Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Aaron Ramsey firar sitt avgörande mål med matchens första målskytt

Arsenal vann stormötet - och rycker i toppen

lör 2 nov 2013 kl 22:20

Arsenal vann med 2-0 mot Liverpool efter mål av Santi Cazorla och ett drömmål från Aaron Ramsey. Detta gör att The Gunners rycker ifrån i ligatoppen och har skaffat sig ett försprång på fem poäng ner till jagande Chelsea och Liverpool.

Det syntes att det var en viktig match som väntade. Ett kokande Emirates Stadium fick jubla två gånger om och trots ligans vassaste anfallspar så var det ett blekt och, på slutet, frustrerat Liverpool som missade chansen att faktiskt ta över serieledningen från Arsenal. Istället kunde Arsenal dryga ut sin ledning och har nu skaffat sig ett riktigt bra utgångsläge inför ett annat stormöte på Old Trafford nästa helg, då Arsenal gästar Manchester United.

Första halvlek
Det var en lite darrig start på matchen från båda lagen men efter 10-15 minuter var det mycket Arsenal, utan att testa succémålvakten Mignolet på riktigt. Arsenal hade det mesta utav spelet och sökte sig som väntat ut mot kanterna för att såra Liverpools trebackslinje. Det skulle dock inte dröja länge till innan första målet skulle komma. Bacary Sagna kommer ren på högerkanten och ser att Liverpools mittbackar helt och hållet glömmer bort Santi Cazorla som kommer lite efter Giroud i straffområdet. Bollen går mot Cazorla som i sin tur nickar i stolpen, returen dock rakt på fötterna på den tekniske Cazorla som inte har några som helt problem att sätta bollen i nättaket. 1-0 till Arsenal och sett till matchbilden - en rättvis ledning.

Efter det målet fortsatte matchen i ungefär samma takt, det var fortfarande Arsenal som höll i bollen och hade greppet om matchen. Liverpool var dock inte ofarliga, men stoppades ofta av linjedomaren som gång i gång i den första halvleken vinkade av Liverpoolspelarna för offside - alla helt korrekta. Det var dock tydligt att Liverpool saknade lite understöd från Henderson eller en snabb Coutinho på kanten, utan man förlitade sig helt på Sturridge och Suarez varav den sistnämnda inte alls visade upp sin kvalitet under den första halvleken.

Några klara målchanser var det egentligen inte mer under den första halvleken. Ramsey, Özil och Cazorla hade några halvdana lägen efter fint, snabbt och kort passningsspel. När domare Martin Atkinson blåste av den första halvleken kändes det som Arsenal hade ganska så bra kontroll på matchen, något som Brendan Rodgers också kände då han skickade upp Phillipe Coutinho för att värma.

Andra halvlek
Ja, Brendan Rodgers såg inte helt nöjd ut vid sidlinjen och gjorde ett ganska logiskt byte när han tog in Coutinho istället för varnade Cissokho på vänsterkanten. Helt klart ett offensivt byte och en markering från Rodgers att han inte var nöjd och ville få ett helt annat understöd till Suarez och Sturridge än vad de hade under den första halvleken. Inledningen på andra halvlek var klart bättre från Liverpool och Arsenal såg bitvis nervösa och lite rädda ut. Efter cirka 10 minuter fick Arsenal äntligen lugna ner och det ordentligt, och bara fem minuter senare kokade det på Emirates igen. Aaron Ramsey tog emot en studsande passning från Mesut Özil och tvekade inte för en sekund när han på halvvolley klappar till bollen med sin högerfot och en sekund senare se bollen gå stenhårt upp i nättaket och en chanslös och suckande Mingolet i målet.

Det gick nästan att ta på stämningen på Emirates Stadium efter att Aaron Ramsey (vem annars?) återigen frälst sitt Arsenal och skickat Arsenal till en fempoängsledning i Premier League, för så kändes det just då. Liverpool kändes slut, de såg inte ut att ha krafterna för att vända på det här bekymmersamma underläget. Så lätt var det dock inte för Arsenal utan man fick kämpa för att få med sig alla tre poäng. Ett offensivt forcerande Liverpool började med cirka 20 minuter kvar att hitta lite lägen.

Wenger var inte nöjd med hur det såg ut och bytte in i vanlig ordning Monreal på vänstermittfältet för att få lite bättre kontroll på matchen. Bytet hjälpte föga och Liverpool kom närmare en reducering, så Wenger bytte även in Vermaelen och Jenkinson. Arsenal hade då 6 stycken backar på planen, trots att Gibbs fått utgå på grund av skada, och det hjälpte och räckte för att Arsenal skulle gå hem med en, inte komfortabel, men skön seger i toppmötet på Emirates. Resultatet borde dock ha blivit 2-1 men en egoistisk och inte lika skarp Luiz Suarez som vi är vana att se, missade både att passa till Sturridge och att själv reducera för Liverpool. Det var en match där marginalerna studsade Arsenals väg och det tackar nog Szczesny för, som med bara några minuter kvar på matchen slog bollen rakt på Sturridge när han skulle vara kylig istället för att skjuta upp bollen. 2-0 slutade matchen och serieledningen är kvar i norra London minst två veckor till.