Medlemmar: 8855 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Özil, Rosicky och Mertesacker firar ett mål.

Krönika: Har vi vad som krävs?

ons 30 okt 2013 kl 21:23

Skribenten Semir Hadzibulic har skrivit en krönika om hur han ser på Arsenals chanser att nå framgång under årets säsong.

Arsenal sitter i förarsätet i ligatoppen med 22 ihopskrapade poäng, två poäng framför ligatvåan Chelsea. Kommer Arsenal att kunna hålla sin tabellplacering och orka ända fram till maj månad? Häng med Arsenal Sweden skribenten Semir Hadzibulic och ta reda på vad som talar för och emot Arsenal om ligatiteln denna säsong.

Det har spelats nio omgångar och cirka 24% av Barclays Premier League såhär långt. Arsenal parkerar på en första plats i tabellen med 22 inspelade poäng, vem hade trott det på förhand av säsongen? I alla fall inte jag.

Beror våran placering såhär långt på att vi har spelat bra, varit effektiva och spelat ett kompakt försvarsspel? Eller beror det på att vi bara mött lag i dom nedre halvan av tabellen som inte räckt till mestadels? Både och skulle jag säga.

Arsenals matcher efter nio omgångar ser ut så här:

Arsenal – Aston Villa 1-3
Arsenal – Fulham 3-1
Arsenal – Tottenham 1-0
Sunderland – Arsenal 1-3
Arsenal – Stoke 3-1
Swansea – Arsenal 1-2
West Bromwich – Arsenal 1-1
Arsenal – Norwich 4-1
Crystal Palace – Arsenal 0-2

Sju vinster, en oavgjord och en förlust alltså för Arsenal såhär långt. Men om vi tittar på de motstånd vi haft så är det helt plötsligt inte lika förvånansvärt att vi ligger där vi ligger just nu. Det är matcher vi i princip måste vinna för att ha någon chans att kunna fortsätta fightas där uppe i toppen. Inga matcher är lätta i Premier League, absolut inte. Man kan knappast säga att bortamatcherna mot WBA och Swansea var två promenader i parken direkt.
Men fortfarande så väntar jag på det riktiga och stora testet för Arsenal.

Vi har ännu inte spelat en match mot ett tyngre motstånd eller mot en seriös titelkandidat. Enligt mig så slåss tre lag om titeln i år. Det är vi, det är Chelsea och det är Manchester City. Liverpool har imponerat väldigt mycket på mig i år och dom verkar ha ett väldigt intressant och spännande lag på pappret. Jag tror dock inte att dom håller säsongen ut, däremot så tror jag att Liverpool har väldigt goda chanser för Champions League spel nästa höst. Manchester United med Moyes i spetsen har svajat rejält och jag tror dom snarare kommer att få kämpa om sin Champions League existens än ligatiteln i år.

Vad talar emot oss då det gäller ligatiteln i år? Jag tror att det finns minst två saker som skulle kunna grusa våra titeldrömmar.

Skadorna

Skador, skador och skador. Det är det Arsenal mestadels nästan har förknippats med dom senaste åren känns det som. Vi åker likt förbannat åter på skador år för år på flera nyckelspelare som blir borta allt för länge och som kostar oss skjortan säsong efter säsong. Det hade varit mycket intressant om det hade funnits statistik på hur många skador ett lag har haft under en hel säsong i Premier League. Vi hade definitivt varit med i toppen. Problemet med våra skador är att vi inte har en tillräckligt bred trupp för att kunna ersätta dom skadade spelarna. Om vi tittar på till exempel Chelsea så har dom oftast en minst lika bra backup från bänken om någon skulle gå sönder. Det har tyvärr inte vi.

Bredden på truppen

Den här har lite med att göra med våra skador. Jag har under flera säsonger efterlyst en bredare trupp. Och Wenger har säkert försökt att bredda den, men med helt fel spelare enligt mig. Vårat spelschema kommer att bli tightare och tightare ju längre in i säsongen vi kommer. Därför kommer vi att behöva rotera mycket. Har vi tillräckligt bra spelare på sidan av startelvan? Det har skyfflats in spelare som egentligen inte har någonting i Arsenal att göra under dom senaste säsongerna. Jag tänker bland annat på Ju-Young Park då jag blir mörkrädd då han ska göra ett inhopp. Jag tänker också på Squilacci och Silvestre som nu är borta, tack & lov. Jag ställer mig fortfarande också frågan om hur Bendtner ens får fortsatta chanser i laget. En skada på Giroud och vi står med antingen Bendtner eller Park som centralanfallare just nu. Då blir det god natt ligatiteln och ”there’s always a next season” liksom.  Efterlyser flera spelare som ska kunna konkurrera på riktigt i startelvan. Efterlyser främst en till riktigt mittback, en stadig defensiv mittfältare och en riktig målspruta där framme. Håller vi oss även då borta från skadorna så skulle bredden kunna se riktigt bra ut. Just nu är den lite oroväckande.

