Medlemmar: 8917 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Sokratis firar 0-1.

Enkel seger - Arsenal i kvartsfinal

mån 2 mar 2020 kl 23:26

Enkel seger och avancemang i FA-cupen. Portsmouth lyckades inte sätta mot mycket när Arsenal slog sig vidare till kvartsfinal efter seger med 0-2.

Första halvlek:

Mike Dean är inte värst populär i Arsenal-kretsar. Och det var nog ett par av oss fan som rynkade på ögonbrynen när vi såg att han skulle döma. En match blir sällan bra när Dean håller i pipan. Mycket riktigt satte han sin prägel även på denna match, efter bara 15 minuter. Torreira har bollen på offensiv planhalva, försökte sig framåt och blev brutalt kapad av Bolton. Det finns nog domare som skulle kunna ge ett rött kort, men gult och frispark var solklart. Mike Dean friar helt. Lucas Torreira ligger och vrider sig i smärtor, blir utburen på bår och ersätts av Ceballos.

Rent fotbollsmässigt så var det mest Arsenal det handlade om. Sokratis slog en fin lång kross till Martinelli. Brassen drog sin gubbe, slog in den på Nketiah, men skottet blockerades till hörna. På efterföljande hörna är Saka otroligt nära att ta ledningen för Arsenal, men skjuter hål i luften när bollen kommer in längs backen.

Arsenal fortsatte att hålla boll i första halvlek, men utan att se ut att gå full gas framåt. Mike Dean fortsatte att göra det han kunde och störde Arsenal genom att ge Guendouzi ett gult kort efter att han, lite väl extravagant, placerat bollen på marken för en frispark. Benbrottstacklingar är OK. Överdriven bollplacering är gult kort.

Det såg ut som att första halvlek skulle sluta 0-0. Men Arsenal fick hörna i slutminuterna. Nelson misslyckades med det första inspelet, men fick en ny chans och hittade då Sokratis som gjorde 0-1.

Andra halvlek:

Arsenal fortsatte att dominera bollinnehavet i andra halvlek. Och det dröjde inte allt för länge förrän det stod 0-2. Nelson dundrade ner längs sin kant, spelade in Nketiah som petade in 0-2. Dubbla assist för Reiss Nelson, och Nketiah gör återigen mål för Arsenal. Nästan direkt efter målet var Willock nära efter att ha fått ett fint inlägg till sig från Martinelli.

Efter att Arsenal gjort 0-2 gick matchen in i någon form av dvala, där det mest såg ut som att bägge lagen ville att matchen skulle ta slut. Arsenal, med ett bollinnehav på 85% såg till att matchklockan gick - men att det knappt hände någonting. Bollen rullades mest fram och tillbaka på mittfältet, med ett par mindre försök att ta sig fram. Saka blixtrade till någon gång och sköt ett farligt skott som gick till hörna. Annars såg det mest bara stabilt och tryggt ut.

Efter 90+3 minuter blåste Dean av matchen. Och Arsenal gick välförtjänt och enkelt vidare till kvartsfinal.

Tre tankar om matchen:

Artetas bortafacit
Sedan vår kära spanjor tog över Arsenal så får man ändå säga att resultaten varit över förväntan. Från att vara en klubb i fritt fall så har det stabiliserats, börjat klättras och börjat prestera fina sviter. Arteta har faktiskt aldrig förlorat på bortaplan som tränare i Arsenal. Det är en ganska bra bedrift. Det har blivit en del kryss som vi fått erfara, men inga förluster. Ikväll så var den sviten aldrig hotad. Den här "kampen" får nog tillskrivas en av Artetas lättare matcher, för det var stor klasskillnad mellan Arsenal och Pompey idag.

Mike Deans uruselhet
Tänk att gå till sitt jobb, vara helt urusel, men ändå gång på gång få komma tillbaka - utan minsta lilla skit från chefen. Så verkar Mike Dean ha det på jobbet. Den engelske domaren har, så vitt jag kommer ihåg, inte gjort en enda bra match för Arsenal. Hans insatser kantas av märkliga domslut, av skandaler och otrevlig stämning. Men ändå får han såklart fortsätta döma, och fortsätter vara lika dålig. Idag blir Torreira brutalt kapad, tvingas bli utburen på bår och ser ut att vara ganska allvarligt skadad. Men domare Dean ger inte ens frispark för händelsen. Nej, nu vann vi med 0-2 och det var skönt. Inte ens Dean kunde stoppa oss idag, tack och lov.

Kanske kunde blåst på lite mer?
Reiss Nelson, Martinelli, Willock och Nketiah fick alla starta. Då tänkte man att det kanske skulle blåsas på lite framåt. Ett gäng ungdomar som väl alla troligtvis är rätt sugna på lite mer speltid och visa vad de kan. Men den här matchen tog aldrig riktigt fart på det viset. Även om Arsenal kontrollerade bollinnehav så fick vi inte se våra ungdomar i någon anfalls-bonanza - det blev mest rull i sidled mestadelen av matchen. Lite tråkigt, då jag tror på Nelson, Martinelli och Nketiah har en del mer att ge. Vi vann enkelt med 0-2 och det är det viktigaste. Men man kanske hade önskat lite mer fart från de som jagar speltid!

Spelarbetyg

Emiliano Martinez 6
Hade inte sådär överdrivet mycket att göra, stabil i luften när det kallades på honom.

Sokratis 7
Målskytt och trygg, även om greken återigen fick spela högerback.

David Luiz 6
Ingen vidare svettig kväll för brassen, som håller tätt tillsammans med sin nya kollega Pablo Mari.

Pablo Mari 6
Kändes lugn, stabil och orädd. Inte det bästa motståndet att bedömas mot - men såg klart spännande ut.

Bukayo Saka 6
Tog det lite lugnare, säker på order av Arteta med tanke på spelschemat och vår brist på vänsterbackar. Fint skott som kunde blivit mål.

Lucas Torreira -
Spelade för lite för att få betyg

Matteo Guendouzi 7
Bra insats av fransmannen som såg lite lugnare ut med boll, hade kontroll och stod för en fin insats på mitten.

Reiss Nelson 7
Två assist blixtrade engelsmannen till med, men inte så mycket mer. Fina inspel och bra fart.

Joe Willock 4
Knappt godkänd. Känns som att Willock inte riktigt platsar i Arsenal. Blev något bättre i andra, men jag är inte imponerad av Willock idag.

Gabriel Martinelli 6
Godkänd insats och borde kunnat få en assist med sig. Hotade längs kanten när bollarna väl kom dit.

Eddie Nketiah 6
Relativt dålig i första, sen gjorde han mål i andra. Inte så mycket mer.

Inhoppare:

Dani Ceballos 7
Stabil och trygg på mitten. Höll det lugnt och tryggt med Guendouzi, bra passningsfot idag.

Granit Xhaka - 
Spelade för lite för att få betyg

Ainsley Maitland-Niles -
Spelade för lite för betyg