Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Mo money, mo titles

Martin Palmér
ons 29 jan 2014 kl 11:50

Fakta

Tröjdealar
Real        £31m
Arsenal    £30m
Barca      £27m
United     £25,4m
Liverpool  £25m
Chelsea   £20m
City        £12m 

I veckan offentliggjorde Arsenal och Puma deras samarbete som innebär att Arsenal kommer bära Puma de kommande fem säsongerna. För besväret betalar Puma, enligt uppgifter, i runda slängar £30m per säsong. För att förstå hur bra den dealen är och hur stor summan är behöver vi sätta in den i något sammanhang. Den nuvarande dealen med Nike ger Arsenal ca. £7-8m per säsong, den nya dealen är alltså mer än en tredubbling av den nuvarande. Vad får andra lag i England då? De som får mest är United, de får £25,4m per säsong, tvåa är Liverpool med £25m, Chelsea kommer strax därefter på £20m och en bra bit därefter kommer City på £12m. Arsenal går alltså från att ligga en bra bit efter City på 4e plats till att ha den klart bästa dealen.

Nästa steg blir så klart att jämföra mot resten av europa. De som har den största dealen är Real som får £31m per säsong. Sen kommer Barca på £27m per säsong. Arsenal tar alltså steget upp till plats nummer två i europa, före Barcelona. När man betänker att vi har en deal på mindre än en tredjedel av Barca i dagsläget förstår man vilken game changer den här dealen är. Om inte för fotbollen i europa men definitivt för Arsenal som klubb. Exempel på andra storlags dealer är Bayern på £16m och Inter på £15m.

Det blir här tydligt hur mycket det betyder att kliva in som ett märkes stora affischnamn. Bayern är en klubb som är väldigt skickliga på det komersiella men när de hamnar hos ett märke med Real som huvudnummer går det helt enkelt inte att få lika mycket pengar. Hade Arsenal signat nytt med Nike hade vi säkert klivit upp kring £20m, men med United och Barca i samma märke hade det varit svårt att nå högre än så. Bytet till Puma var helt enkelt helt avgörande för att få en deal av den här storleken.

Barca, Real, Bayern, Inter, Chelsea och City har relativt nya dealer och de kommer inte omförhandlas på några säsonger. United och Liverpool kommer dock omförhandla till nästa sommar, vad de får då kommer att bli en bra indikation på hur väl den här dealen står sig. Men nog är det svårt att tro att United kan få så mycket mer än Barca?

Dealen med Puma är också en del i något mycket större. Arsenal har haft många långsiktiga kontrakt som tecknades för att säkra finansieringen av Emirates. Det har inneburit att medan konkurrenterna kunnat omförhandla sina avtal och stegvis fått mer och mer har vi stått kvar och stampat. Dock går många av de avtalen ut nu i sommar vilket gör att chansen nu finns att marknat öka intäkterna. Innan Puma dealen skrev Arsenal också på en förlängning med Emirates som innebar ungefär samma monetära ökning som Puma dealen. Tillsammans genererar alla nya avtal kring £70m extra per säsong jämfört med hur det ser ut idag, något som gör att Arsenal blir en av få klubbar med intäkter på över £300m.

Allt det här kan tyckas faktatugnt och ointressant för en fotbollsklubb, men vad det innebär är att Arsenal kan fortsätta vara ekonomiskt stabila samtidigt som vi kan värva en världsklasspelare per säsong. Det ger klubben ett helt annat läge när det gäller att konkurrera med de största. Vi kan börja betala ut höga löner om så krävs för att få en viss spelare. Vi kan lägga de där extra miljonerna i transfersumma om det som krävs utan att riskera att gå minus.

Det här är början på en ny era i Arsenal. Början på det Wenger jobbat så hårt för i nästan 15 år.

Kommentarer

Bild för Goonerik

Känns skönt med en rejält ökning som verkligen öppnar upp möjligheterna. Har ryktats om Uniteds nästa deal med Nike som ska vara väldigt stor men i nuläget kan vi inte jämföra oss med Manchester United på det planet. Men helt klart ett steg i rätt riktning och är garanterad att detta ger oss ökade möjligheter sportsligt mot tidigare!

Hoppas nu bara Puma leverar snygga matchtröjör också!

Twitter: Goonerik