Medlemmar: 2003 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mustafi pratar ut med Der Spiegel

Mustafi: "Har blivit en måltavla"

tor 10 okt 2019 kl 15:08

Från förstahandsval till bänkad och satt på läktaren. Mustafi har sjunkit rejält i rankerna i Arsenal denna säsong. Och nu talar den tyske världsmästaren ut om sin tid och hur han mår.

Shkodran Mustafi såg ut att vara påväg bort från Arsenal i somras. Men när transferfönstret stängde så var tysken kvar i klubben. Tyskens karriär såg tidigt väldigt bra ut. Världsmästare med Tyskland. Värvad till Arsenal som den dyraste mittbacken i klubbens historia. Men det senaste året har vänt tvärtom. Ratad och hatad av fansen i Arsenal. Bortplockad från landslaget och numera minimalt med speltid. I veckan träffade Der Spiegel Mustafi, på en kebaberia i Norra London. Här är hela intervjun, översatt från tyska:

Spiegel: Mustafi, är du den näst sämsta försvararen i världen?

Mustafi: Nej, det tycker jag inte.

Spiegel: Den spanska tidningen "Marca" har nyligen gjort en undersökning om senaste årets sämsta spelare. Med 150 000 röster blev du tvåa, bakom Manchester Uniteds Phil Jones.

Mustafi: Jag skulle tänka på det, om det var en enkät från de bästa tränarna i Europa.

Spiegel: Undersökningen visar hur mycket ditt rykte som försvarare har fått lida. Vad har hänt de senaste månaderna?

Mustafi: De första två åren efter min flytt till Arsenal 2016 gick väldigt bra för mig. Jag såg mig själv som en bra spelare. Men strax efter julen 2018 kom en liten dipp. Jag har gjort några misstag och de har skapat en större röra än jag någonsin kunde tro förr.

Spiegel: Du menar 1-5 matchen mot Liverpool i slutet av December 2018?

Mustafi: Jag hade missat tre veckor med en skada och fick hoppa in och spela utan att ha tränat med laget för att tränaren behövde mig. I halvtid stod det 1-4, jag kände mig inte bra och hade skadat mig själv igen. Efteråt fick jag massvis med negativa kommentarer från Arsenalfans på Instagram och Twitter. Och artiklar skrevs där jag kritiserades hårt.

Spiegel: Du orsakade en straff, en försvarsmiss som blev en 2-3 förlust mot Crystal Palace - och det har varit mer misstag. På Twitter skrev någon "De spelade som på rullskridskor". På en Arsenal-fan sida krävde folk att du såldes.

Mustafi: Jag är självkritisk nog att förstå att jag gjorde dessa misstag. Jag kan också hantera tuff kritik. Men kritiken har eskalerat och blivit irrationell. Jag har blivit en måltavla. TIll slut fick jag även skit för en förlust när jag inte ens spelade.

Spiegel: En artikel skrevs i tabloiden "The Sun" i mitten av Augusti. Ett fan hade fotograferat dig framför deras buss vid Arsenal Stadium och skrivit på Twitter att blockerade vägen till pubben för Arsenal-anhängarna. Rubriken till artikeln löd "Blockdran Mustafi".

Mustafi: Det var kulmen av den här galenskapen. Jag var inte i truppen och ville se matchen. Påväg till arenan stannade jag snabbt och frågade en matchvärd om jag kunde köra igenom. Han sa åt mig att vänta en minut, och släppte sedan fram mig. Det är precis då det fotot togs. Men såklart har jag aldrig blockerat någons väg till puben.

Spiegel: Men det har även varit kritik mot dig från fotbollsindrustrin. Den tidigare Arsenal-spelaren och 1998-års VM vinnare Emmanuel Petit kallade dig "Kungen av misstag".

Mustafi: Det irriterade mig mycket. Det är en sak om fans eller media kritiserar dig. Men det är en helt annan sak när en före detta spelare, som vet hur svårt det kan vara ibland på planen, säger så. Jag förväntar mig att sådana spelare ska vara lite mer känsliga och inse vad deras hårda ord kan trigga igång. Förr kanske en sådan sak hade varit i tidningen en dag och sen är det borta. Idag är det på internet och det kommer att finnas med mig hela min karriär. En gammal spelare som Petit ska inte behöva göra ett namn för sig genom att säga så nedlåtande saker om nuvarande spelare.

