Medlemmar: 4799 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

29 mål gjorde Auba. Han fixade dessutom FA-cupen till Arsenal.

Här är min topplista efter säsongen

mån 10 aug 2020 kl 10:52

Säsongen är avslutad. Matchbetygen är satta. FA-Cupen är firad. Nu återstår kanske den svåraste uppgiften, att sätta ett säsongsbetyg för spelarna.

Vecka ut och vecka in, med undantag från ett par matcher, har jag satt betygen här på sajten. En uppgift som både är väldigt lätt och väldigt svår. För det mesta är det magkänslan man går på, för man har ju inte all tid i världen att tänka över allt. Texterna ska gärna ut och publiceras så fort som möjligt, så någon vidare reflektion och djupgående analys hinner man sällan med. Det har hänt ett par gånger att man har sett repriser på matcher och märkt att, satan vad fel jag hade där - men det är lite charmen med det också. Det är lätt att följa magkänslan, men svårt att alltid pricka rätt.

Jocke sammanställde säsongens matchbetyg - och när han ringer och ber mig gissa vilken spelare jag har satt högst snittbetyg på så behöver jag tio gissningar. När jag sedan ser över listan med betyg är det en hel del man önskar att kommentera, för när jag i mitt huvud listar Arsenals fem bästa spelare i år så märker jag att snittbetygen inte alltid stämmer överens med säsongsbetygen.

Så här kommer det ni alla väntat på, topp fem:

1.Pierre-Emerick Aubameyang
Snitt 5,95, säsongsbetyg 8
Auba har öst in mål. Mer än någon anfallare i England, om man räknar alla cuper och turneringar. Skyttekungen gjorde 29 mål och tre assist – och inte minst sköt hem FA-cupen åt oss. Auba var bäst i Arsenal denna märkliga säsong. Solklar 8:a i betyg. Vart snittbetyget 5,95 kommer ifrån kan jag inte förstå. Kanske måste bli lite snällare nästa säsong?

2. Bernd Leno
Snitt 6,37, säsongsbetyg 7
Stod för ännu en fin säsong i Arsenal. Tråkigt att tysken blev skadad i slutet, men med tanke på den kvalitet som visat sig finnas i Martinez så gråter man kanske inte några stora floder. Bernd Leno räddade oss dock flertalet gånger denna säsong och presterade nästan alltid stabilt och säkert mellan stolparna. Här stämde betyget överens helt okej. 6,37 kan med lite kreativitet avrundas till 7.

3. Kieran Tierney
Snitt 6,37 säsongsbetyg 7
Vilken kanonsäsong vårt nyförvärv från Isle of Man har gjort. Tierney har visat sig vara en väldigt kompetent fotbollsspelare, och en ännu skönare profil. 23-åringen har inte bara varit den enda som tränat i kortärmat i snöstorm, men gled också in med en Tesco-påse istället för en dyr märkesväska. Det skulle inte förvåna mig om när säsongen 29/30 ska redovisas att Kieran Tierney var decenniets bästa värvning.

4. Emiliano Martinez
Snitt 6,65 säsongsbetyg 7
Jag minns en intervju med Martinez som publicerades i början av säsongen, om minnet inte sviker. Där pratade 27-åringen om hur hans vision var att ta över som nummer 1 i Argentina och i Arsenal. Det var nog inte så många som hörde det och faktiskt trodde på det. Nu är kampen om vem som ska bära nummer 1 i Arsenal i full fart. Man kan inte annat än att lyfta på hatten för Martinez som fick kastas in i hetluften när Leno gick sönder, och gjorde det med bravur. Räddningen mot Liverpool är en av de bästa som någonsin gjorts. Hatten av.

5. Granit Xhaka
Snitt 5,64 säsongsbetyg 7
Den här säsongen har varit en berg-och-dalbana. Inte bara för att Covid-19 infekterade världen, utan även för att Granit Xhaka har pendlat mellan att vara uträknad, utfryst till solklar och given. Från kapten till läktaren, från läktaren till kapten. Det var turbulent där ett tag. Fansen var missnöjda, Granit Xhaka visade vad han tyckte om det. Det var bråkigt, men sen reste han sig. Och som han reste sig. Xhaka har verkligen hittat rätt i Artetas Arsenal. Schweizaren känns given att ha kvar och starta varenda match för oss. Så betyget höjs både för den mentala styrkan som Xhaka visat, men även för de kvaliteter han visat på planen framåt slutskedet av säsongen.