Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Özil och Giroud är redo för Newcastle.

Inför: Arsenal - Newcastle

mån 28 apr 2014 kl 17:12

Med endast tre matcher kvar på säsongen tar Arsenal emot formsvaga Newcastle på Emirates Stadium. En match där Gunners behöver tre poäng för att befästa den så viktiga fjärdeplatsen.

Arsenal verkar, efter en dystre tid på sistone, hittat tillbaka till formen någorlunda. Två raka segrar mot West Ham och Hull i ligan har gjort att Arsenals situation och position i tabellen ser klart ljusare ut än för några veckor sedan, detta eftersom Everton förlorat två av sina tre senaste matcher och gett Arsenal en ganska så stor ledning i racet om fjärdeplatsen - som innebär Champions League spel nästa säsong. En av anledningarna till att Arsenal hittat tillbaka till höstformen är att höstens spelare, Aaron Ramsey, är tillbaka - och det på allvar. I senaste ligamatchen mot Hull stod walesaren för ett mål och en assist och utsågs till matchens lirare. Till den matchen kom även Mesut Özil tillbaka och just Ramsey och Özil är två spelare som ofta hittar varandra på planen.

Med bara tre matcher kvar på säsongen har Arsenal på måndagskvällen ett ypperligt läge att dryga ut försprånget ner till Everton till fyra poäng, och då ska det mycket till för att Gunners ska tappa den så viktiga fjärdeplatsen. Wenger har också en vana att på något sätt alltid sluta topp 4 men en seger mot Newcastle och den platsen är till 95 % klar - ungefär. Arsenal har inte bara färre skador för närvarande utan man har haft en lång vila (9 dagar) till den här matchen. Det börjar även närma sig FA-cupfinal för Gunners och att gå in till den matchen med en rad segrar i bagaget är alltid en fördel.

Newcastle då? Ligans formsvagaste lag de senaste 12 omgångarna och ett lag som ända sedan Yohann Cabayes farväl har tappat, inte bara gör betydligt färre mål, utan de har även tappat sitt spel helt och hållet. Fansen är tydligt missnöjda med Alan Pardew och vissa kräver hans avgång. Från en klubb i harmoni under hösten har nu Newcastle blivit lite en krisklubb, trots att Magpies fortfarande är på övre halvan av tabellen. Ett extremt positivt besked för Newcastlefansen är att målskytten och Arsenalryktade, Loic Remy, är tillbaka från sina skadeproblem. Kanske kan detta hjälpa Newcastles problem med målskyttet den senaste tiden.

Newcastle har inte mycket att spela för. De kan inte åka ner och kan i stort sett inte klättra någon placering heller. Trots detta är det viktigt för spelarna i Newcastle att visa fansen i slutet av säsongen att klubben inte är på nedgång utan att det finns mycket att längta till nästa säsong. En bortaseger mot Arsenal kan nog vara en skön present för fansen, för även om det blir svårt är Newcastle ett lag som ofta ställer till det för topplagen rent historiskt sett.

COYG!

Statistik

  • Arsenal har vunnit de fyra senaste mötena med Newcastle
  • Newcastle har förlorat 9 av sina 12 senaste ligamatcher
  • Arsenal vann första ligamötet mot Newcastle den här säsongen med 1-0 efter mål av Olivier Giroud
  • Förra säsongens möte på Emirates vann Arsenal med 7-3 efter hattrick av Theo Walcott
  • Newcastle har bara gjort 10 mål under 2014 - inget lag har gjort färre mål under den perioden i PL

Skador

Arsenal: Arsenal har väldigt få skador för att vara Arsenal. Mesut Özil och Aaron Ramsey är 100 % och även, hör och häpna, Abou Diaby gjorde comeback i U21-laget för några dagar sedan. Återstår att se om fransmannen får spela något innan säsongen är över men kul att den så skadeförföljde Diaby är hel. De enda som definitivt missar matchen mot Newcastle är Jack Wilshere som fortfarande är 1-2 veckor från comeback, Serge Gnabry, Ryo och Theo Walcott. Kieran Gibbs kommer göra sena tester för att se om han håller efter en mindre skada han ådrog sig för någon vecka sedan. Samma gäller för Thomas Vermaelen som har en lindrig knäskada. Mikel Arteta har en tand färre från Hull-matchen men rapporter säger att spanjoren ska hålla för 90 minuter ändå.

Newcastle: Här ser det också lite sisådär ut. Remy är tillbaka och det glädjer sig nog Alan Pardew enormt för. Det finns dock en rad nyckelspelare som missar matchen. Ben Arfa sägs inte ha flygit till London trots att han enligt vissa rapporter ska vara tillbaka från skada. Cissé är också han borta, liksom De Jong. Sissoko kommer att testas sent om han är redo för comeback.

Troliga startelvor

Arsenal:

Wojciech Szczesny – Bacary Sagna, Per Mertesacker, Laurent Koscielny, Nacho Monreal – Aaron Ramsey, Mikel Arteta – Santi Cazorla, Mesut Özil, Lukas Podolski – Olivier Giroud.

Newcastle

Tim Krul - Mathieu Debuchy, Fabricio Coloccini, Micheal Williamsson, Paul Dummett, Moussa Sissoko, Cheick Tiote, Vurnon Anita, Yoan Gouffran, Loic Remy, Shola Ameobi