Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Özil firade stora triumfer under sin första Arsenalmatch.

Krönika: Vikten av uppskattning

mån 16 sep 2013 kl 14:14

Han har varit omnämnd mer än någon annan Arsenalspelare det senaste. I den här krönikan blir Mesut Özils förflutna belyst – en resa som tog fart i norra delen av Ruhrområdet.

Det var under inledningen av september 2013 som beskedet nådde en hel fotbollsvärld. Mesut Özil hade tagit det svåra beslutet att lämna Real Madrid för Arsenal i en rekordaffär. Sedan dess har spelare, ledare, fotbollsexperter och supportrar uttalat sig om ”chockövergången” under deadline day i september 2013. Alla har velat uttrycka såväl tankar som synpunkter kring Mesuts beslut när han valde att lämna Real Madrid – en storklubb som med spelare av Cristiano Ronaldos och Sergio Ramos kaliber aspirerar på att vara en av världens bästa klubbar. Därför är Özils val för många ännu mera märkligt när hela situationen blir belyst i det stora perspektivet. Att som spelare lämna Real Madrid för en klubb som Arsenal har fram till året 2013 ansetts som ett mindre troligt scenario. Detta kan till och med många supportrar med hjärtat i Arsenal skriva under på . Real Madrid anno 2013 är nämligen en större klubb än Londonklubben. Det är den objektiva verkligheten.

Även om Mesut Özil lämnade Real Madrid under uppseendeväckande omständigheter så finns det samtidigt en helt annan sida av myntet . Det är en sida som skulle kunna förklara anledningen till varför han agerade som han gjorde i samband med övergången. För många spelare betyder nämligen ordet uppskattning nästan allt i den dagliga tillvaron under fotbollssäsongen. Det är helt enkelt något som präglar spelarnas välbefinnande. Fråga bara killen med rötterna i Gelsenkirchen som en gång i tiden lämnade både familj och vänner bakom sig - allt för att uppfylla sina mål i livet.

Det var övergången som väckte känslor i fotbollsvärlden. För Arsenal - supportrarna var det en dag som går till historien på många olika sätt, men Real Madrids dito upplevde såklart känslorna som de motsatta. I den spanska huvudstaden finns det många som inte kan smälta att de gjort sig av med en av sina egna stjärnor. Alla med anknytning till Arsenal är så väl medvetna om vad dessa supportrar just nu går igenom, det vill säga besvikelsen att förlora en spelare som de förknippat med glädje under en period av supporterskapet. Det är heller inte bara supportrarna som visat besvikelse. Även Cristiano Ronaldo har reagerat på beslutet att sälja den tyska landslagsmannen.
- Özils flytt är dåliga nyheter för mig. Han var den spelare som bäst kände till mitt rörelsemönster framför mål. Jag förstår inte hur vi kan göra av oss med en spelare som gör skillnaden. Jag är arg över Özil-försäljningen.
En annan spelare som haft svårigheter att smälta övergången är Sergio Ramos. Mittbacken har till och med förlorat en av sina bästa vänner, eller en ”broder”, som han själv uttryckte det.
- Din sista matchtröja kommer alltid finnas vid mig. Kommer sakna dig broder.

Det framställs som uppenbart att Mesut Özil inte bara var en tongivande spelare i Real Madrid. Han verkar även ha varit en omtyckt person vid sidan av planen där han uppenbarligen förmedlat kärlek till både lagkamrater och supportrar under åren i Real Madrid. Att han därför tog beslutet att lämna Madrid med Arsenal som destination kan därför tyckas vara ännu mer ologiskt. Vad han alltså lämnade var ett Real Madrid som nämns i sammanhangen med de allra största klubbarna i världen, samtidigt som både supportrar och lagkamrater visade sin uppskattning under tiden i Madrid. Men för Mesut själv har det hela tiden funnits andra faktorer som varit mer prioriterade i slutändan. Det här är nämligen en kille som alltid har gått sin egen väg. När Arsene Wenger under transferfönstrets slutskede ringde till Özil ville han berätta om sina planer med framtidens Arsenal. I denna framtid hade fransmannen gjutit en roll åt den tyske landslagsmannen. Nummer 10 – rollen menade Wenger var vigd åt honom flera år framöver.

