Medlemmar: 8836 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

22 ligamål blev det för Auba den gångna säsongen. 31 totalt.

Aubameyang om resan till toppen

ons 19 jun 2019 kl 12:38

Han vann skytteligan i Premier League - men Pierre-Emerick Aubameyangs väg till toppen har inte varit spikrak. Nu berättar strikern att han funderade på att sluta med fotboll som ung.

I ett längre snack med Arsenal.com, kallat "In my own words", berättar Pierre-Emerick Aubameyang om sin karriär. Han kom till Arsenal vintern 2018 och den här säsongen delade han skytteligasegern i Premier League med Mohamed Salah och Sadio Mane.
22 mål blev det för anfallaren.
- Jag har haft turen att spela med några väldigt bra spelare under min karriär och Lacazette är absolut en av dem. Förra säsongen var den första som jag spelade en hel säsong med en anfallare som honom och jag är väldigt nöjd med hur det fungerade. Samarbetet med honom hjälpte mig verkligen att vinna skytteligan förra säsongen. Det var ett tufft år, men jag hade chanser att göra mål för laget spelade bra. Såklart var de sista månaderna inte de bästa i Premier League, men sett till hela säsongen så jobbade vi hårt. Det betydde mycket att vinna "the Golden Boot". Jag är väldigt glad och stolt över det, speciellt att få dela det med Sadio Mane och Mohamed Salah. Jag gillar verkligen dem. Vi representerar Afrika så det är ett gott tecken för kontinenten.

Men Aubas resa har inte varit spikrak. Som ung flyttade familjen mycket och ett tag gick det så knackigt med både skola och fotboll att han funderade på att sluta.
- Jag spelade ofta på kanten och inte som anfallare. Jag har alltid varit kvick och alla sade till mig att jag var snabb, men när jag blev lite äldre, 15-16, tappade jag lite av snabbheten. Jag hade problem med knäna och kunde inte springa så fort som jag brukade så jag tappade kärleken till fotbollen. Jag hade ingen klubb och var inte i skolan. Jag var bara hemma och försökte vara positiv. Det var tufft på den tiden och jag funderade på att sluta.Men varje dag så tränade jag hårt. Jag vet inte varför jag gjorde det, men jag tänkte att jag måste köra hårt för man vet aldrig vad som händer.
- Sen, efter sex månader av hårt jobb, ringde min far och undrade om jag var redo att träna med ett lag. "Självklart", svarade jag. Det var då jag började träna med Bastia och från då startade min proffskarriär.

Sen bar det iväg. Via Milan till Dijon, Lille, Monaco, St Etienne, Dortmund och Arsenal.
Han säger själv att det var tufft i Lille och Monaco. Det lyfte i St Etienne.
Och innan han skrev på för Arsenal i januari 2018 var han sugen på ett annat tröjnummer än det han har idag.
- Jag har alltid gillat Arsenal för klubbens historia och spelare som Thierry Henry. Han är ett föredöme för anfallare och eftersom jag är snabb och gör mål så såg jag upp till honom. Han är anledningen till att jag tog tröja nummer 14. Men jag ville helt ärligt ha nummer 7. Men Micki hade redan tagit den. Så jag tänkte "varför inte följa en legendar?". Jag är stolt över att ha nummer 14 och jag hoppas kunna hedra det.