Medlemmar: 8060 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

One-Nil to the Arsenal - Aaron Ramsey fixade segern i Tyskland.

Tung bortaseger - Aaron Ramsey hjälte igen

tor 7 nov 2013 kl 00:55

Arsenal tog en mycket viktig Champions League-seger när man slog förra säsongens finalist Borussia Dortmund med 1-0 på bortaplan. Matchhjälte - Aaron Ramsey.

Regnet föll över före detta Westfalenstadion, numera känt som Signal Iduna Park, när Champion League-hymnen tonade ut och man hörde hur de tillresta Arsenalsupportrarna redan hade tagit upp kampen mot den gula väggen. Domare Bjorn Kuipers blåste igång matchen.

Första halvlek

Det var en kväll som gjord för glida-på-knäna-målgester och härliga glidtacklingar. Första halvlek bjöd på mer av det sistnämnda. Då främst från Arsenals sida genom Koscielny och Gibbs som hade det hett om öronen på vänsterkanten där Dortmund under första 45 skördade sina största framgångar. Vid flera tillfällen kom tyskarna rusande ner på den flanken. Med sitt snabba passningsspel lyckades man spela sig ur press flera gånger och vaska fram första halvleks vassaste chanser. Wenger talade inför matchen om att man ville vara det förande laget och kontrollera bollinnehavet. Men Arsenal lyckades inte med detta alls under matchens inledning. De hårda förutsättningarna ställde till mycket i nertagningar, förstatouch och avgörande passningar. Detta kunde ha straffat engelsmännen vid flera tillfällen. Speciellt med Arteta och Ramsey som inte alltid spelade bollen i första läget, utan gärna tog en extra touch. Det dröjde en kvart innan tendenser till ett eget spel började visa sig hos Arsenal.

Dortmund var det farligaste laget och fick till en 3-4 bra chanser under första halvlek. Närmast var Subotic som i närkamp med Mertesacker fick iväg ett märkligt skott precis utanför stolpen och Mkhitaryan som i 37:e hade ett gyllene läge rakt framför Sczesney efter en omställning men lyckas inte få bredsidan in i mål.

Arsenal hade spelet under vissa perioder men fick inte till några direkta målchanser förutom en hörna. Istället ägnade man den mesta tiden åt att försvara sig. Backlinjen tillsammans med Arteta och Rosicky fick slita som djur medan övriga mittfältare gled ut och in i matchen utan att göra något riktigt avtryck. Cazorla och Ramsey glimtade till ibland men för Özil var det inte mycket som gick vägen. Arteta var nära att samla på sig till en utvisning men domaren nöjde sig med ett gult kort och en tillsägning.

Sammanfattningsvis var det en första halvlek som Dortmund hade kontrollen över. Arsenal var tvunget att tända till under halvtidsvilan om man skulle ha en chans i andra.

Andra halvlek

Dortmund började andra halvlek bäst. Inom loppet av fem minuter hade man haft flera riktigt bra chanser. Reus fick på en bra nick som fick extra fart när den tog i backen och tvingade Sczesney att sträcka ut ordentligt för att tippa den utanför. Två minuter senare kom Dortmund i ännu en kvick omställning som avslutades med ett lågt och hårt skott från Grosskreutz som tvingade Szczesney till ännu en superräddning. Returen slogs i mål av Reus men dömdes bort på grund av offside. Dortmund kändes allt farligare. Hemmapublikens ljudnivå höjdes ännu mer och det kändes som att något var på gång.

Arsenal sökte och sökte efter ett eget spel, men fick aldrig utrymmet att finna det. Ofta slutade bollinnehav med en rensning eller en lång boll till en ensam och alternativslös Giroud.
I 60:e minuten hade Dortmund ännu en boll i nät som dömdes bort för offside. Bortasupportrarna försökte mana på ett allt mer pressat Arsenal med sina sånger.
Då plötsligt hände det. Özil, som börjat visa sig mer och mer i matchen, fick bollen ute till höger om straffområdet efter en lyckad väggningssekvens mellan Rosicky och Giroud. Lugnt och behärskat siktar han in sig mot mitten av straffområdet och får in en boll som Giroud skarvar ner till en (vem annars?) självuppoffrande Ramsey som letat sig in bakom försvararna och trycker dit skallen och stöter in det oväntade ledningsmålet för The Gunners! 0-1 till Arsenal!

Plötsligt tar matchen fart ordentligt. Inom loppet av tre minuter har båda lagen fått till tre riktigt bra målchanser vardera.  Allt händer i ett rasande tempo och båda supporterklackarna är i extas över vad som utspelar sig på plan. Tempot fortsätter vara riktigt högt fram till den 75:e minuten då Wenger gör sitt första byte och sätter in Monreal. Arsenal sjunker längre och längre ner i sitt försvarsspel medan Dortmund försöker ånga på för en kvittering, men krafterna fanns inte riktigt där. Arsenal försvarar smart och får vid flera tillfällen tiden att gå. Både hemmalaget och fansen började bli allt mer irriterade. Domaren lade till fyra tilläggsminuter. Allt ser ut att gå vägen tills det att Özil och inbytte Bendtner ställer till med en onödig offside när man tar en frispark nere vid tyskarnas hörnflagga. Omställningen gick snabbt och slutar med ett inlägg som finner Lewandowski i mitten av straffområdet. Trots Mertesackers hand på sin axel får han på ett avslut. Lewandowski och resten av stadion skriker efter straff, men domaren friar. Sekunder senare blåses matchen av och Arsenal tog tre viktiga poäng i kampen om slutspelsplatserna.