Medlemmar: 8904 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vad kan den här duon uträtta nästa säsong?

Krönika: Börja bygga inför nästa säsong

tor 7 maj 2015 kl 11:57

Då Chelsea säkrat ligatiteln och den största spänningen ligger i tabellens bottenskikt kanske vissa hävdar att Arsenals säsong är mer eller mindre över? Men jag vill hävda att det finns mycket kvar att spela om, både i nuet och för framtiden.

I helgen blev Chelsea ligamästare. Det är så klart något som varit tydligt sedan en ganska lång tid tillbaka men nu är det även rent matematiskt avgjort. En annan sak som är avgjord är att Arsenal återigen kommer hamna sämst fyra. Nåja, ska man vara riktigt petig finns det en teoretisk chans att vi förlorar resten av våra matcher, hamnar på samma poäng som Liverpool (som i sådana fall går rent) och det blir en fråga om målskillnad. Men nej jag tar den obefintliga risken i att sticka ut hakan och säga att topp-fyra och Champions League är säkrat. Vi har också allt i egna händer att hålla ifrån oss Man Utd men framförallt Man City och knipa en finfin andraplats. De flesta är nog på det klara med att man gärna undviker fjärdeplatsen inom top-four för att slippa att kvala in till CL. Däremot finns de säkert en del som tycker att andraplats och tredjeplats spelar mindre roll.

Visst, rent sportsligt spelar det ingen roll om vi slutar trea eller tvåa men för lagets moral och framtid tror jag en bärgad andraplats faktiskt kan få stor betydelse inför nästa år.

Oavsett vad vissa skeptiker hävdar när de räknar poäng och mål så tycker jag absolut att Arsenal tagit ett kliv den här säsongen och kan fortsätta göra så genom en andraplats och en seger i FA-cupen. Jag tror mycket på att man ska lämna en säsong i god stil och skjutsas in i sommaren och den kommande säsongen med en positiv känsla.

Här handlar det alltså om att alt.1 – Ha en fin placering i sina händer, men inte orka hålla emot och istället bli omsprungna och hamna trea eller fyra. Man utgår då med en negativ känsla, som visserligen kan bli räddad av en titel i FA-cupen. Eller blir det alt.2 – Där man, med CL-platsen säkrad, ändå ser vikten i att hålla ifrån sig Manchester-lagen och löpa linan ut genom att sluta som näst bästa laget i serien. Gör man det och vinner cupen kan man ta ledigt med gott samvete.  

Eftersom Chelsea sedan en tid tillbaka redan ”säkrat” ligan mentalt hos alla andra blir det inte heller samma känsla av att vi tappade titeln då vi aldrig riktigt haft den i år. En parallell går att göra till Liverpools säsong i fjol. De var i en helt annan sits. De var i förarsätet, snubblade (Läs SNUBBLADE) och förlorade titeln. Därför klingar deras andraplats väldigt olikt med vår potentiella andraplats. De hade chansen, tappade den och tappade således även deras bästa spelare. De var deras chans. I vårt fall tror jag alltså inte vi riskerar samma öde. Dels skulle en andraplats kännas som ett uppsving speciellt när vi har chansen att krydda den med en titel. Sedan har vi inte varit lika beroende av en spelare i Suarez-klass och därmed tror jag (peppar, peppar) inte att vi behöver oroa oss allt för mycket för att bli sönderköpta under sommaren. En sommar som blir otroligt viktig och något annorlunda än vad vi är vana vid.

För första gången på ett tiotal år känner jag inte den där extrema känslan av att vi MÅSTE ha in den och den spelaren för att lyckas och jag tror att många supportrar känner detsamma. För att förtydliga det något så är jag givetvis medveten om att förstärkningar behövs för att knappa in ytterligare på Chelsea kommande säsong, men vi har nu en mycket bättre och konkurrenskraftigare trupp än på flera år och vad som blir väldigt avgörande är att vår stomme blir kvar, blir mer samspelta och kan växa ännu mer.

Vad är det då som kommer krävas i sommar för att vi ska ta det sista klivet?

