Medlemmar: 8705 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arteta pratade mycket om de skrotade superligaplanerna på dagens presskonferens.

"Det här har visat fansens betydelse"

tor 22 apr 2021 kl 19:02

Mikel Arteta mötte media idag inför mötet med Everton imorgon. Men nästan allt handlade om de nerskjutna superligaplanerna.

Det var i söndags, efter matchen mot Fulham, som nyheten sipprade ut på allvar. Tolv europeiska toppklubbar skulle bryta sig loss och bilda en mer eller mindre stängd superliga.
Fansen rasade.
Alla gjorde det.
Och mindre änm 48 timmar senare hade alla de engelska klubbarna hoppat av och Arsenal fick be om ursäkt på sin hemsida.

Idag mötte Mikel Arteta media inför morgondagens match mot Everton - och mycket av snackade handlade förstås mycket om The Super League.
När fick de reda på att Arsenal signat upp för superligan?
- Jag fick reda på lite innan nyheten läckte ut. Sen bröt helvetet ut och världen reagerade på ett väldigt enhetligt sätt. Jag hade inte riktigt tid att tänka på det, reflektera, utvärdera eller något. För när det var ute så hade redan tsunamin kommit och det dödade det hela.

Arteta bekräftade att Vinai Venkatesham var nere på Colney och bad om ursäkt till alla ledare och spelare.
- Vinai pratade med mig och förklarade lite grann precis innan det hände, processen innan det offentliggjordes. Han var tydlig och transparent. Jag förstår varför vi inte kunde få veta. Vi var så klart inte med i beslutsfattandet och vi förstår varför.

Har någon bett om ursäkt till dig och spelarna?
- Ja. Det startade med Vinai och sedan ägarna och alla som var involverade i processen. Alla, med rätt intentioner att försvara klubben och sätta klubben i bäst position nu och för framtiden, men samtidigt acceptera som det blev skött har fått förödande konsekvenser och det var ett misstag. Jag respekterar det när folk har goda avsikter att göra det bästa för klubben. Men om det inte sker eller inte är rätt sak att göra så kan de stå upp och be om ursäkt. Jag talar för mig själv och jag tror spelarna och de andra ledarna och de som jobbar för klubben. Vi får acceptera det och gå vidare. Sättet som det har hanterats på internt är riktigt bra.

Arteta säger också att han pratat med "The Kroenkes". Och att de bett om ursäkt.
- Ja, absolut. Så klart har de det stora ansvaret för att sköta den här fotbollsklubben och det är vad de sagt. De bad om ursäkt för att de stört laget, för att inte ha möjligheten eller förmågan att kommunicera tidigare, på ett annat sätt och för att förklara anledningarna. De ville att jag skulle vidarebefordra meddelandet till spelarna. Det är att man kan kräva. Och det har gjort det och jag accepterar det.

Om den misstro som nu finns mellan klubbens fans och klubben säger spanjoren:
- Det här har lärt oss en stor läxa och det visar betydelsen av fotbollen i världen. Det visar att sportens själ finns i supportrarna. Under den här pandemin har vi försökt hålla i den här industrin utan fans på arenorna. När fansen kommit ut nu och snackat har man gjort det högt och tydligt. De har skickat det tydligaste budskapet som någonsin skickats ut i fotbollsvärlden. Alla klubbarna har gjort det rätta och satt det här åt sidan och lyssnat på sina fans. Vi måste lyssna på dem. Det lades ut och efter 24 timmar så begravde de projektet. Det är ett massivt statement i fotbollsvärlden.

Tyckte du att det var rätt att gå med i superligan?
- Jag visste ingenting om det. Jag blev informerad de senaste månaderna att det var konversationer. Men jag hade inga detaljer så jag kunde inte utvärdera eller ha en åsikt. Innan jag kunde läsa och förstå vad som hände var projektet redan dött.

Men han står bakom det alla fans menar är livsviktigt - att de som ska vara med en i viss turnering ska få vara det baserat på sportsliga grunder.
- Jag tycker att en turnering och möjligheten att få vara med ska baseras det man gjort på planen. Det kommer jag alltid tycka och försvara.