Medlemmar: 8858 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal föll ännu en gång på St Marys stadium.

Sviten tog slut på mardrömsarenan

sön 16 dec 2018 kl 17:19

Arsenals svit på 22 matcher utan förlust tog slut på St Marys Stadium. Southampton gjorde tre nickmål mot ett svagt Arsenal med uppenbara problem i försvaret.

Matchhändelser
Första halvlek
6: Guendouzi hittar Aubameyang i djupled och trots uppvaktning från en försvarare får Arsenalanfallaren iväg ett skott som går i bröstet på hemmakeepern McCarthy och ut till en resultatlös hörna.
14: Redmond försöker placera in ett skott från vänster innerposition. Leno räddar bollen till hörna. Oro på hörnan när Leno och Koscielny går på samma boll, men Southampton klarar inte av att skapa något ur situationen.
18: Arsenals försvar blir halvt bortspelet efter en kontring från hemmalaget. Armstrong kommer till avslut från relativt långt avstånd och Leno har inga problem att hålla bollen.
20: 1-0 till Southampton. Targett prickar Ings huvud med ett inlägg från vänsterkanten. Bollen hamnar kliniskt mellan Koscielny och Xhaka - Leno är chanslös på nicken.
23: Ings skjuter från distans och Leno räddar utan problem.
28: 1-1. Iwobi hittar Monreal som överlappar på vänsterkanten. Spanjoren slår ett inlägg till Mkhitaryan som skickligt placerar in sin nick i målvaktens vänstra hörn.
30: Aubameyang är bara en klockren försvarsbrytning från att göra 1-2 sedan Torreira sånär hittat honom framför mål.
40: Armstrong skjuter, eller snarare föser iväg bollen, mot mål. Leno hinner ta en fika innan bollen når honom.
44: 2-1. Ings gör sitt andra nickmål för dagen. Redmond chippar in ett inlägg där Ings går upp mellan Koscielny och Lichtsteiner och styr in bollen i krysset. Samtidigt tvingas Bellerin bryta matchen men Emery väntar med att genomföra bytet till halvtidsvilan.

Andra halvlek
46: Lacazette ersätter Bellerin och Arsenal ställer om till en fyrbackslinje med Xhaka och Koscielny som mittbackar.
47: Mkhitaryan skarvar fram bollen till Aubameyang som försöker peta bollen förbi McCarthy, man hemmamålvakten räddar.
51: Bednarek kapar Lacazette vid mittlinjen och får gult kort.
53: 2-2! Lacazette och Guendouzi vinner bollen utanför Southamptons straffområde och den går till Mkhitaryan som skjuter ett skott som via backen Vestergaard går i mål.
54: Aubameyang släpper bollen till Iwobi i straffområdet och mittfältaren försöker skruva in bollen i bortre krysset, men den går över.
60: Koscielny drar ner Redmond och tilldelas gult kort.
63: Long ersätter Redmond för Saints.
69: Iwobi passar in bollen framför mål där McCarthy når den framför Aubameyangs fötter.
70: Özil ersätter iwobi.
71: Armstrong tacklar omkull Lichtsteiner och får gult kort. Samtidigt ersätts Ings av Austin.
74: Lichtsteiner utgår och in kommer Maitland-Niles.
75: Hemmalaget har en boll över mållinjen efter att Leno gjort en jätteräddning på en nick efter hörna. Long petar in returen, men han stod offside i samband med nicken.
81: Arsenal kommer i en omställning där Guendouzi avslutar via en försvarare och bollen sånär går fram till Aubameyang, men gabonesen får bara tån på bollen och den går ut till inspark.
85: 3-2. Arsenal slarvar uppspelsfasen och Southampton kommer i en omställning. Long slår ett inlägg mot bortre stolpen som Leno försöker nå, men bara får fingertopparna på. Bakom honom står Austin och nickar in bollen i öppet mål.
93: Ett uddlöst Arsenal försöker pressa på. Ett inlägg når Guendouzi, men han kan bara styra bollen över.
94: Saints byter ut någon mot någon annan.
95: Long får gult kort.

Tre tankar om matchen
En ny förlust på mardrömsarenan
Att Arsenals svit på 22 matcher utan förlust skulle ta slut under det hårda matchandet i december var ingen skräll. Att den skulle göra det på St Marys var nästan väntat. Sedan Southampton gick upp till Premier League igen 2012 har Arsenal bara lyckas vinna en ligamatch här och inte ens Emerys förmåga att mjölka ur segrar efter en svag första halvlek kunde ge frukt idag. Det är märkligt att The Gunners efter en vecka där ytterst få spelare tvingades spela mot Qarabag inte såg vassare ut. Det var som att baksmällan efter Spurs och United fortfarande hängde kvar för jag vägrar tro att det är St Marys i sig som det handlar om. Nu måste Emery hitta ett sätt att få spelarna att ladda om - för om Arsenals ska nå en topp fyra-placering håller det inte att tappa poäng mot fler bottenlag.

