Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Jack gjorde båda mot Marseille.

Arsenal bärgade säker seger

ons 27 nov 2013 kl 00:15

Arsenal hade pressen på sig när Marseille stod för motståndet hemma på Emirates Stadium, men tack vare två mål av Jack Wilshere kämpade Arsenal till sig en relativt enkel seger.

Arsenal var tvungna att plocka tre poäng hemma mot Marseille för att inte hamna i ett jobbigt läge inför sista omgången av gruppspelet. Wenger valde att vila några spelare, men satte ändå ett starkt lag på plan. Marseille tänkte inte riktigt på samma vis. Fransmännen satte ett ungt och orutinerat lag på planen. Marseille hade en väldigt liten chans på att kunna ta sig till Europa League (de var helt avsågade i gruppen med noll inspelade poäng) och det tog inte många sekunder innan den chansen var helt borta.

<strong>Första halvlek</strong>

Arsenal började med bollen. Marseille satte en hög press och höll på att bryta direkt vid Arsenals straffområde. Tillslut fick backlinjen kontroll på spelet. Sagna fick bollen på högerkanten. Fransmannen kollade upp och såg att Giroud kom mötande. Samtidigt startade Wilshere sin löpning på högerkanten. Ett snabbt väggspel och en djupledsboll, signerat Sagna, senare kom Wilshere fri på sin kant. Engelsmannen löpte upp mot mål, men Marseille kunde vända hem. Wilshere var i en snäv vinkel och hade en motståndare på sig, men det stoppade inte honom. Med en enkel virkning till vänster så kunde han snyggt placera in bollen i bortre krysset. 1-0 Arsenal efter 29 sekunder.

I den sjunde minuten kom nästa chans. Giroud hittade en fri Wilshere som löpte in mot straffområdet. Där slog han in bollen till Ramsey som bara behövde placera in bollen. Dock var Marseilles målvakt med och gjorde en kalasräddning med högra benet. Nästa chans kom i 16e minuten. Ramsey stod för förarbetet den här gången. Walesaren chippade in bollen bakom Marseilles backlinje. Özil, som vanligtvis alltid har kontroll på bollen, fick en liten snedträff när han skulle ta emot den. Bollen rullade istället till målvakten och chansen var borta. Ett par anfall senare fick Marseille ett läge. Arsenal fifflade med bollen i egen backlinje, och Gignac fick chansen. Wojciech Szczesny var med på noterna, och kunde bryta bollen i sista sekund.

Med ca. fem minuter kvar av halvleken fick Arsenal en ytterst tveksam straff. Aaron Ramsey fick bollen från inkast. Walesaren, som haft en otrolig säsong hittills, körde en Bergkamp-liknande fint över motståndaren, men blev fälld strax utanför straffområdet enligt repriserna. Domaren dömde dock straff. Upp klev Mesut Özil som försökte vänta ut målvakten, men inte lyckades och sköt en väldigt dåligt slagen straff som Mandanda enkelt kunde rädda. Bara 1-0 till Arsenal i halvtid.

<strong>Andra halvlek</strong>

Det var en seg start på andra halvlek. Arsenal rullade runt bollen väldigt mycket, vilket syns på passningsstatistiken. Arsenal slog 808 passningar, varav 727 gick till rätt man.&nbsp;Marseille satte en högre press under andra halvlek. Backlinjen stod väldigt högt uppe jämfört med första. Arsenal hamnade i offside flera gånger, men det var bara knappt. I den 54e minuten slog Özil en passning till en löpande Giroud. Fransmannen sköt på en motståndare så bollen ändrade riktning helt. Mandanda, som var helt borta, kunde se bollen segla utanför stolpen.

Två minuter senare var det Özil som fick läget efter en fin passning av Ramsey. Tysken sköt, men målvakten kunde rädda bollen till en hörna. Med 25 minuter kvar av matchen kom det förlösande 2-0 målet. Ramsey slog en magisk passning mellan Marseilles försvarare. Bollen nådde en löpande Özil. Han i sin tur slog en minst lika snygg yttersida till Wilshere, som hade löpt in i straffområdet. Wilshere kunde enkelt placera bollen i mål, och segern kändes nära. Ett riktigt fint lagmål av Arsenal.

Marseille var nära att göra mål i den 73e minuten. Ett passivt Arsenal försvar släppte förbi Thauvin. Han i sin tur fick en konstig båge över både målvakt och spelare, men Nacho Monreal kunde tillslut rädda bollen på mållinjen. Nästa Marseille-läge kom bara någon minut senare. Det var Thauvin igen, som sköt ett hårt placerat skott i Szczesnys närmsta stolpe. Målvakten såg den väldigt sent, men hann ändå ner för att rädda den. En världsklassräddning av Szczesny.

Arsenal dominerade matchen. Både Walcott och Cazorla, som hoppat in istället för Rosicky och Wilshere, hade varsitt läge i slutet av matchen. Dessvärre lyckades de inte förvalta det och matchen slutade tillslut 2-0. Arsenal leder gruppen med 12 poäng. Tre poäng före jagande Dortmund och Napoli. Sista matchen i Napoli kommer vara avgörande för alla tre lag som är iblandade. Arsenal har bäst målskillnad och får inte förlora med mer än två mål mot Napoli. Annars kommer italienarna gå förbi i gruppen, och då ligger Arsenals öde i Marseilles händer.