  • Målvaktssituationen: Här hänger mycket på vad som händer med Szczesny. Frågar ni mig är jag fullt komfortabel med att ha en målvaktsuppsättning bestående av Ospina och Szczesny, men skulle den sistnämnde välja att lämna behövs en ersättare. Ospina tycker jag har bevisat sig som förstemålvakt men ska man ha in en ny bör det vara en som kan konkurrera om förstaplatsen. Viskas en hel del om Petr Cech och ja, varför inte om det går att lösa till en vettig peng.
  • Backlinjen: HÅLL I! Här tycker jag vi sitter lugnt i båten. Ge Bellerin löneförhöjning om det är det som krävs för att hålla Barcelona borta, behåll resten för här har vi en bra och solid grund att stå på. Det som jag möjligtvis skulle kunna se är att en ung, lovande försvarare kan plockas in för att stå på tillväxt, men det är bara om en sådan spelare och chans uppstår.
  • Centrala mittfältet: Rosicky och Flamini ryktas försvinna i sommar och det vore inte någon jätteöverraskning. Här känns det som vi har uppbackning i form av Wilshere och The Ox. Bara hoppas att det är falska rykten som säger att Cazorla ska till Spanien för där är en spelare jag hemskt gärna vill behålla. Coquelin har kommit in och gjort succé och visat att det vi skrikit efter i så många år varit befogat. Trots det skulle jag inte vara helt främmande till att plocka in ytterligare en central mittfältare med defensiva styrkor. Detta för att konkurrera med och avlasta Coquelin. Schneiderlin är en spelare som det pratats om i omgångar och den värvningen kan jag se hända och jag skulle välkomna den.
  • Offensiva alternativ: Özil och Sanchez har hittat varandra mer och mer och blivit en riktig One-two-punsch för att prata i NHL-termer. Giroud har levererat och det känns som bredden finns även här. Däremot finns risken att Walcott försvinner men jag tror Wenger ser spelare som Oxlade, Wilshere, Ramsey, Welbeck som alternativ där då och förmodligen inte plockar in något nytt om den situationen skulle uppstå. Vi har även en Gnabry som kanske är redo för nästa steg. Det jag skulle vilja se komma in är ännu en central anfallare. Giroud har varit magisk i år och visat sin kvalité mot bra motstånd. Men jag känner att så mycket av vårt spel står och hänger på att en spelare av Girouds typ är med för att hålla emot, skarva och vara stark i luften. Därför är det något tunt bakom den gode fransmannen och en liknande spelartyp, om det finns att tillgå, skulle jag gärna se komma in för avlastning. En Christian Benteke, en Lacazette, en Jackson Martinez, ja ni fattar.
  • Too good to resist: Det här är en sista och något flummig kategori. De ovanstående punkterna är tankar som jag på rak arm kan komma på skulle behövas i sommar för att stärka oss och ge oss större chans mot Chelsea (och Man city) nästa säsong. Det är även tankebanor som jag tror och hoppas att även Wenger har. Med sedan kan det finnas tillfällen under sommarfönstret som man inte kan förutspå men som man kanske ska nappa på när tillfället ges. Skulle exempelvis en Marco Reus bestämma sig för att flytta på sig i sommar tycker jag det är en storklubbs skyldighet att i alla fall försöka gå för spelaren. Skulle en Cavani reas ut av PSG bör man åtminstone tänka över ett bud, eller varför inte en Mats Hummels. Jag pratar om när klasspelare som känns Untouchables plötsligt blir tillgängliga, a la Özil-affären, så måste man försöka hugga.

Vi kommer utan tvekan ha flera tillfällen att diskutera, raljera och bli tokiga av transfersagor under hela sommaren och det här var bara en liten kickstart till det som komma skall.

Nu hoppas jag att mitt kära Arsenal går rent resterande av ligasäsongen, kniper andraplatsen, och spelar hem ett andra raka FA-Cup guld på Wembley så vi alla kan ta semester med en god känsla inför nästa säsong.