Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

What’s the matter?

Martin Palmér
tis 18 feb 2014 kl 16:35

Arsenals mittfält såg under första halvan av säsongen till stora delar fantastiskt ut. Ramsey sprutade in mål framåt och det var stängt bakåt. Men den senaste tiden verkar detta som bortblåst. Målskyttet har stagnerat och det finns stora luckor bakåt. Vad är det som gått snett egentligen?

Det är lätt att peka på att Ramsey är skadad men är det verkligen så enkelt? Vissa har pekat på Wilsheres spelstil som problemet, men det tror jag inte på. Ramseys skada var troligen den utlösande faktorn. Men avsaknaden av honom är inte hela förklaringen. Det kan inte vara det. Ett mittfält med så många bra spelare kan inte vara så beroende av en spelare. Det finns med andra ord en underliggande förklaring. Arteta. Nu ska jag inte såga Arteta totalt. Han är en bra spelare, det är inte det som är problemet. Han har gjort ett kanonjobb som defensiv mittfältare för oss i över två säsonger, problemet är bara att han tappat fysiskt. Arteta är en bra spelare att ha i en trupp men han håller inte längre som förstaval på det defensiva mittfältet.

Ett förstaval på en position ska klara av att täcka upp för skillnaden mellan den ordinarie och ersättare när den ordinarie är borta. Arteta klarar inte av det. En snabb titt på resultaten när han spelat med någon annan är Ramsey visar vi bara vunnit strax över hälften av de matcherna. En till titt avslöjar att de han då splelat med presterar bättre med andra spelare än Arteta och relativt likvärdigt oavsett vem den andra spelaren är.

Slutsatsen vi landar i är att Arteta sökerligen är bra nog att spela för Arsenal även fortsatt, men att han inte längre håller som förstaval. Vill vi fortsatt utmana om titlar måste han ersättas med en spelare på Ramseys nivå. En spelare som kan täcka upp när Ramsey är borta och prestera på topp oavsett partner.

Kommentarer

Bild för Edwin Karolczak

Flamini?

Bild för Martin Palmér

Flamini vad?