Medlemmar: 4874 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Zinchenko pratar ut om kriget i Ukraina, Arsenals titelstrid och samarbetet med Arteta.

"Vi har vad som krävs för att vinna ligan"

sön 26 mar 2023 kl 16:58

Oleksandr Zinchenko har under sina åtta första månader i Arsenal hunnit med att göra avtryck både på och utanför av planen. Under landslagsuppehållet har ukrainaren gett en intervju där han delar sina tankar om situationen i hemlandet, firandet av segrar och Arsenals titelchanser.

Säsongen 2015/2016 spenderade Zinchenko i det ryska laget FC Ufa. Ukrainaren medger att han har fina minnen från den tiden, men efter Rysslands invasion av hans hemland är det en tid han försöker glömma.
- Om jag ska vara helt ärlig vill jag inte höra något om det landet. Varje dag dör en ukrainare på grund av deras handlingar.

Under söndagskvällen ställs Ukraina mot England i EM-kvalet. FA har valt att bjuda in ukrainska flyktingar och familjer som öppnat upp sina hem för de som flytt kriget att se matchen live på Wembley. Omvärldens stöd till Ukraina är något som inte gått Oleksandr omärkt förbi.
- Även om situationen påverkar mig varje dag så känner jag verkligen stödet från omvärlden. Ett minne jag alltid kommer bära med mig inträffade en månad efter Rysslands invasion. Två flickor i tioårsåldern kom fram till mig på stan och sa ”Vi är alla med er, vi ber för er och hoppas allt kommer bli bra”. Det visade att människor i alla åldrar berörs av vad som händer i Ukraina.

Zinchenko har under de 13 månader som gått sedan kriget utbröt verkligen använt sina sociala medier för att upplysa om vad som pågår i Ukraina, men har även stöttat hemlandet ekonomiskt och humanitärt. Han påpekar under intervjun att han även med sin fotboll hoppas kunna sprida glädje till sitt hemland.

Vid sidan av kriget i hemlandet har Zinchenko en titelstrid med Arsenal att fokusera på. Bristen på ledargestalter i Arsenal är något som diskuterats flitigt. Under säsongen har ukrainaren växt fram till en ledare både på och utanför planen men han insisterar på att omklädningsrummet är fyllt av ledare. Han väljer att peka ut Mohamed Elneny som en viktig kugge i lagbygget.

Att Arsenal skulle vara en titelutmanare redan denna säsong var det inte många som trodde när säsongen startade i augusti. Zinchenko och Gabriel Jesus anslöt från Manchester City under sommaren och deras intåg i laget har enligt många inneburit en ny kultur i omklädningsrummet. Ukrainaren menar att kvalitén alltid funnits där men att det var den mentala inställningen som behövde förändras.
- Redan från första dagen har jag känt att vi har vad som krävs för att vinna ligan. Jag var tydlig med att vi inte ska vara inställda på att jaga en topp fyra placering utan att vi har vad som krävs för att vara med och utmana om större saker än så.

Anledningen till att Zinchenko valde att ansluta till Arsenal kan stavas: Mikel Arteta. Spanjoren var hjärnan bakom beslutet att skola om ukrainaren från en offensiv mittfältare till inverterad vänsterback under deras tid ihop i Manchester City och Oleksandr öser lovord över sin tränare.
- Han har ett speciellt sätt att se på fotboll och är väldigt duktig på att hitta avgörande detaljer som hjälper oss att vinna matcher. Han är en vinnare och hans mentalitet har spridit sig i laget. Jag skulle inte vilja spela under någon annan tränare i Premier League.

Arsenalfansen har börjat tro att laget kan åstadkomma något stort denna säsong och det är något som Zinchenko märkt av. Att fira med supportrarna som samlats på The Tollington efter matcherna på Emirates är något som blivit en god vana.
- Jag har så mycket energi efter en seger och jag passerar puben på väg hem. Då känns det inte mer än rätt att vira ner fönsterrutan och skrika ut min glädje.

Vill ni läsa hela intervjun med Oleksandr Zinchenko finns den att läsa här.