Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arsenal ta andra segern i ligan under Artetas ledning idag?

"Vi måste göra glappet mindre och mindre"

sön 16 feb 2020 kl 14:25

Omstart i ligan för Arsenal idag. Då pratar Mikel Arteta om vad klubben behöver göra för att ta sig tillbaka till toppen. - Det kommer krävas massor med beslut som blir rätt och massor med energi och engagemang, säger han.

Mikel Arteta ledde Arsenal första gången borta mot Bournemouth. Det är nästan två månader sedan. Många fans är positiva till spanjorens start i klubben - trots att resultaten inte riktigt kommit.
Efter två veckors uppehåll är nu ligan igång igen.
Och Arteta ser positivt på framtiden.
- Jag är övertygad om att vi kommer att göra väldigt bra saker tillsammans. Vi har alla ingredienser som behövs för bli framgångsrika och ta klubben framåt. Och att göra det på ett sätt som vi vill. Det är fantastiskt att se spelarna gilla det och de tror på de vi gör. Nu är det upp till oss att accelerera processen så mycket som möjligt, men genom att vinna så många matcher som möjligt.

Under sin korta tid som Arsenaltränare har laget tagit sig vidare i FA-cupen tack vare segrar mot Leeds och Bournemouth. I ligan har det blivit blivit en seger, fem kryss och en förlust så här långt.
- Det har varit mycket som är positivt. Jag har försökt övertyga spelarna att om vi jobbar på vissa saker på träningen så kommer det hända på matcherna och vi kommer göra mål från det. Det har varit några riktigt bra tillfällen som det med saker som jag bett dem göra. En del av vårt presspel har varit väldigt bra. Det beteendet fanns inte hos spelarna tidigare, framför allt att toppspelarna jobbade hem. Avstånden mellan oss och hur kompakta vi blivit är mycket bättre och även kroppsspråket under matcherna.

Att förbättra kroppsspråket är en del i den förändring av kulturen i klubben som Arteta jobbar med. Han kallar det ej förhandlingsbart.
- Det första var att förändra den kulturen, hur vi är mot varandra. Jag tror att vi ändrat energin i klubben. Jag tror att vi fått samman fansen och laget, vilket inte varit en enkel sak att göra. På spelarfronten så tycker jag att vi börjar se tecken på hur jag vill att laget spelar, hur vi ska uppträda, den typen av passion som spelarna behöver ha under min ledning.

- Det behöver vara ett långtidsprojekt. På kort sikt kan vi inte uppnå alla de sakerna som klubben behöver. Vi kan inte slåss mot toppklubbarna i det här landet och i Europa just nu, det är inte möjligt. Vi är alldeles för långt efter för tillfället och allt visar hur långt efter vi är. Vi måste göra glappet mindre och mindre. Men det kommer krävas massor med beslut som blir rätt och massor med energi och engagemang.

I den långa intervjun med Sky berättar Arteta hur och när han först började fundera på att bli tränare.
Men också vilken roll Arsene Wenger spelat.
- Det var när jag var korsbandsskadad i Everton (09/10) så började jag studera lite. Sen under mitt första eller andra år här som spelare så pratade jag med Arsene Wenger om det. Han tyckte att jag skulle börja ta kurser och jag gjorde det och började älska det mer och mer.
- Han har varit väldigt stöttande. Jag har en väldigt bra relation med honom. Han är en väldigt lugn person, väldigt reflekterande och väldigt, väldigt intelligent. Jag har lärt mig mycket från honom som spelare hur han hanterade människor och respekten han hade för spelet, hans värderingar, typen av spel han ville spela och meddelandena som han brukar skicka.