Och vad talar egentligen för att Arsenal ska vinna ligatiteln i år? Jag har valt ut tre stora nycklar som skulle kunna skicka hem vår första ligatitel sedan säsongen 2003/2004:

Kompakt försvarsspel

Arsenal har länge tidigare lidit av väldigt ostabilt försvarsspel. Sedan Steve Boulds ankomst som assisterande tränare har vi fått beskåda annat – många kallar den för ”Bould-effekten”. Numera har Arsenal sett väldigt fina ut på försvarsfronten. Statistiken talar för sig själv.

Just nu så snittar vi prick ett mål bakåt per match. Per Mertesacker och Laurent Koscielny har hållt försvaret kompakt och stabilt än så länge. Men visst finns det alltid saker att förbättra. Förra säsongen så släppte vi endast in 37 mål bakåt, tre mål mer än vad City släppte in under hela säsongen. Vi snittade då också ett mål bakåt per match. Jag ser helt klart att vi kan förbättra försvaret ännu mer. Vermaelen verkar vrålhungrig efter speltiden vilket säkert gör Mertesacker och Koscielny ännu mer tävlingsinriktade och beredda att göra allt för att behålla sina platser i mittlåset. Även viktigt att vår målvakt Wojciech Scznesny tar några kliv fram och gör en kanonsäsong.

Effektivitet

Väldigt viktigt att vi är effektiva och tar vara på chanserna vi skapar under matcherna. Satt och lyssnade på Viasats experter som var inne på hur vårt anfallsspel har förändrats från föregående säsong. I fjol var det allt för mycket passningar i sidled och hög ineffektivitet i straffområdet. Alldeles för lite avslut och för mycket passningar i sidled som inte leder någon vart. Det såg nästan ut som att vi försökte passa in oss bollen i mål föregående säsonger. Nu har det sett lite bättre ut och där det inte går lika många passningar innan det smäller. Giroud har varit otroligt duktig på att suga ner bollarna och herregud vad våran slitvarg kämpat och visat att räkna med där framme. Samtidigt har Özil, Walcott, Wilshere och Cazorla levererat fina mackor som lett till mål på snygga och effektiva sett. Så mera avslut, koncentration och skärpa. Det måste vi fortsätta med.

Vinna stormatcherna

Vi har visat nu i upptakten av säsongen att vi bland annat kan slå Swansea borta och Tottenham hemma. Men jag anser att vårt första riktiga test inte har kommit riktigt än, inte på långa vägar faktiskt. Visst Dortmund i Champions League då vi förlorade, men nu pratar vi bara ligan. Om vi också här tittar på föregående säsonger så har det på ett ungefär sett ut likadant – vi vinner inte våra stormatcher. Förra säsongen så vann vi inte ett enda möte mot varken Chelsea, Man City eller Manchester United. Det är alldeles för dåligt, det är helt bedrövligt om man heter Arsenal, tycker jag. Det måste det bli en ändring på om vi ska ha chans på titeln i år. Det är otroligt viktigt att vi börjar vinna stormatcherna och att visa omvärlden vilka Arsenal egentligen är. Jag anser att vi har tillräckligt med kvalité och talang för att kunna stå emot och vinna mot dom större lagen i ligan. Det måste vi visa i år, och det är jag övertygad om att vi kan göra.

Någonting säger mig att Arsenal ändå är redo att kunna utmana på allvar nu. Vi har alla förutsättningar och möjligheter till att bärga vår första titel sedan 2005 denna säsong. Jag är en Arsenalsupporter som alltid haft höga förväntningar på laget, även fast vår trupp inte varit duglig till att matcha alla förväntningarna. På lördag så möter vi Liverpool inför ett fullsatt Emirates Stadium där nog inte bara jag är väldigt förväntansfull. Det blir säsongens första stora test, helt klart. Ska bli väldigt intressant på hur vi svarar efter gårdagens nederlag mot Chelsea.

Chelseamatchen i december är däremot den matchen jag ser som mest fram emot då jag ser den matchen som vårt största test på hela året. Den matchen kommer bli oerhört viktig då jag ser Chelsea som vår största konkurrent om ligatiteln.

Jag älskar Arsenal över hela mitt hjärta och vill att laget och klubben ska visa sin identitet, ambition och kunna sikta samt bygga om på riktigt nu. Vi har redan skickat ut en tydlig signal till omvärlden genom Özil-värvningen till exempel. Vi är med, vi är Arsenal. Det är dags att vi börjar resan nu på riktigt, och vi är på god väg. Vi är Arsenal, trots flera motgångar så kommer vi alltid igen. Det gör vi alltid.