 Wenger har länge varit en beundrare av den tyske landslagsmannen.

Vi spolar tillbaka tiden till perioden då Özil var en del av Schalke 04, nämligen mellan 2006 - 2008. Det var i klubben från Gelsenkirchen han för första gången i sin karriär kom i kontakt med fotbollen på en högre nivå. Det var även i samma stad som han växte upp och träffade sina första riktiga vänner i livet, samtidigt som familjen hela tiden var vid hans sida och följde hans framfart. Han fick till och med i Schalke 04 chansen att testa vingarna i Champions League vid några tillfällen. Dessförinnan hade han enbart tillhört mindre klubbar i Gelsenkirchenområdet. Han sågs tidigt som en talang utöver det vanliga, så oddsen var inte direkt låga att han en dag skulle ta sig upp på den riktigt stora scenen. Människorna i Gelsenkirchen såg en ljus framtid med Mesut Özil som en av klubbens förgrundsfigurer. Problemet var bara att huvudpersonen själv hade helt andra planer med sin framtid inom fotbollen.

I januari 2008, mitt under pågående säsong, fattade Mesut ett besked som skulle väcka känslor i Schalke 04. Beskedet skulle även krossa de egna supportrarna. Han hade skrivit på för ligakonkurrenten Werder Bremen. Trots att klubben in i det sista gjorde vad de kunde för att behålla honom, genom att erbjuda ett nytt och attraktivt kontrakt, så fanns det med facit i hand inget som kunde få deras guldklimp att stanna. Därmed var tiden i Schalke 04 slutligen över en gång för alla. För första gången i sitt liv skulle han på egen hand lämna Gelsenkirchen utan varken vänner eller familj. Så varför valde han då att lämna Schalke 04? Det var ju trots allt en klubb som gav honom möjligheten att spela i Champions League? Svaren låg nära till hands. Mesut hade siktet inställt mot stjärnorna och hade fattat ett beslut som skulle inleda resan dit.

Många upplevde klubbytet som en chock. Schalke- fansen hade inte bara förlorat sin egen, utan även en av tysk fotbolls största talanger. I Gelsenkirchen fanns allt han behövde i form av vänner, familj och en god fotbollsutbildning. Men för Mesut själv var beslutet i slutändan förhållandevis enkelt i det stora perspektivet. Han ansåg sig helt enkelt inte ha fått tillräckligt stort förtroende av sin tränare. Ynglingen ville spela en större roll än vad tränaren kunde erbjuda. Han var till och med beredd att lämna sin hemstad för att få göra det han älskade som allra mest, det vill säga spela fotboll med det rätta förtroendet från sin egen tränare. Att lämna staden han vuxit upp i var från början dock inget enkelt beslut att ta enligt honom själv.
- Det var väldigt tufft för mig att lämna min hemstad Gelsenkirchen. Helt plötsligt var jag där utan min familj, och mina vänner var många mil ifrån mig. Idag är jag stolt över att jag gjorde det (flyttade till Bremen på egen hand) och att jag lyckades.

Klubbytet blev med facit i hand lyckat. I Werder Bremen tog han en fast plats för att sedan två år senare få chansen på den riktigt stora scenen - i Real Madrid. När storklubben kom med ett erbjudande året 2010 kunde han helt enkelt inte tacka nej. Det fanns nämligen inte någon garanti om att en sådan möjlighet skulle dyka upp igen. Han var samtidigt medveten om den tuffa konkurrenssituationen i Real och att det därmed omgående skulle bli svårt att ta en plats i startelvan. Nu var som sagt konkurrensen större än någonsin tidigare, men det dröjde trots allt inte länge innan han hade utvecklats ytterligare och blivit en av klubbens nyckelspelare. Mesut Özil hade vid detta skede gått den långa vägen från tryggheten i Gelsenkirchen, till ovissheten i Bremen, till rampljuset i Madrid för att till sist chocka en hel fotbollsvärld genom att skriva på för Arsenal Football Club i september 2013. Och framförallt: Han hade gjort resan på sitt alldeles egna speciella sätt.

