Medlemmar: 5419 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Ray Kennedy, här i Arsenaltröjan, avled idag, 70 år gammal.

Ray Kennedy har avlidit

tis 30 nov 2021 kl 16:48

Det är en sorgens dag. Ray Kennedy har avlidit, 70 år gammal.

Ray Kennedy kom till Arsenal som ungdomsspelare 1968. Året efter gjorde anfallaren debut i The Gunners mot Glentoran i Inter-Cities-Fairs-Cup. Under säsongen 1970/1971 när klubben vann dubbeln gjorde Kennedy det avgörande målet som säkrade ligatiteln.
Arsenal behövde spela 0-0 eller vinna mot ärkerivalen Tottenham Hotspur i den sista matchen på White Hart Lane för att säkra guldet. Pat Jennings, då i Spurskassen, hade gjort en rad bra räddningar och det var mållöst när klockan tickade mot 90.
I den 88:e minuten nickade Ray Kennedy, 19 år gammal, in 0-1 och grejade ligaguldet till Arsenal.

Kennedy gjorde 213 matcher för Arsenal och nätade 71 gånger. Han var med och vann Inter-Cites-Fair-cupen 1970 och Liga och FA-cupen 1971. I juli 1974 såldes han till Liverpool för £200 000. På Merseyside vann Kennedy ännu mer. Ligan fem gånger, Europacupen tre gånger, UEFA-cupen en gång och Ligacupen en gång.
I januari 1982 skrev han på ett fyraårskontrakt med Swansea City. Tanken var att han och John Toshack skulle vinna ligan åt The Swans, men så blev det inte och säsongen efter ramlade laget ner i Division 2. Kennedy bröt då kontraktet och skrev på för Hartlepool United hösten 1983. Sommaren efter lämnade han för att bli spelande tränare i cypriotiska Pezoporikos. Skador satte stopp för spel och i december återvände han till England och Ashington. Men hans sjukdom, Parkinson, gjorde att det bara blev sex matcher för Northern League-klubben.

Imorse avled Kennedy, 70 år gammal, efter att ha kämpat med sjukdomen ända sedan 1984.