Medlemmar: 8819 st.

Förlust i sista matchen och vinst för Dortmund sätter Arsenal på andra plats i gruppen

Arsenal vidare i Champions League

tor 12 dec 2013 kl 11:23

Efter många om och men, så stod det tillslut klart att Arsenal, tillsammans med Dortmund, gått vidare från gruppspelet i Champions League. Trots att engelsmännen förlorade med 2-0 mot Napoli, så kunde dom jubla efter slutsignalen.

När grupperna lottades så var det många ögon på grupp F, även kallad Dödens-grupp. Där fann man Arsenal, Napoli, Dortmund och Marseille. Fyra urstarka lag på hemmaplan. Fyra utmanare till till de två platserna som ledde till avancemang. Marseille försvann ganska tidigt ur den kampen. De tre andra lagen höll nerverna upp ända in i de sista sekunderna, i de sista matcherna. Trion slutade på 12 poäng vardera, och längst upp i gruppen fann man Dortmund. Arsenal förlorade med 2-0, men knep ändå andra platsen framför Napoli tack vare bättre målskillnad.

Napoli behövde vinna med minst 3 mål för att vara helt säkra på att avancemanget var klart. För Arsenal räckte det med ett oavgjort resultat för att laget skulle vara helt klara. Det märktes direkt vid avspark. Napoli satte ett högt press på Arsenal. Det tog inte lång tid innan första läget kom. Holländaren Martens bröt bollen från Gibbs på mitt i Arsenals uppspelsfas. Han hittade Goran Pandev, vars skott kunde räddas av Wojciech Szczesny. Strax efter hittade Higuain en yta på vänsterkanten. Han försökte slå bollen till en fristående Pandev, men bollen bröts av Arsenals försvarsgeneral, Per Mertesacker. Matchen hade nästan startat helt perfekt för Napoli, det enda som fattades var ett mål

Arsenals första farliga läge kom i den 23 minuten. Giroud drog till med ett hårt skott som Napolis målvakt Rafael kunde rädda. Bollen landade på Özils fötter, men tysken var ur balans när han skulle skjuta, och skottet letade sig strax utanför. Napolis förstemålvakt, Liverpool-lånet Pepe Reina, fattades ikväll på grund av en skada. Han var inte saknad, då Rafael lyckades hålla nollan mot Arsenal.

Gunners tog allt mer tag i taktpinnen efter den möjligheten. En glödhet Flamini lade till ett par riktigt fina "Glenn Hysén-klass" glidtackling. Santi Cazorla och Rosicky rullade bollen väldigt snabbt mellan varandra, ungefär på samma sätt som Arsenal spelat i år.

Napoli hade ett par riktigt fina lägen i andra halvan av första halvlek, trots att Arsenal kommit in mer i matchen. Det var mycket tack vare Szczesny som Arsenal höll i ett 0-0 resultat när lagen gick till pausvila. Det var dock samma Szczesny som kunde fått se en boll rulla in i mål, om han inte hade haft fotbollsgudarna på sin sida. Szczesny fick en tillbakapassning och såg att Higuain rusade mot honom. Målvakten försökte slå bollen över Higuain och ner till Gibbs. Dessvärre fick han en snedträff, och bollen gick rakt mot Higuains panna. Turligt nog för Szczesny så rullade bollen utanför. Annars innehåll den första halvleken en väldigt massa frisparkar, vilket ledde till att ingen utav lagen hade en möjlighet att bygga upp sitt spel.

Det var ett annat Arsenal man såg springa ut på San Paolo stadion inför andra halvlek. Gunners tog mer tag i spelet och försökte få till ett förlösande första mål, som nästan skulle garantera en första plats i gruppen. Özil hade ett par väldigt fina lägen. Bland annat signerade Özil ett fint väggspel tillsammans med Giroud. Dessvärre ledde inte det till något. Det var inga riktigt farliga lägen, men laget hade en behaglig kontroll på matchen vid den här tidpunkten.

Napoli var tvungna att reagera, och de var tvungna att reagera fort. De visste om att Marseille fortfarande hade 1-1 mot Dortmund med ca 20 minuter kvar. De visste även att Marseille spelade med en man mindre, och att Dortmund hade en otrolig press på fransmännen. Napoli var helt enkelt tvungna att ta tag i detta själva. Och det gjorde dom. Armero, Callejon och Higuain hade ett par riktigt farliga lägen, men Szczesny var en mur idag. I alla fall till minut 74. Armero slog in en cross från vänsterkanten. Han hittade sin lagkamrat Higuain som nickade den till Callejon. Callejon slog sedan tillbaka passningen till Higuain. Argentinaren kontrollerade bollen med mottagningen. Han vände runt och placerade snyggt in 1-0 målet för Napoli, otagbart för Szczesny.

Napoli hade satt liv i matchen. Tack vare målet var Napoli och Arsenal vidare, då tyskarna fortfarande hade 1-1 nere i Frankrike mot Marseille. Det skulle bli än mer spänning, framför allt för alla Gooners, i den 76 minuten. Mikael Arteta rev ner Callejon. Mikael hade redan ett gult kort sedan tidigare, och domaren tvekade aldrig. Arteta fick sitt andra gula och Arsenal var tvungna att spela med en man mindre under den sista kvarten. San Paolo kokade, nu hade Napoli chansen att lösa detta utan att behöva förlita sig på Marseille. Dessvärre för Italienarna så visade Arsenal än en gång ett stort lugn. Gunners spelade av mycket av matchen. Tack vare erfarenheten så visste laget vad som krävdes. I den 87 minuten fick stora delar av hemmapubliken och hemmalaget en jobbig nyhet. Nyheten kom från Frankrike. Målskytten hette Grosskreutz. Resultatet var 1-2 till Dortmund. Nu var Napoli tvungna att göra två mål mot Arsenal för att gå vidare.

Det blev bara ett. Långt in på tilläggstid. Inhopparen Insigne avancerade bollen på vänsterkanten. Han slog en perfekt djupledsboll mot en framåt löpande Callejon. Spanjoren såg att Szczesny kom ut löpande, och lobbade elegant in bollen. Det var dock det sista som hände i matchen. Domaren blåste av direkt vid Arsenals avspark. Det betydde att Arsenal knappt knep den där andra platsen precis framför Napoli. Hade Italienarna gjort ett till mål, så hade Arsenal spelat i Europa League framöver.

Andra platsen i gruppen är ingen favorit. Arsenal har möjlighet att ställas mot fem av de åtta gruppettorna. Dessa fem är Barcelona, Real Madrid, Paris SG, Bayern München och Atletico Madrid. Fem urstarka lag, men ska Arsenal vinna Champions League, så måste man kunna slå dessa lag.

Nu väntar en tuff match på lördag, mot Manchester City på bortaplan. City som i tisdags vann mot Bayern Munchen på bortaplan med 3-2.