Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Regeln om straff och rött kort är rätt

Martin Palmér
fre 21 feb 2014 kl 11:40

Wenger anklagas ofta för att misslyckas med taktiken, det kan man inte göra efter dårdagens match. I 30 minuter spelade vi vårt eget spel och matchade Bayern på alla sätt och vis. Sen kom utvisningen och det är inget man kan planera för. Jag har sagt att jag inte ska fokusera på matchrapportering och det tänker jag hålla. Därmed stänger vi den matchen här och går på det rubriken handlar om; mitt försvar av den mest bespottade reglen i fotbollsvärlden.

Till att börja med bör vi definiera vad det är vi pratar om. Debatten som sådan idag är om att straff och utvisning är ett för hårt straff vid berövandet klar målchans i straffområdet. Det finns även de som anser att det är en dubel bestraffning. Jag väljer att se detta som två separata frågor och bemöter dem därmed på det sättet.

Jag förstår varför de flesta ser det som en dubbel bestraffning. Det är trots allt en straff och en utvisning, ett plus ett blir som bekant två. Min ståndpunkt är dock att straffen i det specifika fallet målchansberövande inte kan ses som en bestraffning för laget som står för regelbrottet. Om en motståndare har ett öppet mål att bara raka in bollen i kan vi säga att det är mer eller mindre självklart att det kommer bli mål. Ponera vidare att du som försvara på något regelvidrigt sätt stoppar det. Om den enda konsekvensen av att du gör det är en straff, en klart sämre målchans en den du stoppade, har du då verkligen bestraffats? Den enda ditt regelbrott, som domaren dessutom såg och beivrade, resulterade i var ett försämrat läge för moståndaren. Ta Luis Suarez hands på mållinjen mot Ghana i VM 2010. Hade det enda som utdömts där varit en straff hade det varit möjligt att hävda att han till och med belönats för sitt regelbrott. Den slutsats jag drar är att det krävs en ytterliggare konsekvens än bara en straff.

I och med det kommer vi in på den andra frågan: är det ett för hårt straff? Nej, det tycker jag inte. En grund i fotbollens regler är att platsen för en förseelse avgör om det blir frispark eller straff och grovheten i regelbrotten avgör om det blir något kort och i sådant fall vilket kort det blir. Det är dock inte bara våldsamhet som straffas med kort, även spelförstörelse straffas på detta vis. Till exempel utdelas ett gult kort om en kontring stoppas regelvidrigt då du kraftigt försämrat moståndarnas läge. Detta eftersom de nu kan komma tillbaka hem med fler spelare, till skillnad mot ett regelbrott mot ett uppställt försvar där en frispark ofta till och med är ett bättre läge än det som fanns innan frisparken blåstes. Att stoppa en klar målchans anser åtminstone jag försämrar läget för anfallande lag klart mer än vid stoppandet av en kontring, om så är fallet innebär det att spelförstörelsen är klart grövre. Enligt det antagande vi gjorde om att grovheten avgör kortets färg måste då stoppandet av en målchans ge ett grövre kort än stoppandet av en kontring. Då den sistnämnda ger gult kan stoppandet av en målchans bara ge rött kort.

Det finns ett tredje perspektiv, nämligen att det anses förstöra matchen. Det argumentet ger jag inte mycket för. Syftet med reglerna är inte att säkerställa underhållningen i matchen, rättvisa bestraffningar måste prioriteras före.

Kommentarer

Bild för Andreas Andersson

Håller inte med. Men tänker inte ta det här.

Men om vi tittar på situationen i onsdags så tycker jag ALLT är fel där.
Jag tycker att det är straff. Jag tycker att ett gult kort kan vara lägligt. MEN inte ett rött kort.

Det är inget friläge, kontakten med Robben sker EFTER han har agerat och spelat bollen och om Woj inte hade rört han så hade han behövt sakta ner tiden som Max Payne om han skulle "raka" in bollen så där faller skiten. Det som är tokigt är att huvuddomaren verkar tveksam och rådfrågar hans tomte-nissar på linjerna och det är dom som säger rött. Så ska det heller inte vara. Detta ÄR stora matcher och jag tycker hellre man ska fria än fälla vid dessa tveksamma beslut. Det förstör inte bara denna matchen utan även returen. Plus att Woj är avstängd till returen och då kan inte Arsenal ställa upp med bästa lag. Ruttet och jag tycker att denna regeln skall skrotas och det är KVICKT!

