Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Stan Kroenke är inom kort ensam ägare av Arsenal.

Vad händer nu, Kroenke?

tis 7 aug 2018 kl 15:19

Över tio år efter att Stan Kroenke köpte sina första aktier har han nu genomfört köpet av Alisher Usmanovs andel och kan nu tvinga till sig samtliga aktier i klubben. Lars Lundstedt funderar här lite över vad som komma skall.

Det har ibland refererats till som ett inbördeskrig, striden om vem som ska köpa upp alla aktier i Arsenal. Stan Kroenke och Alisher Usmanov har stått på var sin sida, hela tiden med Kroenke som den som har haft den klart största posten och vägrat låta Usmanov ta sig in i klubben på något sätt. Usmanov äger fram tills dess att han säljer till Kroenke strax över 30% av aktiekapitalet vilket en gång i tiden hade gjort att han hade haft rätt att begära ut styrelseprotokoll och hade haft full insyn i vilka beslut som fattades - men när Usmanov började närma sig denna magiska gräns såg Kroenke helt enkelt till att ändra på denna regel vilket upprörde Usmanov. Den sistnämnde å sin sida försökte med diverse populistiska utspel, där han en gång sade sig vilja gå in med 100 miljoner pund - fast vid en närmare granskning skulle detta ske genom en nyemission där samtliga aktieägare skulle tvingas gå in med pengar för att behålla sitt procentuella innehav eller så skulle Usmanov kliva in. Det handlade alltså om att han i grund och botten ville åt en större andel av aktierna, inget annat. Men som PR-trick var det effektivt, han fick många sympatisörer i och med det utspelet och Stan Kroenke framstod som en snåljåp som vägrade ta emot pengar som skulle hjälpa klubben.

Under de två senaste åren har det allt oftare ryktats om att Stan Kroenke skulle vara på väg att köpa upp alla Alisher Usmanovs aktier och bud har lagts men förkastats, men nu har Usmanov accepterat det bud som lades alldeles nyligen. Kroenke kommer när köpet är genomfört att kunna lägga ett bud på alla resterande aktier (vilket bara är ett fåtal procent) till samma kurs som han betalade Usmanov och innehavarna måste då sälja till Kroenke vare sig de vill eller inte. Därefter är Arsenal Football Club helt och hållet Kroenke Sports Entertainments ägodel. Ingen annan kommer att äga en endaste aktie i klubben.

Men vad betyder då det här på sikt? Många ser detta som en katastrof som mer eller mindre omedelbart kommer att förgöra klubben, men personligen tror jag faktiskt inte att vi kommer att märka någon större skillnad. I alla fall inte än på ett tag.

Något Kroenke kan göra nu som han inte har kunnat göra tidigare är att göra klubben betalningsansvarig för de lån han har tagit för att köpa aktierna, precis som Glazer-familjen har gjort för sitt köp av Manchester United. Det finns alltså en risk att Kroenke i praktiken köper Arsenal för klubbens egna pengar. Om detta kommer att ske får vi se, och även om många verkar tro att det är exakt vad som kommer att hända så ska vi komma ihåg att Kroenke har under många år i egenskap av majoritetsägare kunnat besluta om att klubben ska införa aktieutdelning men detta har inte skett. De enda pengar Kroenke har fått ut under sina år utöver lön för att sitta i styrelsen är de två utbetalningar á ca tre miljoner pund som gjordes till KSE häromåret. Viktigt att komma ihåg är också att för att Arsenal ska kunna betala av hans lån så måste klubben dra in mycket mer pengar än den gör idag, annars kommer pengarna att ta slut.

Vad gäller att lägga över skulder på klubben har många också pekat på Manchester United som ett varnande exempel och menar att detta ska vara skälet till att de inte längre dominerar som de en gång gjorde, men här vill jag faktiskt hävda att det inte har något alls med saken att göra. Ja, Glazers har tagit ut enorma pengar från Manchester United, men de har också utvecklat deras kommersiella intäkter något oerhört och Manchester Uniteds problem efter Alex Fergusons pensionering 2013 har inte haft med pengar att göra utan att klubben har skötts tämligen dåligt på det sportsliga planet. Det maktvakum som uppstod när Ferguson lämnade, och det faktum att han lämnade efter sig ett lag som förvisso hade vunnit ligan men som var i stort behov av att byggas om, har varit mycket större faktorer än ekonomiska hinder. Inget lag i Premier League är ens nära de intäkter som Manchester United har vad gäller sponsorer (Manchester City räknas inte här eftersom deras “sponsorer” i stor utsträckning också är deras ägare). Och under Glazers men med Alex Ferguson kvar vann klubben Premier League flera gånger, Champions League en gång och FA-cupen ett par gånger. Ja, de vann väl förresten Ligacupen också tror jag - hur som helst var det inte precis så att deras dominans bröts i samma sekund som Glazers tog över klubben.

Här finns alltså en skillnad mellan Arsenal och Manchester United. Arsene Wenger må inte ha lämnat efter sig en trupp i toppskick, men absolut inte heller en trupp som behöver byggas om från grunden. Arsenal har i tillägg till detta sett till att redan innan Wenger försvann sätta en ny maktstruktur i klubben med Raul Sanllehi, Sven Mislintat och Huss Fahmy i spetsen. Arbetet med att ersätta Arsene Wenger sköttes mycket bra och effektivt och sommarens värvningar gjordes snabbt och beslutsamt, även om det förstås återstår att se om värvningarna blir bra även sportsligt. Det finns alltså anledning att tro att övergången till en ny manager (ja, Unai Emery har ju förresten inte ens titeln “manager” utan “head coach”) blir avsevärt smidigare för oss.

Kommer Stan Kroenke att kunna utveckla Arsenals kommersiella sida tillräckligt för att minska avståndet till klubbarna som just nu ligger före oss? Det är alltså fortfarande knäckfrågan, precis som det har varit mer eller mindre ända sedan han köpte sina första aktier. Risken finns självfallet för att han ska tömma Arsenal på pengar och sedan dra vidare, men den risken får ses som tämligen liten. Det skulle inte ens vara särskilt logiskt att göra det då han har betalat många gånger Arsenals årsomsättning för sina aktier och alltså skulle förlora enorma pengar på att göra så. Även om han så skulle låta varenda cent klubben drar in under ett år gå till honom själv och sedan försätta klubben i konkurs skulle han förlora långt över en miljard pund. Skulle han utifrån nuvarande intäkter ta ut betydande pengar skulle klubben rasa sportsligt och tämligen omedelbart generera mindre pengar så då förlorar han även då. Ska han kunna använda klubben som en inkomstkälla måste han således helt enkelt utveckla den och se till att den genererar mer pengar än den gör idag. Och en indikation på facit kommer vi nog att få relativt snabbt, vår deal med Puma är inne på sitt sista år och vad gäller tröjsponsor ligger vi långt efter i stort sett alla klubbar som vi tänker oss att vi ska slåss med högst uppe i tabellen.

So put your money where your mouth is, Stan. Visa oss att du menar allvar med dina ord om att du vill att klubben ska slåss om de stora titlarna. Nu har du absolut ingenting kvar att skylla på.