i från att skapa sig ett jätteläge.

Det var inte Arsenals kväll. Man kan inte skylla förlusten på något. Den var inte rättvis sett till chanser och bollinnehav. Men vem trodde att Wigan skulle skapa mer målchanser än Arsenal? Arsenal måste nu mobilisera om krafterna till lördagens oerhört viktiga match mot Chelsea. Tre poäng där och man spelar med all sannolikhet bort grannen från att passera Gunners i tabellen.