Spiegel: Det finns en youtube-video, en fan-producerad samling av dina misstag i Arsenal. Den heter Mustafi must leave. Videon har setts 1,8m gånger. Har du sett den?

Mustafi: Nej. Jag måste också skydda mig från sådant.

Spiegel: Hur hanterade du detta?

Mustafi: Det fanns dagar då jag verkligen tvivlade på mig själv. Men någon gång insåg jag att jag är mentalt stark. Något min fru sa hjälpte mig mycket: "Om du verkligen var så dålig som folk säger, då hade du aldrig varit en VM-vinnare och Arsenal-spelare, något måste ha tagit dig hit. Efter det har det varit lättare att hantera det.

Spiegel: Du blev världsästare 2014, efter att ha fått en plats i turneringen då Marco Reus blev skadad. Efter det sa du, "Den svåraste delen av vårt jobb är att hantera känslor". Kan du det idag?

Mustafi: Det är fortfarande den viktigaste saken i fotboll. När det går bra är det viktigt att du inte flyger iväg. Så du kan inte helt njuta av det. När du är nere måste du vara försiktig så att du inte blir galen. Jag har känt på bägge sidor.

Spiegel: Som en professionell fotbollsspelare, är det bättre att inte tillåta några känslor?

Mustafi: Nej. Du måste lära dig att använda känslorna på ett korrekt sätt. När jag var uppe högt och flög försökte jag använda de positiva känslorna för att förbättra migsjälv. De inspirerar mig. Och nu när jag är nere, ska de negativa känslorna också motivera mig. Jag sa till migsjälv: Jag vill inte sitta i båset och känna mig skyldig mot mina kollegor. Det driver mig framåt också.

Spiegel: Hur gör du, som ett proffs, för att lära dig att hantera känslorna? Fick du psykologisk hjälp?

Mustafi: Nej. Jag kände att jag kan ta mig igenom detta själv. För mig hade det varit röda varningslampor om det här hade förstört mig så mycket att jag inte hade någon lust att spela längre. Om jag inte kunnat skratta på träningar. Men så var det inte. Jag fortsatte att ha vänner på jobbet. Och min familj hjälpte mig.

Spiegel: Uppfattas spelare annorlunda idag än de brukade göra?

Mustafi: Fotboll har blivit mindre human. Sociala medier har bidragit till detta, för vem som helst kan kommentera, utan riktiga namn. Människor kan spy ur sig sin frustration direkt till oss.

Spiegel: Som en spelare, får du också mycket bra av sociala medier. De kan framhäva sig själva och sina samarbetspartners där. Ni kan bli mer av ett varumärke.

Mustafi: Det är helt rätt. Men oavsett så tycker jag det finns en gräns. Om det inte längre handlar om sport, utan bara att misskreditera någon för att få fler likes, då har det gått för långt. Jag hoppas det kommer mer restriktioner i framtiden. Det som finns på internet försvinner inte. Och jag är orolig att det eventuellt kommer påverka mina barn.

Spiegel: Förolämpningar från fans, utallanden från din coach Unai Emery i somras att du borde lämna klubben. Och du är fortfarande en Arsenal-spelare. Varför?

Mustafi: I somras fanns tankar om att lämna klubben. Men det fanns inga möjligheter som passade för båda sidor. Arsenal lade även till några villkor för en potentiell övergång, trots deras uttalande. Och jag visste: nästa förändring är viktig för att börja skriva ett positivt kapitel i min karriär igen. Om jag flyttar någonstans där det inte riktigt passar, så ändras inte situationen så mycket. Så jag stannade. Jag är öppen för framtiden - även för Bundesliga.

SpiegelTyska landslaget möter Argentina i en vänskapsmatch på onsdag. De var inbjudna endast en gång efter Confederations cup 2017. Hur fungerar det där? Kommer Joachim Löw ringa och förklara varför han inte satsar på dig längre?

Mustafi: Jag fick ett telefonsamtal före VM 2018. Tränaren sa då att jag inte skulle vara med. Men det var redan tydligt för mig, för jag var inte inbjuden tidigare. Jag tar det heller inte för givet att jag kommer bli inbjuden. Det var ingen detaljerad konversation efter det.

Spiegel: Hade du önskat det?

