Medlemmar: 8830 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Mertesacker komma tillbaka och få ett nytt kontrakt med Arsenal?

Väntade på nästa smäll - blev kapten

lör 10 dec 2016 kl 12:18

Efter knäskadan förväntade sig inte Per Mertesacker ett samtal från Arsene Wenger med beskedet att han skulle bli Arsenalkapten. Men det var precis vad som hände.

I säsongen första träningsmatch borta mot Lens i slutet av juli skadade Per Mertesacker knät. MIttbacken säger att smärtan inte var så stor - men beskedet var dystert.
Operation och fem månaders frånvaro väntade.
- Det var inte så mycket jag kunde göra. Jag hade en maskin som hjälpte mig att flytta knät. Jag kunde inte leka med mina barn eller ens gå. säger han i en intervju med Telegraph.

Det var veckan efter skadan. Mertesacker befann sig i Hannover när telefonen ringde. Det var Arsene Wenger. 32-åringen väntade nu på nästa smäll. Mikel Arteta hade lämnat klubben - men inte kunde Wenger välja honom som kapten efter den här skadan, tänkte Mertesacker.
Men så blev det.
- Det var ett tufft beslut och jag skulle ha förstått allt om han sade att han ville ha någon som var närmare laget. Han visste hur länge jag skulle bli borta, men han såg med som en ledarfigur och jag var förstahandsvalet. Jag kunde inte tro det, det var stort för mig. Jag bubblade verkligen då det kom under en tid då jag absolut inte trodde att det skulle ske. Jag ville vara på planen, ge råd, göra skillnad, men ibland blir det inte så och då måste man acceptera det. Jag behövde lära mig det. Jag var övertygad att jag kunde fixa rollen genom att vara mig själv. Det var tränarens krav också, säger Per.

Under första tiden när han var skadad försökte han dricka så mycket som möjligt och skära ner på maten. Och han tittade mindre och mindre på fotboll.
- Det hjälpte verkligen att stänga av helt och inte se varenda fotbollsmatch. Jag älskar OS. Sedan började jag läsa Stephen King och träffade gamla barndomsvänner. Vi spelade kort som vi gjorde när vi var 15. Jag gick ner i vikt. Jag ville ge mig själv det försprånget när jag skulle vara tillbaka att jag skulle slippa spendera tid på att gå ner i vikt direkt.

Mertesacker är nu tillbaka i träning men förväntas inte spela förrän om några veckor.
Hans kontrakt med Arsenal går ut efter säsongen och han är medveten om vad som väntar.
Målet: Att spela till sig ett nytt kontrakt.
- Först är målet att övertyga folk. I något skede kanske du behöver göra ett provspel för att visa att du kan. Jag har en god känsla. Jag vill komma tillbaka till full fitness, men där finns vissa frågetecken, kommer jag kunna göra det jag har gjort innan. Om inte så behöver jag titta mig omkring och hitta andra saker som jag brinner för.

Mertesacker, som sett Arsenal från sidan den här säsongen, säger att ser något annorlunda med laget.
- Vi har inte tappat några ledande spelare och har värvat bra. Det säger en del om hur du hanterar besvikelser, även under matcherna. Och jag tror att det är en annan mentalitet i hur vi hanterar det. Vi håller oss till planen vi skapat, att inte förlora och svika oss själva. Vi har alltid slutat runt toppen, men aldrig varit bra nog över tid att vinna. Det är en starkare känsla, men vi måste bevisa det också för det är många som tvivlar.

Arsenals spelare skänker idag en dagslön till välgörenhetsprojektet Arsenal Foundation.