Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Yaya Sanogo, till vänster, fick äntligen göra mål!

Fem positiva besked från helgen

mån 4 aug 2014 kl 22:52

I helgen spelades som bekant Emirates Cup där Arsenal tyvärr slutade på en andraplats efter segrande Valencia.

Träningsmatch till trots är det alltid surt att förlora och det där 0-1 i baken mot Monaco på söndagseftermiddagen satt som fast i skallen i morse. Däremot fanns det flera saker att glädjas åt under de två matcherna som Arsenal spelade under lördag och söndag. Jag har listat fem saker som jag tycker jag fick svar på under Emirates Cup.

1. Högerbackspositionen

Jag var nog inte ensam om att känna sorg och besvikelse över att den trogne Bacary Sagna valde att lämna för Man City denna sommar. Nu ska jag inte gå så långt som att säga att besvikelsen lagt sig helt efter helgen, då jag fortfarande saknar spelaren och personen Sagna, men jag har blivit mer till freds med det i alla fall. Högerbackspositionen är en av de positioner jag är allra minst orolig över under kommande säsong. Vi vet att Calum Chambers spelat högerback för Southampton under fjolårssäsongen och gjort det med bravur. Igår spelade den tänkte startmannen på den positionen, Mathieu Debuchy från start och gjorde det som förväntat. Stabilt och bra. Precis som ryktet sagt fyller han gärna på framåt i banan och slår inlägg, superstabil kille. Bortsett från Chambers och Debuchy imponerade även den lovordade ynglingen Hector Bellerin stort. Det var underbart att se Bellerin storma fram på högerkanten, slå en fin assist och även göra några kloka brytningar mitt i banan mot kvalificerat motstånd. Jag tror fortfarande att han skulle må bäst av att lånas ut till en CH/PL-klubb för att få kontinuerligt med speltid men det lovar gott inför framtiden.

2. Calum Chambers

Vilken jäkla hemmadebut av Calum Chambers. Vårt unga nyförvärv från Southampton var förmodligen den spelare i helgen som imponerade mest på mig. Jag har ju sett killen spela en del förra säsongen och alltid tyckt han var bra men att han skulle vara så varm i kläderna hade jag inte riktigt räknat med. Det kändes bara så oerhört lugnt och tryckt med 19-åringen i mittförsvaret. Självklart ska det vägas in att helgens matcher var träningsmatcher och det blir annat när seriematcherna drar igång men jag tycker ändå att Chambers gav väldigt goda svar. Bra i luften och i positionsspelet men även en fin känsla för att kliva fram, driva med bollen och våga slå passningar. Även om Chambers kanske inte är tänkt startman i de flesta matcherna i år så känner jag mig helt lugn i det faktum att ha honom som backup både i mittförsvaret och på högerbacken. Ser ut som en bra värvning.

>Anfallsalternativen

Åh vad härligt det var att Yaya Sanogo fick sätta dit sitt första mål i Arsenaltröjan, som vi (och han själv) har väntat! Att han sedan fortsatte och gjorde hattrick samt ett fjärde mål var så klart över all förväntan. I lördagens match mot Benfica såg vi ett väldigt frejdigt och anfallsvilligt Arsenal med Sanogo och Joel Campbell i spetsen. Man såg att båda två var väldigt ivriga att visa managern och fansen att de minsann vill vara med i snacket om anfallsfrågan. Sanogo visade sin styrka i boxspelet och Campbell såg väldigt sprudlande ut i sin kantroll. Nu är jag säker på att Giroud och Sanchez är klara val framför de båda ynglingarna men det är härligt att se att de tog chansen. Man ska akta sig för att dra för höga växlar av en försäsong, men det känns klart mycket bättre i år jämfört med förra säsongen vad gäller anfallet. Då stod vi och föll med Giroud enbart kändes det som. Nu är känslan att vi har alternativ.

4. Aaron Ramseys form håller i sig

Frågan är om man ska bedöma Ramseys nuvarande spel som ”form” eller helt enkelt konstatera att han är kvar i den nya toppnivå han tog sig till förra hösten. Jag har redan varit inne på att Sanogo (4 mål) och Campbell (1 mål) visade framfötterna i lördags, men jag beundrades återigen av Ramsey, the Welsh Jesus. Jag tycker att vår nummer 16 ser jäkligt fit ut, grym löpkapacitet och starkare i kroppen. Det känns som hans sommarträning i och med uteblivet VM gjort honom gott. Mot Benfica var han överallt på planen och var inbladad i nästan alla mål på ett eller annat sätt. Hans unika spelstil är helt avgörande för Arsenals spel och det är en spelare som flera lag i Europa är i behov av. Problemet är att det finns så få av dem och jag är så tacksam att vi har en i Arsenal. Han fullkomligt lyser av självförtroende och tagit emot ansvaret som förra årets gav honom med öppna armar. Bollvinnare, maratonlöpare, passningssnidare och målskytt. Jag tror att Aaron Ramsey kommer spela en ännu större roll i årets Arsenal och jag tror att han är mogen för uppgiften. Måtte han få vara skadefri.

5. Alexis Sanchez roll

Igår fick vi äntligen se vår supervärvning från start och man satt helt pirrig hemma i soffan. Matchen blev ju som den blev och Arsenal lyckades inte vaska fram särskilt många farliga lägen. Sanchez höjde sig inte alls ur mängden men jag är ändå väldigt optimistisk utifrån det han visade i helgen. Det blev inga poäng men vi fick ändå se alla de där kvalitéerna man sett i Barcelona och Chile. Arbetskapaciteten, drivet med boll och tekniken. Igår var han, liksom hela Arsenal, något omständlig med bollen i vissa lägen och han försökte sig på en del utmaningar som inte lyckades. Men han jobbade och slet, vann tillbaka bollar och satte hela tiden full fart framåt. Även om spelet inte klickade igår kunde man se tydligt att han kommer erbjuda oss ett alternativ som vi inte tidigare haft. Som nummer nio längst fram får vi med Sanchez en anfallare som hela tiden löper isär och stressar motståndarna och han kommer bli utmärkt för oss både som alternativ i mitten eller som yvig ytter. Jag tror och hoppas att en djupledslöpande Sanchez längst fram kommer gynna Özil och vice versa. Han har bara gjort två träningar hittills och kommer bara bli bättre och bättre för varje vecka. Han har gjort entré, han kommer snart göra avtryck.

Slutligen kan man också nämna att:

* Ignasi Miquel visat en gång för alla att han inte längre är ett realistiskt framtidsnamn för Arsenal.
* Jack Wilshere fortsätter att se något överambitiös ut i sitt spel, även om jag älskar hans hjärta. Hoppas det vänder för den goda Jack.
* Precis som slutet av förra säsongen tyckte jag igår att Mikael Arteta såg något seg ut och hans åldrande verkar ta ut sin rätt. Han kan fortfarande vara bollförande och en bjässe på centralt mittfält mot sämre lag när vi för matcherna, men jag är inte helt övertygad om att Arteta är killen vi ska luta oss mot som defensiv mittfältare när toppkonkurrenterna kommer på besök. DM på ingång?

Nu har jag luftat flera åsikter och tankar jag gått och grubblat på under jobbet på morgonen. Riktigt spänd på att se oss mot City till helgen. Det blir en värdemätare.
COYG.