Mustafi: Jag tycker om när människor säger till mig vad jag behöver förbättra. Men först och främst behöver jag få mer speltid i Arsenal. I Europa League och i Liga-cupen, spelar jag hela matcher och har inte släppt in ett enda mål. För mig är det en stråle av hopp om att saker kommer bli bättre. 

För er tysktalande finns hela intervjun här. 

Kommentarer

Bild för Alberto Hagund

.....

Once you're  a gunner // You'll always be a gunner.

Bild för Byarum

Tycker att många fans behandlat Mustafi väldigt illa. Han är ju ändå en av de våra,,, tror knappt ens att en Spursspelare blivit så illa behandlad av Arsenalfans de senaste åren. Här måste vi bli bättre. Vi kan och ska vara kritiska på såväl spelare som ledning på olika nivåer, men inte bedriva klappjakt på enskilda spelare. 

Bosse

Bild för Dosa

Ja artikeln säger det mesta, hur kan vi behandla våra egna på detta sätt? Mina slutsatser brukar oftast landa på ledarna, då det är dom som köper spelare, lägger upp taktik, ska utveckla dom. Går resultatet emot så är det tränaren och staben runt som ska bära huvudet. Individuella misstag kommer alltid ske. Mål i fotboll sker igentligen av två anledningar eller kombination av båda. Bra preatationer från motståndare eller av egna misstag. Vi som fans vill ju inget hellre än att laget vinner och begår färre misstag för varje år. Spelare som gör misstag vill inte göra det och ju mer kritik spelaren får från sina egna ju värre blir det med självbilden och ju sämre presterar man. 

Det är gandka enkelt igentligen stå bakom ALLA spelare så länge spelaren representerar klubben! Lite på att ledningen tar rätt beslut!

Bild för Lars Andersson

Vissa "fans" är så hatiska att de låter som Tottenham fans.

Jag är Arsenalfan från Piteå. Blev det då jag var i London på språkresa i början av 90 talet.

Bild för Dr PAW

Musse är väldigt oberäknelig och därför inte lämplig som försvarare. Han är iofs lika farlig framåt som bakåt vilket man ibland glömmer. Jag gillar hans attityd. Rock on, Musse!

Life and Arsenal are miracles enough.

Bild för Niklas Andersson 3

Eller så ser man det som att han kostade oss CL-platsen förra säsongen. Sällan skådat en så dålig inviduell insats.

Helt klart förtjänar han kritiken, att han nu går ut å lipar i media ser jag bara som svagt. Iväg med dig.

Bild för Bubba

Det jag ogillar med honom är, att när han gör sina horribla misstag så skyller han alltid på någon annan spelare eller målvakten och slår ut med armarna ... aldrig hans fel ... och har aldrig sett honom göra en pudel på plan och ta på sig misstaget som t.ex. AMN gjorde när han råkade göra självmålet ..

Bild för Ola Svärd

Niklas Andersson 3: Dummaste jag läst på länge. Finns ingen enskild spelare som ensamt orsakade kollapsen förra säsongslutet. Den får alla inkl ledarna givetvis ta. Mustafi är väl nr 4 eller 5 bland våra mittbackar och det är ju inte han som tar ut laget. Så tröttsamt med folk som tror sig kunna nåt om fotboll och måste hitta en syndabock. Nä, stå bakom och stötta de som har tröjan på sig. Rätt givet för de flesta supportrar.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Erik Skogsberg

Skönt att se att många ställer sig bakom Mustafi. Inget lag klarar sig med elva spelare och spelare kommar att göra misstag, vara ur form mm. Då om någon gång behöver de stöttning och inte jagas av en lynchmobb på läktaren eller i trygghet bakom tangentbordet. Vissa kan inte skilja på kritik och hat och uttryck om spelare som dödkött mm har jag inget till övers för. Hoppas på ett positivt supportande.

Bild för Andreas Näsström

Alla klubbar har eller har haft spelare som inte färgar. Bara för att man har på sig de finaste av färger betyder det inte att vi måste avguda och älska samtliga spelare. Mustafi är en spelare som chansar och stötbryter en hel del. När vi inte har någon som räddar upp situationen då det går fel, vilket det gör lite väl ofta, blir det väldigt uppenbart. Koscielny var en spelare som gjorde en hel del misstag i början och inte såg ut att räcka till riktigt. Men när han spelade med Mertesacker blev det till slut ett av ligans bästa mittbackspar av dessa, de kompletterade varandra riktigt bra. En positionssäker och smart och en snabb och rejäl.

