Medlemmar: 8782 st.

Steve Morrow med Ligacuppokalen i sjukhussängen.

Morrow hjälte - sen bröt han armen

fre 23 feb 2018 kl 11:28

I den 33:de ligacupfinalen (Coca-Cola Cup) ställdes Arsenal mot Sheffield Wednesday i vad som var en av tre finaler mellan lagen säsongen 1992–1993. Lagen möttes även i FA-cupfinalen den säsongen, en final som krävde två matcher innan Arsenal stod som segrare.

Paul Merson, Steve Morrow

Arsenals väg till finalen började med ett dubbelmöte mot Millwall. Den första matchen spelades på Highbury och slutade 1–1, Arsenals mål gjordes av Kevin Campbell. Campbell skulle även bli målskytt i returmötet på The Old Den. Liksom det första matchen slutade det andra mötet 1–1 och straffar fick avgöra vilket av lagen som skulle ta sig till den tredje omgången. Arsenal vann straffläggningen med 3–1 och ställdes mot Derby County i nästa omgång.

De två matcherna mot Millwall berodde på att andra omgången i ligacupen på den här tiden bestod av ett dubbelmöte. Men även den tredje omgång skulle innebära två matcher mot samma motstånd för Arsenal, den här gången för att det oavgjorda resultatet (1–1) borta på Baseball Ground ledde till omspel. Arsenals mål mot Derby borta gjordes även den här gången av Campbell. Omspelet på Highbury skulle också innehålla ett Kevin Campbell mål, och ett mål av en mer känd Arsenalprofil – Ian Wright. Arsenal vann matchen med 2–1 och hade tagit sig till den fjärde omgången.

I fjärde omgången av ligacupen reste Arsenal till Yorkshire och den engelska östkusten för en match på McCain Stadium, Scarboroughs hemmaarena. Arsenal vann matchen med 0–1 och utöver själva vinsten var nog det som stack ut mest från det mötet målskytten – Nigel Winterburn! Vänsterbacken gjorde endast åtta mål under sina 13 år i klubben.
Motståndet i den femte omgången var Nottingham Forest, samma Nottingham Forest som slog ut Arsenal ur FA-cupen tidigare i år. Men det struntar vi i nu. Matchen spelades på Highbury och efter två mål av Ian Wright, och inga insläppta mål, var semifinalplatsen klar. Ett dubbelmöte bestående av ett London-derby var vad som stod mellan Arsenal och en final på Wembley.

Crystal Palace var Arsenals motståndare i semin och den första matchen spelades på bortaplan på Selhurst Park. Matchen slutade med en 1–3 seger för Arsenal efter två mål av Alan Smith och ett av Ian Wright. Finalplatsen blev än mer gjuten i sten efter en 2–0 seger hemma på Highbury. Wright gjorde ett av målen men även den här matchen innehöll en mindre van målskytt för Arsenal, nämligen Andy Linighan. Arsenals femte ligacupfinal var ett faktum och i den väntade Sheffield Wednesday.

Finalen på Wembley började inte bra för Arsenal, Sheffield tog kommandot och hade ett stolpskott under de inledande minuterna. I den 8:e minuten får Sheffield utdelning efter en frisparksparksvariant som inte gick vägen men där bollen ändå till sist hamnade hos amerikanen John Harkes som gjorde 0–1. Arsenal skulle dock kvittera innan pausvilan. 1–1 målet kom även det efter en frisparkssituation, ett riktigt snyggt mål, på halvvolley, från Paul Merson. I andra halvlek skapade båda lagen farliga målchanser men halvleken innehöll trots det endast ett mål. Det avgörande målet kom i den 68:e minuten då Arsenals Steve Morrow sköt in bollen från nära håll efter en mindre lyckad rensning från en Sheffieldspelare. Några fler mål blev det inte i matchen och Arsenal vann sin andra ligacupstitel!

Det kanske mest anmärkningsvärda den dagen skedde under Arsenals segerfirande. När slutsignalen gick försökte Arsenals kapten Tony Adams lyfta upp Steve Morrow. Adams lyckades dock inte så bra med lyftet och Morrow ramlade och landade så pass illa att han bröt armen. Medan övriga spelare fick lyfta pokalen lämnade Morrow planen med syrgasmask och fick skyndsamt köras till sjukhus. Han fick dock sin medalj före FA-cupfinalen en månad senare.

Ligacupfinalen 1993 var inte bara speciell för att Arsenal vann en titel, det var också första matchen där ett europeiskt klubblag, eller i det här fallet, två europeiska klubblag, bar tröjor med både nummer och spelarnas namn tryckta på ryggen. Det var också det året FA övergav kravet på att startspelarna var tvungna att ha numren 1–11.
25-årsjubileum för det i år med andra ord.