Fotbollens storhet går inte att ta miste på i dagens värld. När Gareth Bale värvades från Tottenham Hotspur till Real Madrid blev faktumet bevisat ännu en gång. Real hade värvat en ny Galactico som klubben försökt få över under en lång tid. Att Real Madrids förhandlare var ambitiösa i försöken att värva Gareth Bale är utan tvekan något som Tottenhams ledning kan skriva under på. Uppenbarligen gav det också resultat med tanke på att Bale i början av september presenterades på Santiago Bernabeu inför förväntansfulla anhängare till klubben från Madrid. Samtidigt fick denna värvning negativa konsekvenser sett till andras välbefinnande. För konkurrensen skulle härmed bli tuffare än någonsin tidigare på marängernas mittfält. Carlo Ancelotti stod numera inför problem av den lyxigare arten. Eller det var i alla fall vad han först trodde.

När Mesut Özil under inledningen på årets säsong blev placerad på en kant i Real Madrid fick han en ”Deja vu” – upplevelse. Känslan var bekant för honom sedan några tidigare situationer i karriären. Bara en kort tid därefter var det uppenbart att förtroendet från tränaren minskat drastiskt. Han upplevde förmodligen att han helt enkelt inte hade något val i situationen som framstod som ohållbar. Återigen var Mesut på väg att fatta ett beslut som skulle krossa supportrarna, fast den här gången höll de till i Madrid och inte i Gelsenkirchen.

Förtroende och uppskattning är viktigt för människor.

Att veta sin plats och känna sig viktig är en väsentlig del i tillvaron.

Mesut Özil har bevisat att det ligger en direkt sanning i dessa två ovanstående uttryck. Han har bevisat hur avgörande det kan vara att gå sin egen väg när de andra intressenterna tycker något annat i samma situation. Han har tydliga mål med sin fotbollskarriär, denne Mesut Özil. Samtidigt är detta en känslig person som vill vara något mer än bara en i mängden. Det här är killen från Gelsenkirchen som från och med den andra september 2013 tillhör Arsenal Football Club. I Arsenal är han välkommen av såväl spelare som ledare, och i klubben från norra London kommer han dessutom kunna vara en spelare som åtar sig en huvudroll i klubbens framtida prestationer.

Mesut Özil valde att lämna ett Real Madrid som framstår som ett av världens bästa lag. Han lämnade sina vänner och tryggheten i Madrid samt fansen som han sent omsider skickade ett känslosamt meddelande till. Dock så lämnade Killen från Gelsenkirchen faktiskt Real Madrid av en alldeles specifik anledning. Han förklarade själv allt så bra under en av sina första intervjuer för Arsenals officiella hemsida. Det var inte långt efter att han skrivit på kontraktet som uppgavs sträcka sig fem år framåt i tiden, som han uttryckte sina känslor kring valet av sin nya klubb. Det kändes helt enkelt som samma kille som tagit sig ändå från Schalke 04 till Arsenal.
Det var en speciell mening under tyskens första intervju som sammanfattade allt så bra, dels fotbollsspelaren, men även människan, Mesut Özil:
- Jag har förtroendet från Arsene Wenger. Det var därför jag skrev på för Arsenal.

Jag log för mig själv när bilden kom upp i mitt huvud med Mesut på Emirates Stadium i en av huvudrollerna under en framtida tillställning. Han hade precis skrivit in sig i målprotokollet och var på väg mot publiken för att fira det med sina nya lagkamrater. Armarna uppsträckta i skyn. Leendet utstrålade en kille från Gelsenkirchen som alltid valt att gå sin egen väg i livet. Nu senast från Madrid till London och Arsenal.
Jag log igen, men den här gången ännu bredare – samtidigt tänkte jag: Inte många gånger tidigare har ”vikten av uppskattning” varit lika tydligt som i fallet med Arsenals nya stjärnskott, Mesut Özil.