Medlemmar: 8858 st.
Visa menyn

Spelarna vi borde värva i sommar

Martin Palmér
ons 4 jun 2014 kl 11:59

I mitt förra inägg gick jag igenom läget inför transferfönstret. Jag tittade på truppen, vilka behov som fanns och vad vi hade för begränsningar att förhålla oss till. Därefter kategoriserade och prioriterade jag de olika behov. I dagens inlägg ska jag, som utlovat, istället fokusera på vilka spelare som vi bör värva för att uppfylla dessa behov. Utgångspunkten blir dels de begränsningar jag tog upp i förra bloggen och de prioriteringar jag gjorde där samt dels en budget jag anser vara realistisk kombinerat med uppskattade transfersummor.

Vi börjar med att friska upp minnet lite. De behov jag konstaterade i föregående inlägg var två målvakter, en mittback, en högerback, en defensiv mittfältare, en ytter, vänster förslagsvis, och en central anfallare. De begränsningar vi har är att med dagens trupp har vi utrymme för sju spelare som är födda 1992 eller tidigare varav minst två måste vara home grown. De prioriteringar jag gjorde vara att en central anfallare är den position som borde få mest resurser och är tidskritisk. Lika tidskritiskt är en högerback och en målvakt, de är inte lika resurskritiska då de inte behöver vara spetsspelare. Defensiv mittfältare ansåg jag vara mindre kritiskt, om än viktigt, men där är kvaliteten viktigare och bör därmed få mer resurser. En mittback och en tredje målvakt behövs också, men dessa spelare kommer knappt få spela och bör inte få speciellt stora resurser, i händelse av att Vermaelen lämnar ändras självlart situationen för mittbacken. Slutligen har vi vänsteryttern, den positionen ansåg jag vi kan vänta med om inte rätt spelare dyker upp och vi kan värva honom utan att påverka övriga behov för mycket, kvaliteten på den spelaren måste dock vara väldigt hög, en breddspelare räcker inte. Jag presenterade även en alternativ strategi där en back up anfallare köps och resurserna istället läggs på en ytter av toppklass, beroende på utbudet på marknaden kan det vara ett bättre alternativ.

Det var en snabb tillbakablick på de förutsättningar vi har. Det jag nu ska försöka analysera är alltså vilka spelare vi borde fokusera på för de olika positionerna. För att välja mellan dem har jag uppskattat vilka summor de kommer kosta, summorna är inget facit utan en sammanvägd bild av vad som rapporteras och vad jag tror den säljande klubben vill ha. Budgeten för att köpa in dessa spelare har jag uppskattat lite på samma sätt, de summor vi rapporteras ha plus en stor matsked salt. Det resulterar i att jag sätter budgeten till £70m med möjlighet att stiga ca £10-15m för rätt spelare. Den summan känns realistisk givet det vi la på Özil ifjol och den klart förbättrade ekonomin klubben har från och med i år. De extra pengarna kommer ur samma tänk. Wenger visade med sitt köp av Özil att han kan spendera stort och gå över budget för rätt spelare. Jag försöker ta hänsyn till lönespann också, jag tror inte vi kommer ta in mer än två max tre spelare med hög lön. Med det sagt så kör vi!

Målvakter
Det har pratats om en del målvakter den senaste månaden. Det första namnet som kom upp var väl Kasper Schmeichel, men har har, vad jag förstått, skrivit på ett nytt kontrakt med Leichester i dagarna och är inte längre ett alternativ. Det finns dock andra gratisalternativ på marknaden som inte alls är dåliga. David Ospinas, Colombias landslagsmålvakt, kontrakt går ut i sommar och han vill inte förlänga. Costel Pantillimons kontrakt med City gick visserligen inte ut men klubben har valt att släppa honom. Utöver dessa finns två målvakter som inte är gratis men som kan komma för ett hyffsat pris givet att deras klubbar åkte ur, John Ruddy främst men även den något dyrare David Marshall. Min gissning är att båda ligger någonstans mellan £5-10m. Vi har även blivit länkad till Peter Cech, men det ser jag som väldigt osannolikt. Mourinho ville inte ens låna ut Demba Ba och nu skulle han sälja sin förstemålvakt till oss? Som tredjealternativ får vi inte glömma en sådan som Damian Martinez, han är inte redo att vara back up än men som tredjealternativ håller han. Dessutom är han home grown. Där bakom finns även Matt Macey.

