Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arsenal vinna och säkra gruppvinsten?

Inför: Napoli - Arsenal

ons 11 dec 2013 kl 14:24

Sista matchen i gruppspelet av Champions League. Tillskillnad från många andra grupper så är det helt öppet i den här gruppen. Det står mellan tre mycket starka lag; Arsenal, Dortmund och Napoli. Allt kan ske i den så kallade "Dödens-grupp"

Vanligtvis så är de flesta lagen klara när man plockat ihop 12 poäng i gruppspelet, men inte i årets s k "Dödens-grupp". Arsenal leder gruppen med 12 poäng. Bakom dom så jagar Dortmund och Napoli, båda på 9 poäng. Alla tre lag har möjlighet att avancera, och alla tre lag är är urstarka
Arsenal hade nästan en helt perfekt november-månad. Sex matcher, fem vinster och en förlust. 10 gjorde mål med endast ett insläppt. Tre raka vinster inför helgens match mot Everton, men där bröts sviten. Everton hade övertaget i första halvlek, Arsenal hade övertaget i andra. Ur en neutral synpunkt så var båda lagen värda en poäng.

Arsenal åker till Neapel med vetskapen om att de kommande tre matcherna kan komma att bestämma ödet för klubben den här säsongen. Första matchen är mot Napoli på bortaplan i en förödande gruppspelsmatch i Champions League. Sedan kommer två riktigt tuffa matcher i ligan. Första är en svår bortamatch mot Manchester City , som igår slog ett b-betonat Bayern München på Allianz Arena. Båda lagen var klara, och ställde inte upp med bästa laget. City gick segrande ur den matchen, 2-3, men slutade ändå på en andra plats i gruppen. Efter Manchester City så får Arsenal vänta i nio dagar, innan ärkerivalen Chelsea kommer på besök på Emirates, dagen innan julafton. Två lag som på förhand ansågs vara de två största kandidaterna till årets ligatitel. Om Arsenal plockar poäng mot dom, så kan fansen på riktigt börja drömma om en ligatitel utan att bli påhoppade av andra fans.

Napoli har inte haft det lät heller. I de senaste sex senaste ligamatcherna så har laget ställts mot lag som Udinese, Lazio, Juventus och Fiorentina. Bland annat hade dom en väldigt tuff match mot Udinese i lördags. Matchen slutade 3-3 efter ett sent mål av Udinese-spelaren Basta. Laget ligger trea i Serie A med 32 poäng, åtta poäng efter ligaettan Juventus. Liksom Arsenal så har Napoli ett tufft schema framför sig. Bland annat så väntar Inter i nästa ligaomgång.

Som jag nämnde tidigare i inlägget så har alla tre lag möjlighet att avancera från gruppspelet. Dortmund åker till Marseille för att ta sig an fransmännen, som inte har något att spela för. Jag tänkte lite enkelt förklara hur gruppen kan sluta:

Arsenal går vidare om:

  • Om de inte förlorar med mer än två mål mot Napoli.
  • Om inte Dortmund vinner.

Dortmund går vidare om:

  • Om de tar lika många poäng som Napoli i sista omgången.
  • Om de slår Marseille.

Napoli går vidare om:

  • Om de tar fler poäng än Dortmund i sista omgången.
  • Om de slår Arsenal med minst tre mål.

Gruppen:

Arsenal: 12
Borussia Dortmund: 9
Napoli: 9
Marseille: 0

Målskillnad inbördes mellan de tre översta lagen (Marseille-mötena borträknat):
Arsenal +2
Dortmund: +1
Napoli: -3

Det avgör om flera lag står på samma poäng:
1. Flest antal poäng i matcherna spelade mellan lagen ifråga.
2. Bäst målskillnad från matcherna spelade inbördes mellan lagen i fråga.
3. Flest antal gjorda mål i matcherna mellan lagen i fråga.
4. Flest antal mål gjorda på bortaplan i matcherna mellan lagen i fråga.
5. Om två lag bland flera fortfarande är helt jämna, när punkterna 1-4 använts, återanvänds punkterna 1-4 med bara de två lagen inbördes möten räknade.
Är det fortfarande helt jämnt:
6. Bäst målskillnad från alla gruppmatcherna
7. Flest antal gjorda mål i alla gruppmatcher.
8. Bäst rankingpoäng från de senaste säsongerna

Det är mycket att hålla koll på. För alla Gooners där ute så kan man sammanfatta det såhär: Arsenal får ej förlora med mer än 2-0 för att vara säkra på avancemang.

Statistik:

  • Dom senaste två matcherna mellan lagen har resulterat i 6 poäng.
  • Arsenal är Premier Leagues bästa bortalag
  • Napoli har endast förlorat en av de tio senaste hemmamatcherna

Skador:

Arsenal
Sedan tidigare så har Arsenal Podolski, Oxlade-Chamberlain och Diaby på skadelistan. Den förstnämnde tränar med laget och är nära spel. Den nya spelaren som får skrivas med i den listan är högerbacken Sagna. Han har missat de två senaste matcherna, och missar även matchen mot Napoli.

Napoli
Italienarna har ett par tunga namn på skadelistan. Marek Hamsik och Camilo Zuniga är två av dom mer starka figurerna i dagens Napoli. Även Giandomenico Mesto är på skadelistan.

Troliga startelvor:

Arsenal
Wojciech Szczesny
Carl Jenkinson - Per Mertesacker - Laurent Koscielny - Kieran Gibbs
Mikel Arteta – Mathieu Flamini
Aaron Ramsey – Jack Wilshere – Mesut Özil
Olivier Giroud

Napoli
Reina
Maggio - Albiol - Fernandez - Armero
Behrami - Inler
Insigne - Pandev - Callejon
Higuain