Medlemmar: 8876 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Viasat vill inte visa vår match mot Southampton i direktsändning på onsdag.

Krönika: Det här duger inte, Viasat!

mån 8 maj 2017 kl 11:51

Onsdagens bortamatch mot Southampton visas inte i direktsändning i Sverige. Viasat ger olika besked om varför beroende på vem som frågar, och inget av svaren framställer Viasat i någon vidare god dager.

Arsenals chanser att nå en Champions League-plats må vara ganska små, men det gör inte att onsdagens möte med Southampton saknar betydelse. Tvärtom är det en match vi måste vinna för att ha kvar chansen att nå topp fyra, och runt om i Sverige sitter tusentals och åter tusentals Arsenal-supportrar och säkerligen även ett icke föraktfullt antal Southampton-supportrar och vill se matchen.

Men där får vi sitta och antingen inte se matchen, eller så får vi göra som väldigt många kommer att göra - vi får leta en illegal stream. Man kan tycka vad man vill om denna aktivitet, men jag har både Viaplay och Viasats sportkanaler på min TV och om jag inte får vad jag betalar för från dem så har jag inga som helst samvetskval över att leta en stream när så behövs.

Så varför visar de då inte matchen? Det officiella svaret varierar. Först skyllde de på att de inte hade rättigheter ... för att sedan ändra sig till att matchen inte produceras för TV och att de därmed inte kan sända den ...
För egen del tror jag inte för en sekund på något av argumenten. Även om vi skulle anta att det handlar om rättigheter så måste Viasat ha gjort ett otroligt dåligt jobb vid förhandlingsbordet och det andra argumentet är inget annat än lögn och förbannad dikt. Alla matcher i Premier League tv-produceras och den här matchen sänds dessutom direkt i ett flertal länder varav majoriteten av dessa är i Europa. Det är ju också rätt fantastiskt att en match som inte tv-produceras på något magiskt vis kan visas i sin helhet i efterhand.

Svaret på frågan är, tror jag, rätt enkelt. Parallellt med vår match spelas returmötet mellan Atletico Madrid och Real Madrid och Viasat vill styra tittare till den matchen i stället. Viasat tror att tusentals supportrar till engelska PL-lag ska sätta sig och titta på två spanska lag som möts i ett dubbelmöte som i praktiken redan är avgjort efter Reals 3-0-seger i det första mötet. För Viasat var resultaten i de båda mötena i CL förra veckan en katastrof då de innebär att båda dubbelmötena i stort sett redan är avgjorda. Att dessutom bara ett av de fyra kvarvarande lagen är ett lag som drar någorlunda tittarsiffror gör inte saken bättre. Det här handlar alltså om desperation hos Viasat att styra de få tittare de kan till CL-matchen.

Så nej, Viasat. Det här duger inte. Antingen kryper ni till korset och visar matchen i direktsändning, eller så erkänner ni att ni kan men helt enkelt inte vill visa matchen. Ni höjer priserna så ofta ni kan trots att ni erbjuder en allt sämre produkt för varje säsong som går, ni tvingar oss att betala för ligor vi inte vill se och ni kommer med uppenbart lögnaktiga svar - i de fall ni överhuvudtaget bemödar er med att svara, vill säga - till oss kunder som bara begär att få det vi faktiskt har betalat för. Det här är helt enkelt inte acceptabelt.