Här är hela situationen med Robben och det är ju bara att konstatera att han ALDRIG skulle gjort mål om Woj missat han.  Robben

Styrelseledamot & webansvarig

Bild för Martin Palmér

Det var som sagt mer generellt för regeln än den specifika situationen.

En sak man skulle kunna ändra är dock avstäningar efter tekniska utvisningar och låta dem vara förbehållna övriga röda kort. Åtminstone när det handlar om dubbelmöten

Bild för FagerstaDG

Gillar inte heller regeln, då det snarare blir en trippelbestraffning som sagt.

Gällande frågan om han skulle gjort mål eller ej lär vi ju aldrig få svar på, men min åsikt är att han mkt väl skulle kunna gjort det. Han har farten med sig, och om inte Woj klipper benet så har han med sig farten. Men det är min högst personliga åsikt.

Quitters never win. Winners NEVER quit!

Bild för Christofer Olsson

Målchans och garanterat mål är ju två vitt skilda saker eller hur? Ifall du stoppar bollen medvetet med handen på mållinjen när den är på väg in i mål är det ju en annan sak än om någon fälls i straffområdet när han har målchans? 
Trevligt att du backar om din åsikt i alla fall. Jag respekterar den men håller som sagt inte med. Det är mer komplext än så du framför det enligt mig. 

Bild för Martin Palmér

För att det ska ses som målchans måste det väl ändå vara minst lika stor chans som från en straff. Åtminstone i närhete. Just exemplet jag tog var medvetet överdrivet för att tydliggöra min poäng, börjar vi diskutera mer gränsfallssituationer så är det svårare att förklara en ståndpunkt.

Bild för Christofer Olsson

Jag hör dig men håller fortfarande inte med. Vill fortfarande vidhålla att det är dubbel bestraffning och det tycker jag inte är en rimlig konsekvens av regelöverträdandet. Men du har absolut vissa poänger och det är nyttigt med andra åsikter än rådande konsensus.

Bild för Martin Palmér

Den naturliga frågan blir då vad skulle vara en rimlig konsekvens?

Bild för Christofer Olsson

Jag tycker straff och gult. Såvida inte tacklingen i sig är så ful att den ska rendera i rött.

Bild för Martin Palmér

Så det ska dömas att stoppa en kontring är lika allvarligt som att soppa öppet mål? För det är konsekvensen av det och det bör man vara medveten om. En ändring jag skulle kunna tänka mig är tex. att tilldöma mål istället för straff och sedan döma tacklingen för sig.

Bild för Christofer Olsson

Det är redan så du beskriver. En riktigt ful tackling kan ge ett gult som är like mycket värt som att någon tar av sig tröjan för att fira ett mål. Det är fortfarande nyanser inom varningssystem. Rött plus straff är för hårt.

Bild för Martin Palmér

Det exempel du tar är i två olika kategorier av varningar. Den ena är våldsamt spel den andra är någon form av utrustningsbrott. Jämförelser mellan dessa blir svåra. Precis som mellan spelförstörelse och andra kategorier

Bild för Nattefrost

I specifikt matchen mot Arsenal så är det inte rött kort. Precis som AA skriver så hade Robben aldrig gjort mål där.

Sen tycker jag att straff och rött kort på målvakten inte är en dubbel bestraffning, det är en trippel då laget som tappar målvakten även måste göra ett byte.
I Arsenals fall fick vi straff emot oss, Polen utvisad samt förlorade Cazorla.

Skitregel.

Bild för FagerstaDG

Samt att Polen blir avstängd.

Quitters never win. Winners NEVER quit!

