Medlemmar: 8813 st.

Giroud gjorde båda när Soton besegrades.

Tre trygga poäng när Southampton besegrades

sön 24 nov 2013 kl 15:09

Arsenal vann sin nionde match för säsongen när Southampton stod för motståndet hemma på Emirates Stadium. Slutresultatet skrevs till 2-0 efter två mål av Olivier Giroud.

Inför matchen fick Southampton ett väldigt tungt avbräck. Försvarsklippan Dejan Lovren hade fått lämna truppen på grund av sjukdom. Holländaren Jos Hooiveld fick hoppa in i startelvan. Förra gången han spelade mot Arsenal på Emirates Stadium gjorde han två självmål. Det var dock inte Hooiveld som stod för dagens tabbe. Det var istället hans målvakt, Artur Boruc.

Två defensivt kompletta lag steg in på Emirates perfekta gräsmatta. Trots att lagen spelat underhållande fotboll den här säsongen, så förväntade sig inte många ett liknande resultat som förra säsongen. Dessa personer skulle få rätt. Båda lagens försvarsspel visade otrolig klass i början av matchen. Anfallarna hade inte mycket att arbeta på under de första tio minuterna. Det var först i den elfte minuten som första riktiga läget kom. Aaron Ramsey bröt Saints uppspel på offensiva planhalvan. Han slog en djupledsboll mot en löpande Jack Wilshere, men den tog på en motståndare, vilket ledde till att Jack hamnade i en svår vinkel. Ändå lyckades mittfältaren, med fel fot, få till en nästintill perfekt lobb. Bollen seglade över alla, men tog tillslut i insidan av stolpen. Boruc kunde pusta ut när bollen studsade i stolpen och sedan in i hans famn.

Fem minuter senare, efter ofantligt många passningar, fick Mesut Özil bollen på högerkanten. Han avancerade in mot straffområdet, och slog en underbar passning till en fri Aaron Ramsey. Walesaren klackade bollen, men fick se den oturligt ta i stolpens yttersida. Samma stolpe som Jacks lobb tog i. Arsenal satte hög press på Saints-spelarna. Man lät inte motståndarna bygga upp spelet i frid, och det var just denna press som sedan skulle leda till målet.

I matchminut '22 skulle Giroud få göra ett av de enklaste målen han gjort i sin karriär. Saints målvakt, Artur Boruc, fick en bakåtpassning av sin ytterback. Samtidigt kom Giroud löpandes mot honom. Boruc, som slåss med Arsenals målvakt Szczesny om startplatsen i polska landslaget, försökt finta bort Giroud. Han använde sig av "Cruyff-finten". Inte en gång, utan hela tre gånger, men ingen av dem lyckades. Giroud kunde tillslut bryta försöket till en utspark och enkelt rulla in den i mål.

Southampton spelarna var inte glada över Boruc försök, och satte direkt press efter målet. Adam Lallana sköt ett farligt skott, efter en misslyckad rensning av dagens lagkapten, Mikel Arteta. Dock var Szczesny med på noterna, och kunde enkelt styra bollen över ribban. Sex minuter innan halvtid fick Saints sitt farligaste läge. Efter fint spel hamnade bollen hos Jay Rodriguez. Engelsmannen bröstade och knäade bollen innan han drog till med ett skott. Men, som så många gånger förr den här säsongen, så var Szczesny med på skottet. Han kunde göra en fin räddning och styra ut bollen till en offsidestående Southampton-spelare. Arsenal gick till halvtid med en 1-0-ledning i bagaget.

I halvtid fick gästerna göra ett byte. Luke Shaw - som bl.a. jagas av Arsenal - fick utgå efter att ha dragit på sig en skada i första halvlek. In kom den rutinerade engelsmannen Steven Davis. Det var gästerna som tog tag i taktpinnen i andra, likt avslutningen av första halvlek. Bland annat hade Lallana ett farligt läge, men Szczesny hade bestämt sig att hålla nollan mot Southampton. Laget verkade trivas med att jaga, och statistiken visade att Saints hade både mer bollinnehav och mer passningar än Arsenal. Något som är väldigt ovanligt för gästande lag på Emirates Stadium.

Trots att gästerna pressade på hårt hade även Arsenal lägen. Özil kom in från sin högerkant, dribblade förbi en spelare, men skottet var rakt på målvakten. Wilshere fick också ett läge, men nicken gick rakt på Boruc i mål. Med 20 minuter kvar fick hemmafansen äntligen se nummer 14 på planen igen. Santi Cazorla fick göra plats för Theo Walcott, som inte spelat sedan 18 september. Han fick 20 minuter på sig mot sitt f.d lag Southampton. Lite tråkigare blev det i matchminut '74. Arteta lämna då planen med vad som såg ut att vara en skada. Spanjoren kunde dock gå av planen själv, och troligtvis var det inget allvarligt. In kom istället Rosicky. Även utan Arteta på planen, så kunde Arsenal kontrollera defensivt. Mittbacksklipporna Mertesacker och Koscielny satte stopp för det mesta, och det som slank igenom satte Szczesny stopp för.

I matchminut 87, mitt under Saints slutforcering, fick Arsenal en hörna. I straffområdet fanns en tysk som ville komma åt bollen, nämligen Per Mertesacker. Det ville dock inte Saints mittback Jose Fonte. Fonte hamnade lite på efterkälken och drog då Mertesacker i tröjan. En solklar tröjdragning, men en tröjdragning som domarna inte brukar döma straff för, trots att regelboken säger att de borde det. Idag följe dock domaren Mark Clattenburg regelboken och dömde straff för Arsenal. Då Arsenals förstaval vid straffar fått utgå (Arteta) fick Giroud kliva fram. Han väntade ut Boruc i mål och kunde dunka in den i andra hörnet. 2-0 till Arsenal, och tre poäng var bärgade.

Det var inte den vackraste matchen Arsenal spelat, men det var en viktig vinst. Manchester United spelade lika mot detta Southampton medan Liverpool förlorade. Southampton är inget lag man vinner enkelt mot i år, men idag visade Arsenal att det är ett bättre lag än gästerna. Nu väntar en viktig match på tisdag, mot Marseille på hemmaplan i Champions League. En vinst är ett måste för att inte hamna i en jobbig sits inför sista matchen mot Napoli på bortaplan.