Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Transferfokus: Sammanfattning

Martin Palmér
ons 3 sep 2014 kl 10:39

Efter en välbehövlig semester på varmare breddgrader var jag i måndags tillbaka lagom till deadline day. Ett spektakel som nästan överskuggar själva fotbollen, men mer om det en annan gång. I och med DD stängde fönstret för den här sommaren och det är dags att analysera hur det egentligen gick för oss. Som vanligt tar vi avstamp i den analys jag gjorde inför fönstret, i den tog jag fram en matris som visade våra behov enligt mig. Den såg ut så här, efter justeringen som kommer av att Vermaelen lämnade:

När nu fönstret är avslutat kan vi ta bort tidsaspekten och istället sätta in positionerna som en axel. Därefter kan vi enkelt passa in de värvningar vi gjort, resultatet ser ut så här i mina ögon:

Sanchez kan både att komma att användas som anfallare och ytter. Danny Welbeck är en spelare i nivå med Giroud men inte någon som i dagsläget spetsar till truppen. Mathieu Debuchy är en högerback av absolut toppklass. Calum Chambers lär troligen användas främst som mittback även om han kan komma att få spela högerback ibland. David Ospina och Damian Martinez är det inga konstigheter kring. Med spelarna kategoriserade kan vi enkelt utvärdera hur väl vi uppfyllt de behov vi hade:

För mig sätter den här matrisen vårt fönster i ett lite annat ljus än det mörker mång försöker sälja in. Vi har löst de flesta av problemen i vår trupp. Jag tror verkligen att Alexis Sanchez är den toppanfallare det gastas om att vi behöver. Han skulle skolas in där i år medan Giroud fortsatte ta huvudansvaret. Girouds skada satte dock stopp för det, men värvningen av Welbeck gör att den planen kan fortsätta med den lilla justeringen att Sanchez förmodligen får mer speltid centralt än vi först tänkt. Med andra ord, Sanchez gav oss den spets vi eftersökt framåt men även den bredd vi saknat. Welbeck ger oss bredden tillbaka som försvann med Girouds skada. Debuchy är en klockren ersättare till Sagna, likaså Ospina för Fabianski medan Martinez är en logisk tredjemålvakt. Calum Chambers är kanske det mest spännande köpte av dem alla på ett sätt, var han verkligen tänkt som mittback eller blev det ändrade planer när han imponerade där? Klart är i alla fall att om försvaret håller sig lika skadefritt som ifjol finns kvaliteten där, men vad händer om det blir mer skador? Den kanske största missen från vår sida i mina ögon är att vi inte säkrade upp något fjärdeval till mittbacken. Chelsea klarade sig dock på sex försvarare ifjol och planerar att göra det även i år men helt tryggt känns det inte. Förhoppningsvis kan vi få in någon kantraktlös spelare att använda i nödfall. Yepes eller Lugano någon?

Det uteblivna köpet av en defensiv mittfältare är så klart irriterande på många sätt men jag är inte så upprörd. Vi har spelare där som är ok för tillfället och jag väntar hellre in en riktig toppspelare där. Klubben går åt rätt håll och vi har tagit in minst en världsklasspelare per sommar de två senaste somrarna. Inget tyder på att det inte kommer fortsätta. Vi har kämpat på i nio år men jobbat med ständigt tålamod, vi får inte tappa det nu när kurvan vänt uppåt. Rom byggdes inte på en dag etc. Nej jag väljer att vara nöjd med de försträkningar vi gjort och konstaterar att vi inte blivit svagare någonstans.

Kommentarer

Bild för Pelle

Kunde nog inte uttryckt det bättre själv, bra nyanserat perspektiv. 

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för zimzon

Om en spelare kan spela striker, ytter och offensiv mittfältare, täcker den då upp för tre spelare?

Twitter: @zimzon80

Bild för Martin Palmér

Näe, och det är därför som rutan för tex. anfallare är gulgrön och inte grön.

Bild för zimzon

Capishe!

Twitter: @zimzon80

Bild för Woody

Ambitiös analys. Vad som ofta slår mig är att det i dagens fotboll enbart handlar om inköp. Förmågan att utveckla eget finns inte längre. De vidriga ekodopsklubbarna har lyckats fullt ut utan att det kanske var meningen. Pengar=framgång. Stora dyra inköp måste man göra. Lyckligtvis nog förknippas inte Arsenal än på ett tag med nån fet ryss eller annan riskkapitalist. Kul med fotboll ändå. Rock on !

Bild för zimzon

Så rätt så Woody. Men vi sticker ju tyvärr inte ut med vår akademi heller, vi lyckas tyvärr inte fylla på med spelare därifrån

Rent krasst så är det ju faktiskt så att det ser ut så här: http://www.arsenal.com/first-team/players , det är svårt att argumentera emot.

Twitter: @zimzon80

Bild för Alexander Karlsson

Bra analys, har ungefär samma syn på läget som du. Faller Wellbeck väl ut så kan det tom bli riktigt bra framåt. Tror han faktiskt kan ge något som vi saknat i och med att han kan gå i djupled och samtidigt bidra med fysik. SÅklart finns det frågetecken och speciellt i backlinjen men jag tycker det känns spännande. Nu behöver vi bara få igång spelet, är mest det som oroat mig på slutet.