Efternamn Förnamn Ålder Pris Lönenivå Home grown U21
Schmeichel Kasper

27

0

medel Ja Nej
Ospina David

25

0

medel Nej Nej
Martinez Damian

22

0

Låg Ja Nej
Macey Matt

19

0

Låg Ja Ja
Pantilimon Costel

27

0

hög Nej Nej
Marshall David

29

10

medel Nej Nej
Ruddy John

27

5

medel Ja Nej

 

Mittback Det finns många alternativ här. Valet beror helt på Vermaelens vara eller inte vara då det avgör om det är en tredje eller fjärde mittback vi letar efter. Steven Caulker har en grym säsong bakom sig i Cardiff och sägs ha en klausul. John Stones har imponerat för Everton. Vi har kopplats till Anderlechts Kouyaté och Basels succéman Fabian Schär. Främst Schär och Caulker är väldigt intressanta, engentligen stones också men det lär inte vara aktuellt efter bara ett halvår i Everton. Schär skulle kosta någonstans kring £8m och Caulker något liknanade. Jag vill också slå ett slag för Lyons Samuel Umtiti, en väldigt ung och bra mittback som inte heller skulle kosta skjortan. Ett dyrare alternativ skulle vara West Hams Winston Reid och två dark horses kan vara Lilles dansk Simon Kjaer och Ajax Joel Veltman. Matthias Ginter verkar förlorad och Stefan de Vrij inte längre intressant.

Efternamn Förnamn Ålder Pris Lönenivå Home grown U21
Ginter Matthias

20

12

låg Nej Ja
de Vrij Stefan

22

8

låg Nej Nej
Kjaer Simon

25

10

medel Nej Nej
Veltman Joel

22

12

hög Nej Nej
Caulker Steven

23

8

hög Ja Nej
Stones John

20

12

medel Ja Ja
Umtiti Samuel

21

9

medel Nej Ja
Schär Fabian

23

8

hög Nej Nej
Kouyate Cheikhou

25

6

låg Nej Nej
Reid Winston

26

11

hög Nej Nej

 

Högerback
Det är väl klart redan va? Om vi ska tro Serge Aurier själv så är det det, men det verkar vara en bit kvar även om det är nära. Aurier kostar ca £8m. Alternativ om det inte går i lås kan vara Newcastles Mathieu Debuchy och Southamptons Callum Chambers. Debuchy är rutinerad och kommer troligen starta före Sagna i sommarens VM, han kan gå in direkt och prestera utan att egentligen äventyra Jenkinsons framtid. Chambers är på andra sidan skalan. Han är tre år yngre än Jenkinson och behöver tid att utvecklas än. Aurier är någonstans där i mellan. Andra alternativ kan också vara Chambers klubbkompis Nathaniel Clyne och den klart dyrare Seamus Coleman.

Efternamn Förnamn Ålder Pris Lönenivå Home grown U21
Chambers Calum

19

15

medel Ja Ja
Aurier Serge

22

10

medel Nej Nej
Coleman Seamus

26

20

hög Nej Nej
Debuchy Mathieu

29

13

hög Nej Nej

 

Defensiv mittfältare
Drömmen, som vi nog alla har, är så klart att Javi Martinez inte ingår i Pep Guardiolas planer i Bayern München. Det verkar dock osannolikt, men drömmen kvrstår. En annan fantastisk spelare skulle kunna vara William Carvalho, han har dock en viss välkänd agent så det lär inte bli en lätt deal.  I den mer realistiska kvadranten sticker främst två namn ut, Lars Bender och Morgan Schneiderlin. En outsider kan vara Ajax holländare Daley Blind. Ilkay Gündogan kan vara ett alternativ, men frågan är hur han skulle klara defensiven. Dessutom är han skada ett bekymmer. Portos brasse Fernando ryktas flitigt till City, om den dealen inte går i lås är han en bra möjlighet. När vi ändå är inne på brassar ska vi inte glömma en av förra årets stora sagor, Luiz Gustavo. Hans val av Wolfsburg hade sannolikt mycket att göra med sommarens VM, men med det ur bilden kan en flytt från Tyskland vara mer lockande. Hans lön i erkänt frikostiga Wolfsburg kan dock bli ett problem.

