Medlemmar: 8883 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån/Mesut Özil på Instagram

Mesut Özil har uttalat sig efter de omtalade bilderna tillsammans med Turkiets president.

Özil om bilden med Erdogan

sön 22 jul 2018 kl 13:59

I våras publicerades bilder på Mesut Özil tillsammans med Turkiets omstridde president Recep Tayyip Erdogan, bilder som upprörde många. Nu har Mesut själv för första gången uttalat sig om bilderna.

De politiskt väldigt laddade bilderna dök upp i våras, några veckor innan ligasäsongen var över. Reaktionerna blev på sina håll väldigt kraftiga, men Özil höll en låg profil och gav inga kommentarer till det hela. Nu har han emellertid uttalat sig via Instagram, där han försöker förklara varför han ställde upp på bilderna. Huvuddragen i hans uttalande lyder så här:

"I maj träffade jag president Erdogan i London vid ett välgörenhetsevent. Första gången vi möttes var 2010 efter att han och Angela Merkel hade sett Tyskland möta Turkiet i Berlin och sedan dess har våra vägar korsats många gånger. Jag är medveten om att bilden skapade stor uppmärksamhet i tysk media och även om vissa anklagar mig för att ljuga så fanns det inga politiska motiv bakom bilden."

"Att ta en bild med presidenten handlar för mig om att respektera positionen som president, inte personen. Mitt jobb är att spela fotboll, inte att vara politiker och vårt möte var inte ett stöd för någon politik. Vi pratade om det vi alltid pratar om när vi möts: fotboll".

"Även om tysk media har velat ge en annan bild så är sanningen att det hade varit respektlöst mot mina turkiska förfäder som jag vet skulle vara stolta över hur långt jag har kommit. För mig spelar det ingen roll vem som är president, det handlar om respekt för ämbetet vilket jag är säker på att det är en uppfattning som delas av både drottningen och premiärminister Theresa May när de hade besök av Erdogan i London. Jag hade agerat likadant oavsett om det var Tysklands eller Turkiets president".