Bild för Lars Lundstedt

Syftet med reglerna är inte att säkerställa underhållningen i matchen

Här har du faktiskt fel. Underhållningsvärdet är definitivt något som tas hänsyn till när det gäller regeländringar, tex den om att målvakten inte får ta upp bakåtpassningar med händerna. Bortamålsregeln i cuper infördes för att för många lag spelade defensivt på bortaplan. Tre poäng för seger infördes för att göra spelet mer offensivt överlag osv osv och faktum är att även regeln om målchansutvisning till stor del hade med underhållningsvärdet att göra när den infördes, det var helt enkelt för lätt att förhindra mål genom att dra ner en motståndare i friläge.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Martin Palmér

Det har du visserligen rätt i men de regeländringarna har egentligen inte skapat orättvisa, bortsett bortamålsregeln möjligen. Det sista du skriver tycker jag nog man dessutom kan tillskriva rättvisa enligt det resonemang jag förde genom bloggen. Hursom var snarast poängen med det stycket att jag inte tycker regler ska ta underhållningsvärde före rättvisa.

Bild för Corben

Se om situationen, Robben gör mål alla dagar i veckan där. Det här är ett fall till fall fall det här, hm.

Problematiken är ju att bedöma målchansutvisning, hur bra målchans ska det va? Özil har allt en ganska bra målchans om Boateng håller inne sitt ben.

Dubbel bestraffning, En fyrling skulle jag säga. Utvisning, straff mot sig, måste göra ett byte om det är keeper och sen blir han avstängd nästa match.

För hårt för den förseelsen, men Palmer snackar ju generellt så det är ju lite mer komplext.

Jayarse på twitter.

Bild för Alexander Larsson 2

Håller inte riktigt med. Först och främst blir det ett problem när anfallare söker straffen, för att det är mer värt än att göra mål.

Och din jämförelse med en vanlig kontring, där får du ju en frispark (där laget hinner hem), plus enbart gult kort. Enligt ditt resonemang borde ju isåfall det innebära rött kort, iom att det gula kortet enbart kompenserar det sämre läget? Och isåfall blir det ju ingen bestraffning (enligt resonemanget).

Bild för Alexander Larsson 2

Men i vilket fall som helst. Våra spelare måste fan lära sig att inte chansa i sådana lägen. Tycker det är ofta vi drar på oss straffar och röda kort i onödiga lägen. Att släppa in ett mål i det läget, hade gett oss en bättre chans att gå vidare.

Bild för gunsmoke

Jag har aldrig gillat regeln med rött kort och straff, men så länge den gäller får man väl förhålla sig till den. men tänk om man skulle införa regeln -att om straffen går i mål så verkställs inte utvisningen. man skulle också kunna införa hockeyregeln- om bollen går mot mål men en utespelare räddar den med en hands så dömmer man mål ändå och ingen utvisning.

Liknande med frilägesfällningar utanför straffområdet, man dömmer straff och ingen utvisning, regelbrott ska ju inte löna sig.

Dubbla bestraffningar är något som idag inte praktiseras i samhället., jag tänker på att ekobrottslinger som döms, de får antingen fängelse eller böter inte både och, vilket tidigare skett i Sverige.

Bild för gunsmoke

Jag har aldrig gillat regeln med rött kort och straff, men så länge den gäller får man väl förhålla sig till den. men tänk om man skulle införa regeln -att om straffen går i mål så verkställs inte utvisningen. man skulle också kunna införa hockeyregeln- om bollen går mot mål men en utespelare räddar den med en hands så dömmer man mål ändå och ingen utvisning.

Liknande med frilägesfällningar utanför straffområdet, man dömmer straff och ingen utvisning, regelbrott ska ju inte löna sig.

Dubbla bestraffningar är något som idag inte praktiseras i samhället., jag tänker på att ekobrottslinger som döms, de får antingen fängelse eller böter inte både och, vilket tidigare skett i Sverige.

Bild för Hakim Korselius

Varför inte döma frilägesutvisning om förseelesen händer utanför straffområdet och bara straff om det händer i? Sen avgörs bara färgen  om det är rött eller inte beroende på hur grov förseelsen är som tidigare kommentarer är inne på.

Bild för Martin Palmér

Konsekvensen av det blir att firläge anses mindre farligt i straffområdet än utanför. Vilket vore helt befängt

Bild för gunsmoke

Jag är mer inne på att mål i baken skapar en vilja att anfalla, därav frilägesstraff, utvisning blir en lång trist handbollsmatch. Självklart ska färgen på kortet avgöras av förseelsens grovhet i straffområdet och vid friläget, man ska ju inte sparka benen av motståndarna och klara sig utan utvisning.