Efternamn Förnamn Ålder Pris Lönenivå Home grown U21
Schneiderlin Morgan  25

20

medel Nej Nej
Carvalho William  22

35

hög Nej Nej
Fernando -  26

25

medel Nej Nej
Gundogan Ilkay  23

30

medel Nej Nej
Blind Daley  24

15

medel Nej Nej
Bender Lars  25

20

medel Nej Nej
Martinez Javi  25

40

hög Nej Nej
Gustavo Luiz  26

20

hög Nej Nej

 

Ytter
Det pratas så klart mycket om Carlos Vela, och konstigt vorde det väl annars med den klausulen. Senaste är att han ska träna med Arsenal i sommar och klubben ska försöka sälja honom om de inte tror han klarar av steget till PL. Något det också pratas om är att vi ska vara efter hans klubbkompis Antoine Griezmann, en mycket spännande ytter, och att ett borttagande av Velas klausul skulle ge oss en rejäl rabatt på priset. Barcelona verkar ha en brandrea i sommar och det är främst två spelare vi borde ha på vår radar, Pedro och Alexis. Det finns vissa teorier om att Alexis skulle fungera som central anfallare också, jag är nog av den åsikten att han är bäst på kanten och iunte tillräckligt klinisk för att vara anfallare. Dessutom är hans längd ett frågetecken. Drömalternativet på kanten är för min del Marco Reus, han har en klausul för nästa sommar men skulle kunna köpas för stora pengar i år. Sen har vi så klart Julian Draxler, han lär dock bli kvar i Schalke och gåt till Bayern nästa sommar som en del i en föryngring av laget.

Efternamn Förnamn Ålder Pris Lönenivå Home grown U21
Griezman Antoine  23

25

medel Nej Nej
Rodriguez Pedro  26

22

hög Nej Nej
Vela Carlos  25

3

medel Ja Nej
Sanchez Alexis

20

20

hög Nej Nej
Reus Marco

25

35

hög Nej Nej
Draxler Julian

21

37

medel nej Ja

 

Anfallare
Så har vi kommit fram till den del alla väntat på. Grädden på moset, anfallarna. Det pratas om många namn, men få håller tillräcklig klass för att motivera den investering en anfallare av hög klass innebär. Mario Mandzukic är en sån spelare, det finns stora frågetecken kring hur han skulle passa in. Jackson Martinez en annan med skyhög prislapp men som bara spelat i Portugal, dessutom har han tidigare nämnda agent vilket kan bli problem. Karim Benzema och Mario Balotelli har varit i fokus av och till hela våren, de känns mer dynamiska och passar troligen bättre i det spel vi spelar. Frågetecken för Balotellis attityd. Det pratas om en del talanger också, i vissa kretsar är Michy Batshuayi väldigt populär men han verkar vara nära Swansea. Alvaro Morata är en annan, men han ska inte längre vara aktuell då Real krävt att få in en återköpsklausul vilket Arsenal med rätta vägrat. Romelu Lukakau har en bra säsong bakom sig, men den dealen kan bli komplicerad på grund av en viss herr Mourinho. I Premier League finns också Loïc Rémy som ett budgetalternativ, han skulle kunna fungera med ett köp av en ytter i världsklass. Slutligen vill jag slå ett slag för Guiseppe Rossi som var ruskigt bra i Serie A tills han skadade sig, en underskattad anfallare skom skulle kunna passa utmärkt i Arsenal.

