Medlemmar: 8836 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Stabil. Wojciech Szczesny har varit strålande i inledningen av den här säsongen.

Krönika: Mannen mellan stolparna

fre 8 nov 2013 kl 21:14

Wojciech Szczesny är inte rubrikernas man. Han får sällan uppmärksamhet för sitt spel. Han ansågs inte tillhöra de bästa målvakterna i Premier League inför säsongen.

När Arsenal nu leder tabellen är det många som vill peka på Mesut Özils intåg, Aaron Ramseys återuppvaknande, Girouds goda målform samt att våra unga spelare, som Serge Gnabry, har fått chansen – och tagit den.
Det finns förstås många anledningar till att The Gunners äntligen är i den topp av tabellen som vi gärna vill se dem alltid befinna sig i.
Ett lag lyckas sällan vinna en titel utan en stabil målvakt. I år tycker jag att vår 23-årige polack med nummer 1 på ryggen har visat att han är den stora målvakt som Wenger ser i honom.

Förra lördagen stod Crystal Palace för motståndet, en match som många trodde att Arsenal lätt skulle vinna. Men, sargade efter den tuffa förlusten mot Dortmund i Champions League, fick Arsenal slita hårt för det som slutligen blev en 2-0-seger på Selhurst Park. Stundtals var vi där helt tillbakapressade och efter Artetas utvisning var det en annan spelare som fick visa sina kort - Wojciech Szczesny. Med kvarten kvar drog Ward på ett långskott från högerkanten, Wojciech fick sträcka ut alla sina 196 centimetrar för att tippa bollen i ribban. På hörnan som följde efter den räddningen, fick australiensaren Jedinak till ett kanonskott på halvvolley, vilket tvingade Szczesny till en kanonräddningen. Det var ett avgörande läge i matchen och efter den chansen avmattades hemmalagets offensiv mer och mer. Giroud kunde istället avgöra med 2-0-målet för Arsenal i den 87:e minuten efter en fin framspelning av Ramsey.

Wojciech Szczesny utsågs till ”Man of the match” för sina matchavgörande räddningar.

I två säsonger har nu 23-åringen etablerat sig i A-laget. Han kom till Arsenal redan som 16-åring och fick spendera två säsonger i ungdoms- och reservlaget. 2009-2010 fick han en plats i A-truppen, men fick till en början stå i skuggan av Jens Lehmann och Manuel Almunia. Skador gjorde sedan att han blev utlånad till Brentford. Debuten i Premier League kom i och med matchen mot Manchester United i december 2010. Ferguson hade inför det mötet gett order till Nani och Rooney att tidigt testa polacken i Gunners-målet med massor av skott. Wojciech Szczesny klarade av de flesta prövningar han ställdes emot i debuten, men sydkoreanen Park lyckades sätta 1-0 precis innan pausvilan och det blev sedan slutresultatet i en match som förde Man U upp till toppen.

De senaste två säsongerna har det verkliga genombrottet kommit i Arsenal-tröjan, 2011-2012 vaktade han målet under sammanlagt 38 matcher för A-laget och Wenger tror starkt på Wojciech, som är hans givna förstaval. Han jämför honom med Lehmann och säger:
”Wojciech är utåtriktad. Han är en glad kille som gillar att skoja och ibland får sådana människor rykte att de inte är seriösa. Du måste alltid vara försiktig med spelare som visar för mycket självförtroende och jag tror att Wojciech ifrågasatte sig själv, speciellt efter EM i Polen förra året, som var en stor besvikelse för honom. Men alla stora spelare måste gå igenom sådana besvikelser och jag tycker att han har mognat efter detta”
Wenger påpekar också att Wojciech bara är 23 år gammal, vilket är ungt för en målvakt och är att jämföra med en 18-årig utespelare. Han har framtiden för sig och vi kan hoppas att han har en gyllene framtid i Arsenal framför sig. Även i det polska landslaget har han varit förstamålvakt. När nu Nawalka ska ta över som förbundskapten för det polska landslaget återstår det att se om Szczesny får fortsatt förtroende även i landslaget.
Den goda målvaktstraditionen sitter i generna. Fadern, Maciej, var även han en duktig målvakt med landskamper för Polen. Wojciech har också en äldre bror som är målvakt, om än i de lägre polska divisionerna.

Szczesny ser gärna sin framtid i Arsenal, som blivit klubben i hans hjärta:
- Sedan jag skrev på för den här klubben har jag blivit en Arsenal-supporter. Det känns som jag har en större roll att spela i den här klubben.
Jag tänker inte på spel i någon annan klubb. Min framtid är hos Arsenal Football Club. Jag satte allt på spel när jag kom hit som 16-åring, att lämna som 24-åring är således inget alternativ. Att flytta till England som 16-åring var ett viktigt beslut för mig och troligtvis det bästa jag tagit i mitt liv.

Fabianski har fått finna sig i att stå i skuggan av Szczesny i såväl Arsenal som det polska landslaget. Han är dock en utmärkt reservkeeper, som aldrig klagar över sin situation och som oftast gör stabila insatser mellan stolparna när han väl får chansen.
För att spetsa till målvaktskonkurrensen ytterligare värvade Arsenal i somras Viviano, på lån, från Palermo. Den 27-årige italienaren har spelat för flera italienska klubbar och även representerat landslaget.

I dagarna gjorde Arsenal dessutom klart med den lovande målvakttalangen Matt Macey. Han har provspelat för klubben i tre veckors tid och han har imponerat på Wenger. Engelsmannen har skrivit på ett fyraårskontrakt och kommer närmast från Bristol Rovers. Flera Premier league-klubbar var intresserade av talangen och dragkampen om hans underskrift stod till slut mellan Everton och Arsenal. Ingen officiell övergångssumma finns, men det sägs att Arsenal har fått punga ut med 100.000 pund för den lovande målvakten.