Ett dåligt försvar
Arsenals försvarsspel har inte imponerat ens när Emery har haft alla tillgängliga den här säsongen. Med förstavalen Sokratis och Mustafi avstängda och med Holding borta resten av säsongen talade ingenting för att nödlösningen med Lichtsteiner, ringrostige Koscielny och Xhaka i en trebackslinje skulle lyckas bättre. Två typiska positionsmissar i första halvlek borgade för Southamptons ledning i halvtid och även om det blev bättre i andra halvlek var det här en försvarsinsats att glömma. Koscielny har gjort en imponerande resa för att ta sig tillbaka från sin svåra skada i maj och även om han är i tillräcklig fysisk form för att spela igen så är hans tajmning och känsla för positionsspelet helt enkelt inte där ännu. Han hade behövt fler veckor för att komma in i det igen - tyvärr fanns det inget val för Emery idag.

Mkhitaryan klev fram - var fanns Iwobi?
Emery fortsätter envist att ge Mkhitaryan och Iwobi chansen offensivt. Det är uppenbart att han ser något i dem när de på nytt fick chansen före Özil och Ramsey, men det är inte statistiken som talar till duons fördel. Innan dagens match hade de tillsammans bidragit med tre mål och fyra assist i ligan - och det är inte tillräckligt bra för två offensiva spelare i Arsenal efter snart en halv säsong. Nu klev Mkhitaryan äntligen fram och visade att han kan vara med och skapa mål och målchanser och det betyder att Emery får ytterligare ett vasst vapen offensivt, men Iwobi väntar jag fortfarande på. Att Ramsey, med ett mål och sex assist den här säsongen, fick tillbringa hela matchen på bänken är en gåta sett till Iwobis insats - inte är väl walesaren sämre än detta?

Spelarbetyg
19. Bernd Leno 4
Kunde inte göra så mycket på de två första målet, men på avgörande 3-2 är Leno helt borta. Han ser inlägget från långt håll och måste tajma sin utrusning mycket bättre. En matchavgörande miss.

12. Stephan Lichtsteiner 4
Har inte egenskaperna för att bidra med särskilt mycket offensivt i Arsenals spel. Känns inte helt stabil bakåt heller.

6. Laurent Koscielny 3
En direkt svag insats. Missar vid två av målen, och är feltajmad i det mesta. Är inte redo för Premier League-spel ännu.

34. Granit Xhaka 4
Den i backlinjen som kändes okej, men han kommer inte till sin rätt som försvarare. En nödlösning, som inte bör plockas fram alltför ofta.

2. Hector Bellerin 4
Kom aldrig in i matchen och tvingades kliva av med en förmodad lårskada strax före halvtid.

29. Matteo Guendouzi 5
Bidrog med vilja och fart på mittfältet, men offensivt är han uddlös och fick inte till det idag.

11. Lucas Torreira 5
Sliter sin vana trogen och visar ständigt god spelförståelse och tuffhet. Fler behöver lära sig om den inställningen i Arsenal.

18. Nacho Monreal 4
Kom inte med i spelet särskilt mycket. Fin assist till 1-1, men i övrigt blek.

7. Henrikh Mhkitaryan 5
Svårbedömd. Lyckades inte så mycket i en mot en-spelet, men gjorde två mål och visade att det lönar sig att skjuta.

17. Alex Iwobi 3
Var delaktig i 1-1-målet, men i övrigt hade han inte många rätt. Felpassningar, misslyckade dribblingar och ett evigt trippande på hälarna. Hur man nu gör det.

14. Pierre-Emerick Aubameyang 4
En sådan där insats igen. Lite feltajmad på inspelen framför mål och när han väl fick chanser saknades beslutsamheten i avsluten. Behöver hitta tillbaka till sitt effektiva skytte igen.

Inhoppare:
9. Alexandre Lacazette 4
Jobbade fram bollen till Mkhitarayans 2-2-mål, men måste bidra med mer mot ett lag av Southamptons kvalitet.

11. Mesut Özil 3
Ett meningslöst inhopp.

15. Ainsley Maitland-Niles 5
Gjorde en helt okej insats de få minuter han var på planen.