Efternamn Förnamn Ålder Pris Lönenivå Home grown U21
Mandzukic Mario  28

20

hög Nej Nej
Batshuayi Michu  20

12

medel Nej Ja
Rossi Giuseppe  27

20

hög Nej Nej
Martinez Jackson  27

35

hög Nej Nej
Lukaku Romelu  21

20

medel Nej Ja
Morata Alvaro  21

20

medel Nej Nej
Rémy Loïc  27 

15

medel Nej Nej
Balotelli Mario  23

25

hög Nej Nej
Benzema Karim  26

30

hög Nej Nej

 

Alternativen är presenterade, kvar är det bara att välja. Till att börja med ser jag Aurier som ett självklart val. En riktigt bra spelare, till ett riktigt bra pris, som vill komma och spelar på en position vi behöver en ny startman. Han kan dessutom täcka upp på mittbacken likt Sagna vilket gör att vi endast behöver en ny mittback om Vermaelen lämnar.

På målvkatssidan ser jag det som självklart att låta Martinez eller Macey vara tredjeval, beroende på vem vi lånar ut. Som andraval tycker jag båda de målvakterna som är gratis håller tillräcklig kvalitet, Ruddy eller Marshall bör endast köpas om vi har pengar över.  Därmed väntar vi med det valet.

Med de självklara billiga alternativ klara är nästa post att tillsätta anfallare, valet här kommer att påverka den budget vi har kvar till resterande spelare. Jag har vägt av och till om jag tycker det finns tillräckligt med värde i anfallsmarknaden i år. Jag är lite tveksam till det, frågan är om inte Pedro är den spelare som ger mest värde i dagsläget. Samtidigt kan en anfallare av högsta klass erbjuda väldigt mycket. Alexis Sanchez är en annan möjlighet, han kan spela på båda positionerna men utgår från höger. Dessutom kan han vara väldigt ojämn. Mitt val blir att satsa på Pedro som jag tror kan fungera sagolikt bra med Özil. Med det köpt har vi kvar ungefär £40m i budgeten. £50m om vi säljer Carlos Vela vidare, vilket jag väljer att göra med Pedro inköpt. Vi har gjort av med två av de fem platserna vi har till spelare som är över 21 och inte home grown.

Med Pedro i säcken är det nu viktigare att säkra upp en bra defensiv mittfältare. Mina tre huvudalternativ är Bender, Schneiderlin och Gustavo. Bender är en grym energispelare men kan han spela disciplinerat?  Schneiderlin kan ligan men håller han högsta kvalitet? Mitt val blir Luiz Gustavo, han har ett liknande pris som de andra två men har den defensiva stabilitet jag tvekar på om Bender har samt är en klass över Schneiderlin. Lönen får vi leva med, Gustavo kan lyfta oss en nivå.

I runda slängar har vi nu £20m kvar att spela med. Vi ska ha in en anfallare och en reservmålvakt. Efter lite analys står jag med två valmöjligheter. Satsa på Lukaku, trots att han känns lite som en chansning givet hans svaga teknik, och Ruddy eller gå på Rémy som är billigare och har visat att han kan göra mycket mål i Premier League, vilket lämnar utrymme att köpa Marshall. Både Rémy och Lukaku har djupledsspelet vi saknat. Mitt val blir ändå att chansa på att Lukaku blir så bra som många tror och  att då välja Ruddy.

Skulle Vermaelen bestämma sig att han vill lämna för mer speltid räknar jag med att vi får i runda slängar £8m för honom. Det skulle innebära att vi kan välja vilken vi vill av de mittbackar jag listade. Mitt val blir Fabian Schär, han kan blir en framtida ledare i vår backlinje.

Sammanfattningsvis gör jag av med hela budgeten och tar in två spelare med höga löner.  Spelarna är John Ruddy, Serge Aurier, Luiz Gustavo, Pedro Rodriguez och Romelu Lukaku med Fabian Schär som alternativ om Vermaelen lämnar. Jag tror de spelarna kan ge oss det vi saknat, kraft och fart. Får vi in de spelarna tror jag definitivt vi kan utmana om titeln.

Andra alternativ
Ett annat alternativ är att använda Vela för att få Griezmann för £15m och istället satsa på Benzema. Det kan vara ett nog så gott alternativ i mina ögon.

Något som aldrig lär hända men som jag gärna hade sett vore att vi i princip slängde till Juventus en blank check för Pogba och ställde om till 4-1-2-1-2. Vi har spelarna för att göra det. Vår enda rena ytter idag är Walcott och han kan spela anfallare i ett sådant system tror jag.