Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

The future is bright

Martin Palmér
tis 4 mar 2014 kl 17:11

Idag meddelade Arsenal att Per Mertesacker och Tomas Rosickys har skrivit nya kontrakt. I Rosickys fall kan vi nog anta att det handlar om ett eller två år till för en trotjänare. I Mertesackers fall är det mer sannolikt ett längre kontrakt med en liten löneförhöjning. Kontrakten visar att vi ändrat vår approach. Äldre spelare är dyrare i förhållande till prestation än yngre spelare och med en tidigare pressad ekonomi var det en förutsättning att använda sig av billigare spelare. Att byta ut de äldre etablerade spelarna på nedgång mot yngre förmågor på uppgång var därmed ett sätt att hålla uppe kvaliteten på laget. De nya kontrakten visar att vi frångått den taktiken och istället behåller erfarenhet i laget till ett högre pris. För att klara av att utmana om ligatiteln är det en förutsättning att behålla den erfarenheten. Det bidrar även till en bibehållen stabilitet i laget, något som varit en stor del i årets framgångar.

Med det i åtanke är det fantastiskt kul att höra ryktena om Aaron Ramseys nya kontrakt. Han kommer vara en absolut nyckel till en potentiell framgångsera för klubben. Flera andra nyckelspelare har redan förlängt och nu väntar vi bara på resterande delar. Rykten om att förhandlingar inletts med Cazorla om en förlängning är välkomna. Sagna vore bra att få till en lösning med men det är inte livsviktigt. Ett nytt kontrakt för Wenger är självklart också något som krävs för bibehållen stabilitet. De sista pusselbitarna för ett lag som kan nå hela vägen och inte bara utmana tre fjärdedelar av säsongen kommer förhoppningsvis i sommar i form av riktigt spetskompetens. Var exakt den kommer spelar mindre roll. Men givet att vi har ett mittlås i världsklass, en stabil målvakt samt världsklass på två av tre mittfältare bör det vara förstärkning av anfallet centralt och på kanterna samt det defensiva mittfältet som skulle ge störst förbättring.

Spelarmaterial är dock inte nog för att bygga ett vinnande lag, det behövs en vinnarkultur också. Det finns flera exempel på betydelsen av att få en titel, även om titeln i sig inte är speciellt stor. Uniteds senaste framgångsera med Ronaldo och Rooney inleddes med en ligacupvinst efter några års titeltorka. Citys nuvarande era startade med en FA-cupseger. Av den anledningen är matchen mot Everton på lördag viktig att vinna. FA-cupen är, efter förlusten mot Stoke, den sista realistiska chansen på en titel i år. Att vinna den kan lyfta laget de extra procenten genom att skapa en vetskap bland spelarna om att de faktiskt kan vinna. Det är som Wenger en gång sa; om du inte tror att du kan göra det är du chanslös.

Kommentarer

Bild för Edwin Karolczak

Skönt med lite optimism i detta mörker, det behövs!

Bild för gunsmoke

Kul att du är positiv Martin, men så positiv som att hitta ett års uppehåll (2005) i Man U titeltagande och sedan påtala att de startar en ny framgångsera 2006, det är positivt. Jag tycker inte att det går att jämföra dagens Arsenal med MU 2006. MU bestod 2006 av en 100-%ig vinnarmentalitet (många spelare hade 7-8 titlar). 

Handen på hjärtat, i dagens Arsenal så ser jag en 100% avsaknad av vinnarmentalitet. Lite svårt att då börja tala om ljus framtid tycker jag, när det känns tvärtom. Jag känner mer att hela klubben måste rekonstrueras. Vi har alldeles fel spelartyper för att försöka spela den här fotbollen, både fysiskt och mentalt. Spelarna behöver inte vinna något av värde, huvudsaken är att vi blir minst fyra i PL. Våra ägares signaler är desamma. Coacherna har glömt hur segerns sötma smakar, och hur man förmedlar att framgång kostar smärta och åter smärta.

När en sådan kultur börjar slå rot för att sedan spira och blomma ut, då får vi hålla till godo med den här typen av spelare, de som vet att i Arsenal vinner man inget, men man tjänar ruskigt bra utan att behöva ta i jämt. 

Så nu är vi där, med en ekonomisk vinstmaskin som är den enda storklubben i världen som är helt självgående utan sugardaddys od, men som saknar kultur i att vinna och det känns som att klubben verkar hyfsat bekväm med läget. Om det inte blir någon titel denna säsong så kommer Wenger att vara den Arsenalmanager som suttit längst utan titlar, samt att perioden 2005-2014 kommer att bli Arsenals näst längsta titellösa period i historien sedan vår första titel 1930.

Det finns en likhet med MU i dagens Arsenal, det var det MU som under slutet av 70-talet och början av 80-talet, gick under namnet The social club of Manchester, spelarna tjänade med den tidens mått mätt mycket och det var inga direkta krav på spelarna. Populära var MU i vissa spelarled fram till det att Alex F kom och började städa upp i klubben.

Fortsätt och var positiv Martin, det är starkt, för själv börjar jag likna djävulens advokat, vilket känns sisådär.

Bild för Martin Palmér

Visst, det var inget långt uppehåll i titlar för United men det var inte poängen. Det var en ny stomme som skulle vara den bärande mot titlarna och de var inga vana vinnare.

"Spelarna behöver inte vinna något av värde, huvudsaken är att vi blir minst fyra i PL. Våra ägares signaler är desamma." Där är du ute och cyklar. Det var kravet tidigare år, eftersom vi inte hade resurserna att utmana på riktigt. Då var det viktigaste att hålla sig kvar i CL tills de ekonomiska musklerna var tillbaka. Nu är de det och det kommer vi se i sommar.

Vi må inte ha vunnit något sedan 2005 men att hålla sig kvar i CL samtidigt swom vi byggde en topparena kommer om 10-20 år ses som en större prestation än någon enstaka ligatitel. Vi kommer se det när lag som Liverpool och Tottenham ger sig in i liknande projekt, något de skjutit på eftersom de är skrämda av storleken på den typen av projekt.

Sen är jag lite nyfiken på hur du kan veta så mycket om vad coacherna förmedlar....

Bild för B-G

RVP är en spetskompetens att räkna med i sommar.
Hoppas dock vi inte nöjer oss med honom som enligt uppgifter är överens om en återkomst.
 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Jag kan nästan äta upp min hatt (jag har ingen hatt) om RvP kommer tillbaka