Med det sagt - Mustafi kan säkert lyfta sig i rätt miljö. Tror dock inte vi har den och även ifall vi förbättrade omgivningen är jag ytterst tveksam till att det skulle räcka för att spela regelbundet i PL (och förhoppningsvis CL framöver). Han har fått mängder med chanser men har inte visat någon positiv trend under sina dryga 3 år hos oss. Början var väl okej men nej, det han har att erbjuda ser faktiskt inte ut att räcka

Bild för Elias
Niklas Andersson 3 wrote:

Eller så ser man det som att han kostade oss CL-platsen förra säsongen. Sällan skådat en så dålig inviduell insats.

Helt klart förtjänar han kritiken, att han nu går ut å lipar i media ser jag bara som svagt. Iväg med dig.

Håller med, en världsmästare, tjänar miljoner, han bara skyller ifrån sig och gestikulerar, är aldrig hans fel. Han förtjänar all skit, va en man och be om ursäkt någon gång istället för att gnälla i media. Visa på planen vad du går för istället, endast då kommer du vinna tillbaka majoriteten av fansens hjärta. Ödmjukhet i vissa situationer kommer man långt på. Individuella misstag sker naturligtvis i fotboll, men om man gör samma upprepade misstag gång på gång, då är man inte rätt man för jobbet.

Bild för Niklas Andersson 3

Din syn säger verkligen att du kan noll om fotboll. Om du tabbar dig gång på gång och gör matchavgörande misstag så ska du givetvis petas. Väldigt tydligt att du verkligen inte kan något om fotboll. "Stå bakom och stötta de som har tröjan på sig" skriver du, hade Emery tänkt som du så hade vi spelat championsship. Du borde inte heja på Arsenal, gå på en divison7 match istället för prestation verkar inte vara viktigt för dig. Herregud vilken idioti du visar.

Bild för Sral

Tröttsamt, Niklas. Bara för att någon (vem svarar du?) inte tycker samma som du kan han/hon "noll om fotboll". Du behöver förstå att man kan tycka olika i saker och lära dig att respektera det, för vad du skrev i ditt inlägg är mer idioti än vad du talar om. 

Bild för Elias
Sral wrote:

Tröttsamt, Niklas. Bara för att någon (vem svarar du?) inte tycker samma som du kan han/hon "noll om fotboll". Du behöver förstå att man kan tycka olika i saker och lära dig att respektera det, för vad du skrev i ditt inlägg är mer idioti än vad du talar om. 

Moralens väktare SRAL är i farten igen.

Bild för Sral

Elias, kolla på forumreglerna så ser du att det inte bara är jag. 

Att säga "du borde inte heja på Arsenal" till någon som har en annan åsikt är så mycket galet det kan bli.  

Bild för David Pearson

Något man verkligen måste ge Mustafi är att han verkligen kämpar för att få tillbaka sin plats. Av det man sett denna säsongen hoppas jag att han kan få en chans i ligan. Det är ofattbart att han blivit så hatad av många fans, då visar han ändå stor styrka och gjort det bra såhär långt på säsongen. Han har ändå mött Frankfurt som är klart bättre än Watford. 

Bild för Davidsson och Mannen

Det bästa här tycker jag är att Özil antingen håller på att somna eller just är på gång att äta upp sin egan jacka. Stort plus för bildvalet, Teo. Världsklass. 

Bild för Teo Rothman
Davidsson och Mannen wrote:

Det bästa här tycker jag är att Özil antingen håller på att somna eller just är på gång att äta upp sin egan jacka. Stort plus för bildvalet, Teo. Världsklass. 

Kul att se att någo uppmärksammar min konstnärliga talang :) 

Bild för Davidsson och Mannen

 

Teo Rothman wrote:
Davidsson och Mannen wrote:

Det bästa här tycker jag är att Özil antingen håller på att somna eller just är på gång att äta upp sin egan jacka. Stort plus för bildvalet, Teo. Världsklass. 

Kul att se att någo uppmärksammar min konstnärliga talang :) 

Ett magiskt ögonblick i Arsenal Swedens historia.