Medlemmar: 3220 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mertesacker berättar nu om stressen att spela matcher och hur det varit för honom.

Mertesacker om sin psykiska kamp

sön 11 mar 2018 kl 13:58

Varje gång Per Mertesacker ska spela match vänder sig hans mage ut och in och han håller på att spy. Det berättade tysken i en lång intervju med Der Spiegel.

Per Mertesacker går mot slutet av sin karriär. Den här säsongen är hans sista och nästa kommer den långe mittbacken att ta över som ansvarig för Arsenals akademi.
Nu berättar 33-åringen om sin karriär - och hur han kämpat med psykiska och mentala frågor varje gång han ska spela match.
Intervjun kommer från tyska Der Spiegel som Arseblog översatt.

- Min mage vänder sig ut och in som om jag skulle spy. Jag sätter så mycket i halsen att jag nästan börjar gråta.
Det är därför han inför varje match gömmer sitt huvud mot axeln så att lagkamrater, tv-kameror och fans inte ska se.
- Det här ska inte låta gnälligt för jag är medveten om privilegierna i mitt liv.
Det här är första gången som Mertesacker talar öppet om sina problem, men det har inte alltid varit så lätt att dölja det inför sina lagkamrater.
- Clemens Fritz sade att han provade allt för att kunna sova i samma rum som mig. Min högerfot darrade så mycket att täcket prasslade och det gjorde honom galen, säger Mertesacker.

På själva matchdagen blir det bara värre.
- Jag behöver gå direkt från sängen till badrummet. Från frukost till badrummet. Från lunchen till badrummet. På arenan till badrummet igen. Då tänker man "shit, hoppas ingen ser". Å andra sidan så är jag tillbaka till det normala direkt efter. Jag vill inte att det ska låta dramatiskt för det hade ingen påverkan på mina insatser på planen.
Han berättar också om hur svårt han har att sova efter matcherna. Att det kan ta fem timmar innan han somnar.
- Du står där på träningsanläggningen dagen efter helt på tomgång.

När han var i Werder Bremen pratade han med klubbens psykolog för första gången, men öppnade då inte upp sig och berättade hur han mådde.
- När han pratade med oss så svarade alla med samma sak. "Jag mår bra, det är inga problem så håll dig borta från mig, jag vill inte snacka med dig". När du är en del av ett lag så vill du inte att andra ska tro att det är något fel eller att resultatinriktad sport inte är något för dig. Du håller inte på och snackar om det i omklädningsrummet. Du kanske är kompis med ett par personer, that’s it. Ingen kommer ta sig sina byxor och säga hur de känner.
Han hoppas att detta ska ändras och sedan flytten till Arsenal har han pratat med Gunners psykolog och det här hjälpt självförtroendet i rätt riktning.

I intervjun snackar Mertesacker om sina skador och pressen på det tyska landslaget. Han berättar och om när hans förre lagkamrat Robert Enke begick självmord.
- Inte ens jag visste hur han mådde, det säger ganska mycket. Jag var nära att lägga av med allt. Speciellt efter en vecka då allt kändes som att det var tillbaka till det normala igen.

Mittbacken kommer efter sommaren att bli ansvarig för Arsenals akademi.
- Min kropp är slut. Alla säger att jag ska njuta så mycket som möjligt av mitt sista år, spela så mycket som möjligt och ta in allt. Men jag sitter hellre på bänken, eller ännu bättre, på läktaren. Och då, för första gången i mitt liv, känner jag mig fri.
Om sitt kommande jobb säger han:
- Jag vill attackera systemet. Vi är ansvariga för killarna som kommer in och vi kan inte lägga alla ägg i fotbollskorgen. Vi kan inte strunta i utbildningen.

Mertesacker har vunnit VM, tre FA-cuper och gjort över 100 landskamper.
Och även om han känt en stor stress inför varje match säger han:
- Även om jag hade spytt före varje match och gått på rehab 20 gånger så skulle jag gjort det om och om igen. Det är var det värt för alla minnen.