Medlemmar: 8778 st.

Cazorla blev stor matchvinnare efter ett straffmål och en assist.

Santi matchhjälte mot City

sön 18 jan 2015 kl 19:02

Arsenal stod för en fantastisk laginsats och slog mycket välförtjänt Manchester City med 2-0 på Etihad Stadium. Santi Cazorla blev stor matchvinnare efter ett straffmål och en assist.

Det var ett Arsenal med bra form som kom till Etihad Stadium på söndagen. David Ospina fick fortsatt förtroende mellan stolparna och Aaron Ramsey gjorde sin första start efter skadeuppehåll. I Manchester City saknades Yaya Touré och nyanlände Wilfried Bony som båda var i Ekvatorialguinea för Afrikanska mästerskapen. Tillbaka i hemmalaget var dock Sergio Agüero och kaptenen Vincent Kompany efter längre skadeuppehåll.

Att Arsenal var präglat av 6-3-förlusten från ifjol märktes i den första halvleken. Det var City som kontrollerade matchen den första kvarten men man kom inte till några lägen. Spelet fördes mestadels på mittplanen.

I den 18:e minuten tog Alex Oxlade-Chamberlain vara på ett motlägg och bröt sig fram på högerkanten. Inlägget hittade Olivier Giroud som slängde sig för att möta bollen och fick så när bollen på mål, men bollen styrdes på försvarare och ut till hörna.

Fem minuter senare väggade sig Nacho Monreal (!), med hjälp av Aaron Ramsey, förbi Kompany på straffområdeslinjen. Kompanys lår kom i kontakt med Monreal innanför straffområden varpå spanjoren föll och Mike Dean pekade på straffpunkten. Straffen förvaltades av Santi Cazorla, som behärskat placerade bollen precis bortom Harts räckvidd, ganska högt till höger i målet. 1-0 Arsenal.

Efter målet fortsatte Arsenal att spela behärskat och när lägena kom var bortalaget ofta bättre på att ta sig mot motståndarmålet än City. Arsenalspelarna kunde vara mycket nöjda med insatsen i den första halvleken där City inte skapade mer än resultatlösa inlägg och hörnor, utan att ha ett enda skott på mål.

City satte fart direkt i andra halvleken och tvingade snart Ospina att sträcka på sig för första gången efter ett rappt avslut från Agüero. City behöll trycket under de första tio minuterna av halvleken och skapade flera farliga lägen.

I den 56:e minuten kom Arsenal fram i ett av andra halvleks många kontringslägen. Alexis Sanchez vinklade bollen till Giroud precis utanför straffområdet och kapades bryskt av Kompany, som mycket väl kunde fått syna ett andra gult kort. Giroud spelade bollen vidare i sidled till Ramsey som dock sköt högt över.

Halvleken fortsatte med samma intensitet men spelet jämnades ut något. I den 60:e minuten fick City ett nytt farligt läge. Ett lågt inspel från kanten höll så när på att nå två, misstänkt offside-stående, Cityanfallare. Laurent Koscielny fick dock en tå på den i sista stund och bollen rullade ut till en av många City-hörnor.

I den 66:e minuten fick Arsenal i frispark ganska mitt på Manchester Citys planhalva. Frisparken från Santi Cazorla, matchens lirare, dök bakom försvarslinjen fram till Olivier Giroud som, utan markering vid straffpunkten, inte gjorde något misstag. Fransmannen nickade enkelt in bollen till vänster om Hart. 2-0 till Arsenal med tjugo minuter kvar att spela.

Alexis Sanchez hade minuterna senare ett tungt skott på mål som Hart nästan styrde ut i gapet på Hector Bellerin, men spanjoren nådde inte bollen. Kort därpå höll det på att sluta snöpligt för den andra spanska ytterbacken när Monreal försökte rensa ett inlägg som borde ha varit Ospinas att plocka. Bollen gick dock klart över det öppna Arsenalmålet.

City hade mest boll när Arsenal backade hem ännu mer för att säkra tre poäng. Hemmalaget skapade dock endast något enstaka bra läge, utöver flera resultatlösa hörnor, och Arsenal kunde efter hårt arbete plocka med sig tre poäng hem till norra London. Den tunga trenden mot Manchester City, och andra storlag, var därmed bruten. Återstår att se om Arsenal kan upprepa prestationen mot topplagen framöver.